hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立? ...
開啟左側

[問題] 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立?

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-6 23:31 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2015-11-6 22:42
大興山景老化(雖然兆康也是), 有潛力由良田系食埋 (至少X線)
初步想法
67X縮至富泰

兩大考慮點
1. 良田會唔會更慢
2. 而家既67系非繁都有D危
    富泰開果條線會唔會更差?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL343@66 發表於 2015-11-6 23:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-6 23:31
兩大考慮點
1. 良田會唔會更慢

未必,因為兆康根本無人睬你

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-6 23:48 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2015-11-6 23:39
未必,因為兆康根本無人睬你

我會覺得係對本身一條唔太好景既線連少少既客都冇埋未必係一件好事

ccchhhuuunnn 發表於 2015-11-6 23:49 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2015-11-6 23:20
坦白講,係咪值得為左兆康搞咁到多野?1. 258X 有能力全日?依家已經有63X,況且63X都唔係好得去邊,仲有 ...

1) 旺角特快, 同268X同978一樣, 中央政策+長官意志多過即時實際需求
肯先試住儲客好過舊思維有客先開線
走線價錢班次不停美孚葵涌點計都好過63X嘅

2) 我深信所有重組都要有辣有唔辣, 換黎早繁不停屯公同旺角特快
兜大興山景都尚算公平交易, 早繁出九龍晚繁入屯門排屯公三站埋站都唔少時間, 非繁就真係慢啲
不過其實話繁忙時間入唔入屯轉時間分別可能更大

3) 肯定無現時58X咁密車, 但在巴士公司角度, 其實太密車效率更低
一係不均勻, 一班爆一班半吉
一係乘客貪密車唔肯企等下班

不過講咁多我都講得諗得太多, 兆康+紫田有無能力牽一髮動全身?
好似話齋不如爭取下全日東九龍同港島
HB00610 發表於 2015-11-7 01:11 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2015-11-6 21:37
老老實實,兆康依個位根本好難打,比較易做到係得荃灣葵涌,西鐵唔洗轉輕鐵的話,吸引力絕對唔細
我係九 ...

我記憶中, 67M繁時密車程度係僅次於58M同59M
其實67M真繁時真係有條件諗拆線, 一條就屯官原路去到兆康站南,  另一條就行屯門天主教再, 麒麟圍富泰去兆康南。(P.S: 根本以青山燈陣, 繁時密車只會助長拖卡。)

67M非繁時根本就惡性循環, 以前有元朗車, 兆康人係落哂搭元朗車的 (兆康未有西鐵站, 過天橋落虎地好快)

鬼咩, 未有三幹時, 67X行青山內街, 仲要碌雞車; 68X玩屯公三站飛ME, 你會點揀?
(唔好以為派車係巴迷問題, ME快過雞多多聲係一般街坊常識)

67M同X, 童年時俾我的作用, 就係由市中心返屋企, 可以平得過輕鐵的交通

但係元朗車大半出哂大欖時, 67M同X冇諗計去提速, 就已經為兆康人放棄67M/X種下禍根。

去到而家又點呢? 63X同68A, 入屯門方向, 都仲有少少可能做得返以前68M同X的角色 (我仲係住兆康去沙田讀書時, 有時放學係寧願唔要轉乘兼俾貴一倍都要搭68A, 就係因為68A實在快過67M太多)
但出九龍? 先唔講班次, 只要你試一次由兆康商場行去出九龍方向的虎地巴士站一次, 你就知道63X同68A出九龍方向並唔會係兆康顧及到的範圍

P.S. 行井財街其實快過行青山公路的, 唔好以為佢行直路就快。

HB00610 發表於 2015-11-7 01:14 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-6 23:31
兩大考慮點
1. 良田會唔會更慢

如果真係搞兆康去九龍特快, 我寧願拉63X入兆康站北甚至行青麟路, 都總好過郁其他線。

不過, Let's back to basic issues - 而家搞其實已經太遲。

(不過富泰邊, 除非要63X碌青山公路碌到落屯官, 否則一定係死症)
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-7 02:36 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2015-11-7 01:14
如果真係搞兆康去九龍特快, 我寧願拉63X入兆康站北甚至行青麟路, 都總好過郁其他線。

不過, Let's back t ...

我諗同一時間洪水橋都唔想將條直出線變左條慢線

反而我覺得本身難搞
直出既本身有大線唔爭
加多幾個位又變左唔願搭
而當年老九開63X/63M試圖留住班客
結果效果又唔好
實在好有難度

lsc04d11 發表於 2015-11-7 08:51 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2015-11-6 08:14
在大欖隧道通車前,經屯公 (虎地) 往市區的路線遠比今日多。

作為屯門新市鎮的北端,如果靠沒有快路的屯門 ...

完全認同,同埋點解要用屯門河黎做分界咁諗?

有邊條線身處頭站而可以好快去到公路,我諗係市中心好D,有名你叫市中心,在中心,頭站又有得揀,尾站又有得揀,多人嘛……

只怪大欖隧道開左冇哂虎地D線。同埋屯門冇欖隧線,如果市中開,經西北,兆康都會係尾站。但唯一一條屯門大欖隧道線都唔係行呢邊。(263M,都取消埋。263P服務屯門東都唔係兆康)

267S由經青麟路、紅橋改為行富泰、屯門東。老實講,兆康點都要痴D尾站嫁啦,點解唔痴西面JE...因為良景、田景、建生已很獨立成區囉。
siusiupeople 發表於 2015-11-7 19:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-11-7 20:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽