hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234X轉用歐五車跟進
開啟左側

234X轉用歐五車跟進

GW4866 發表於 2015-11-3 00:17 | 顯示全部樓層

FD_8592 發表於 2015-11-2 23:26
會唔會突然加訂新一批E400 來應付將來會出現既短車荒?

短咩車荒,我剩係見到堆爛鬼ADS周圍攝行大線加多"歐五"兩隻字就差唔多

強烈希望堆ADS就退先好再入新短車
打開門,行出去,去遠啲!
oman 發表於 2015-11-3 00:17 | 顯示全部樓層
繁時加班車用12M 車,返總站唔入234X條坑,改停48X條坑咪得

平時用返E400 都夠用

九巴最好問新城借架11.3 E50D 黎試下,夠轉o既就入返少少存貨
或者再入多D短車,短B9係咪已經無可能?
GW4866 發表於 2015-11-3 00:26 | 顯示全部樓層
oman 發表於 2015-11-3 00:17
繁時加班車用12M 車,返總站唔入234X條坑,改停48X條坑咪得

平時用返E400 都夠用

九巴最好問新城借架11.3 E50D 黎試下,夠轉o既就入返少少存貨
或者再入多D短車,短B9係咪已經無可能?

點解要為左少少野買返11米呀?
再者234X條坑都用唔到11米
打開門,行出去,去遠啲!
3ASV174 發表於 2015-11-3 00:42 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2015-11-3 00:26
點解要為左少少野買返11米呀?
再者234X條坑都用唔到11米

其實真係無需要買 11 米,
九巴用到 11 米用唔到 12 米但派兩軸唔夠載既線根本就唔多,同港島新城成抽半山線唔用得 12 米車根本係兩回事。

真係用唔到 12 米車既話,大不了幫呢幾條線加多一部車,
反正由 11 米升左上 12 米既線,有位剩九巴減班都從不手軟,圍返數 11 米轉 12 米減既車,點都多過因為派唔到 12 米而加既車,點計都抵過 Keep 批其實當短車用既 11 米,單係車型津貼都慳唔少。
如要討論,請先自貼差餉單一次
HE7707 發表於 2015-11-3 01:08 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2015-11-3 00:03
690部分車可以用AVC

城仔間中用18XX行690

690行AVC,今年好似行過一次,但部車上午行左一轉返到康盛就即刻套返俾296M其實中段轉單層係適合的,試過一個人包上層過海.....
但掛牌用AVC,搞掂繁時班客仔先啦,自從692取消左,都有唔少客仔轉投690的懷抱
試過下繁時喺炮台山等左兩班車,都上唔到車,一部係7500,另一部係E400,再下一班派81XX,都要企位

BTW: 其實只要搵到線套兩部歐4以上的大車,俾690上返大車,留返三部神獸做測試,都已經套到兩部E400出來俾103,K廠就已經解決左歐4以上短車問題~

108我見過上兩個月都有ATENU上寶馬山試車,之前都有紅隧特車拉AVBWU上到山,只要拉到啟業之後,問題應該唔會太大掛?

THomas20010808 發表於 2015-11-3 01:15 | 顯示全部樓層
一係咁DB, E400, 短B9落234X做測試,塙到

Btw, 旺角低排放區cover 邊到
KG6068 發表於 2015-11-3 01:20 | 顯示全部樓層

早繁加加班車 (大車) 旺角警署做終點站
下繁加加班車 (大車) 楓樹街起載
GU9338 發表於 2015-11-3 01:22 | 顯示全部樓層
如果要外援既話 , 沙田廠 E400 其實留 3-4 部就得 , 其他通通調晒出去已經夠數 ,
不過係個兩班 934 出事囉
請用文明來說服我。
HE7921 發表於 2015-11-3 05:53 | 顯示全部樓層
灣景花園總站只有48X先可以用12米車?
期待香港出現載161人的E500 MMC
petcity 發表於 2015-11-3 06:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽