hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2015.10] HX690/693 香港<>札幌
開啟左側

[2015.10] HX690/693 香港<>札幌

DIH 發表於 2015-11-5 12:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛去完北海道旅行,本人並非海航集團擁躉,但札幌機票連稅$4329實在吸引(遙想三年前國泰獨市收$58xx),故初試香港航空。

去程
日期:2015年10月24日
航班:HX690, 10:00 HKG - 15:50 CTS
用機:A330-300 (B-LNP)

08:00到K區寄行李

近來機場將閘口數字換成黃色,唔知有冇特別原因。

冇晒cyber冷色feel

522巴士閘

上機不能影相,只在車上攝到這張。

全機所有中文標示皆為簡體

IFE只有這個畫面有繁體

As you can see

Bye queen!
航機約10:25於07R跑道起飛。

IFE中文版只設簡體。中文歌有接近200張唱片,但只能逐隻逐隻前後移,沒有collective view也不能跳選。
聽歌、睇戲、睇flight map,只能揀做一樣,唔可以聽住歌睇flight map,連聽住一隻碟搵另一隻都唔得。

其中一隻碟的圖片與內容不符。真係Pink Dhalia隻碟張相就冇錯,即係Kelly張相失蹤。
我聽了一隻碟,耳機實在太拆,成個系統都好yap,之後聽自己電話內的歌。

香港時間11:20而到埗時間將近日落,佢派早餐。我鬼佬肚,食西餐。

另一款主菜係點心炒麵。

飛行2.5小時後到達日本主島,見到口永良部島噴緊煙。

櫻島火山

鹿兒島灣

鹿兒島機場

霧島火山

西瀨戶自動車道,舊年去旅行的地方。

廣島機場

富士山

過東京後一架飛機自雲中穿出,zoom近睇原來係羽田起飛的德航747-8I,此機其後從下方飛過。

雲外看月出

臨到北海道,見到JAL的767。

札幌一帶多雲,descend時用了很長時間穿雲,再見到地面時已就快touchdown。

航機約15:45於19L跑道降落

Welcome to Hokkaido!

(後續)

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +6 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 第一次見師兄貼飛行報告,支持支持.
3av188 + 1 多謝分享
2304 + 1 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2015-11-5 14:26 | 顯示全部樓層

回程
日期:2015年10月30日
航班:HX693, 18:45 CTS - 23:45 HKG
用機:A330-200 (B-LNE)

回程係夜晚,無影太多相,貼下上機前的spotting。

攝於Rera Outlet
ANA Wings Bombardier Dash 8

Air Do 767-300ER

巧遇長榮Hello Kitty星空機

JAL 767-300ER

Air Do 737-700

Skymark 737-800

到機場後再次遇見Hello Kitty準備離陸

Bye bye Kitty~

彩虹

Dash 8

戰機頻繁升空訓練

HX693於65號閘登機

當晚札幌天氣預報會落雪(我地於25日已遇到風雪),要進行除雪操作,延至19:30離閘,於19R跑道起飛。

晚餐,咖哩雞飯有點頹,快運要錢買的雞飯豐富過佢。航機約23:50於07L跑道着陸,泊47號閘,等行李等到00:35。

總結:
香港航空機票真係平,空中服務員專業有禮,不過餐膳主菜略為遜色。
兩程機師都係外國人(四月搭快運都係外國人機師),安全無須多慮,
技巧亦到家,只不過對年輕香港乘客來講最睇唔順眼應該係堆簡體字。

航班起飛前48小時開始網上預辦登機(手機版及電腦版資訊有出入),
唔可以一次過做晒幾個客,要逐個入ticket number同全名逐個揀位,
如果出門在外,記得帶齊所需資料同搵個網絡穩定的地方坐低慢慢做。

+ for price, crew and bird
- for website, IFE and food

Overall, I give it 7 out of 10. The price and the crew (ground/cabin/cockpit) contribute a lot.

AVD1 發表於 2015-11-8 19:25 | 顯示全部樓層
咁多年,HX 先只係做到一樣「本地化」就係唯一一版轉做繁體 ……
想做香港 o既航空公司,最簡單用返繁體字係唔係真係咁困難呢?

你話我同錢作對都係咁講,有得揀 o既情況下,對唔住我會幫襯返 CX。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| DIH 發表於 2015-11-10 20:31 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2015-11-8 19:25
咁多年,HX 先只係做到一樣「本地化」就係唯一一版轉做繁體 ……
想做香港 o既航空公司,最簡單用返繁體字 ...

乜人地有話想本地化咩?
(另,個人呻:IFE成191隻華語碟竟然一隻張惠妹都冇,真失敗)

你唔使同我講對唔住,假設有選擇,我揀航空公司的準則係:
外埠公司>太古集團>海航集團
札幌真係一個例外,只得佢同國泰,CX大把人搭唔會減價,就唯有試一試廚叉。

今年已先後試過UO及HX,第時去日本首選係:
東京:DL>NH>JL,落地搭車去北陸/信越/東北,有兩件23kg行李,服務又好
關西:AI
其他航點唔排除搭BR/CI/KE/OZ

bombmanhk 發表於 2015-11-11 01:23 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2015-11-10 20:31
乜人地有話想本地化咩?
(另,個人呻:IFE成191隻華語碟竟然一隻張惠妹都冇,真失敗)

HX 個價真係對得住個服務喇, 北海道唔轉機的話, 唔揀廚叉真係硬食大柴

東京都仲好D, 唔計廉航有DL/JL/CX/NH揀
關西唔計廉航得AI/CX/NH, NH個時間仲要唔太開胃.....即係得返CX同AI, 而CX個時間係最靚 (假設唔介意係red eye)
AI個時間個回程早D之外, 其他都過得去 (我試個用SA里數去搵位都搵到位),
我自己唔去東京, 所以無從比較

老豆 發表於 2015-11-12 20:37 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2015-11-5 14:26
回程
日期:2015年10月30日
航班:HX693, 18:45 CTS - 23:45 HKG

HX 個網站好差, 你所提及既online check-in
我遇過既問題係佢將我兩個人座位拆開坐, 仲要點搞都搞唔到
辦理好>取消>再辦理都唔得
要去機場人手處理
網上預選座位亦欠奉, 個問題出於就算你購票時選好座位, 佢轉機型之後係唔會幫你re-assign去另一個座位
而係會自動同你取消選擇座位呢樣野
實在係不成熟的系統

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| DIH 發表於 2015-11-12 20:59 | 顯示全部樓層

老豆 發表於 2015-11-12 20:37
HX 個網站好差, 你所提及既online check-in
我遇過既問題係佢將我兩個人座位拆開坐, 仲要點搞都搞唔到
辦 ...

我去程改機型而要再劃位;回程我冇理到佢有冇pre-assign,全部重新做過。

又,我初時用手機,見到話起飛前36小時check in,於是就在起飛前37小時開機準備,
竟然見到電腦版話係48小時前check in,log in入去已經有好多座位畀人揀咗,
我地成9個人,全機得一堆4x2+1位置可以塞晒我地落去,登機時全機滿座。

返程就在48小時前做,當時好多人都未check in就有好多位揀,登機時亦係全機滿座。

佢無論電腦版定手機版都唔可以全group一齊做,費時失事。
我未至於frustrated但真係覺得佢好stupid。
265B 發表於 2015-11-14 11:14 | 顯示全部樓層

haha.
i could see the directory for Gates 201-230.
Is HKIA really going to open the Midfield Concourse in December?
cruisesnet 發表於 2015-11-14 22:17 | 顯示全部樓層
265B 發表於 2015-11-14 11:14
haha.
i could see the directory for Gates 201-230.
Is HKIS really going to open the Midfield Concour ...

People saying that HX will concentrate their operation in Midfield Concourse (WB flights I believe i.e.330)
ana they will hava a new lounge in the Midfield Concourse as well.