hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立? ...
開啟左側

[問題] 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立?

_剛仔 發表於 2015-11-10 18:44 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2015-11-7 01:11
我記憶中, 67M繁時密車程度係僅次於58M同59M
其實67M真繁時真係有條件諗拆線, 一條就屯官原路去到兆康站 ...

景峰-新圍仔同埋何福堂-華都個幾枝紅燈,揸巴士要地板油彈手掣出去先有機會可以暢順地過到。時間係呢到哂哂!由其係庇護工場個枝燈最耐等4分鐘先轉。叫運輸署較較紅綠燈時間即刻快幾分鐘
DENNIS 發表於 2015-11-10 23:10 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-9 02:40
要算兆康苑攪到幾乎冇哂對外巴士線既帳,搵例如66系、57系、960、258D、260X先都未輪到例如960A/B/X。

66 ...

邊會咩線都拉去兆康, 兆康人都唔會陪兜啦 (實際會唔會快左我就唔清楚)

其實九巴肯好似58P咁下繁開幾班67P, 停市廣場同街市之後用虹橋油站前出口轉返落青山公路原線, 最好可以開埋過兆康一, 二期
都叫慳左6支燈, 再加強宣傳ETA等人知幾時有車, 再如果可以的話只係轉車站設上客站, 唔陪塞落客站, 我諗已經算幾有吸引力
上繁就可以兆康南逆走線落屯公出九龍, 避開青公沿線因為輕鐵優先而哂時間既燈位, 都可能有少少吸引既

講真67系因為總站擺位, 對一, 二期客吸引力唔大, 加上全月通搭西鐵計落又平又快, 九巴頹做兆康個位都正常既

樂仔〞 發表於 2015-11-10 23:40 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2015-11-10 16:53
我都話係純粹理順路線用途,唔通搬58系是但一條然後俾260X 埋位咩,搬258D 都係好選擇,但前設唔好再經大 ...

258D 非繁大興山景先係客倉 ....
groom1002 發表於 2015-11-10 23:53 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2015-11-10 00:20
一句講哂,兆康何德何能食咁多線?就算比哂佢,咁既走線,兆康又理唔理你?

至於 260X 點解咁兜,依個係 ...

本來260X遷就258B走線,要先經埋建生,不過青田路有個建生站,其實建生邨居民可以行過去,大興警署/青松觀客無必要兜埋良田圈先上公路,因此260X可變成258D走線,取消青松觀和青田遊樂場站,早上增設一班經青松觀特別班次,直上紅橋
PS:爭取62X全日延長富泰
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-11-11 00:47 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2015-11-10 23:53
本來260X遷就258B走線,要先經埋建生,不過青田路有個建生站,其實建生邨居民可以行過去,大興警署/青松觀客無必要兜埋良田圈先上公路,因此260X可變成258D走線,取消青松觀和青田遊樂場站,早上增設一班經青松觀特別班次,直上紅橋
......

咁點解260X冇好似960和258D咁樣中左「大興圈的陷阱」?
樂仔〞 發表於 2015-11-11 00:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-11 00:47
咁點解260X冇好似960和258D咁樣中左「大興圈的陷阱」?

因為大興有 260X 特車呀嘛
山景當時有 257B 同 260P,不過而家 2 條線都死哂
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-11-11 08:12 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2015-11-10 00:32
E33U當然係佢派膠之作但派膠還派膠,如果九巴真心覺得兆康交通可以改善時究竟咁多年,九巴又沒有提出改善兆康交通問題的方案,最後又被佢BAN先?
我就唔信九巴有錢唔會搵
如果唔係,今時今日兆康交通搞成咁既狀況搵佢算帳對佢黎講公平嗎?
定還是根本原因係九巴都知大欖通車後兆康絕定無肉食,特別西鐵通車後

咪係囉,起碼例如搶來往屯門醫院果堆區內客都是其中一種拉果堆河西線去埋兆康苑既好藉口,當九記在58系好鐘意陰乾58P就係因為好鐘意做埋屯市果班區內客既時候。
而唔係做埋d例如hardsell67系「直達屯門醫院」既玩野事。
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-11-11 08:20 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2015-11-9 14:10
如果960同258D都唔入大興, 等同得番66M同66X服務成個大興區, 冇可能會放......

但有260X呢個青田路直接出入屯公都冇引起大興客不滿既成功例子係度,960和258D要兜大興圈絕對係藉口。
fly831 發表於 2015-11-11 11:26 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-11 08:12
咪係囉,起碼例如搶來往屯門醫院果堆區內客都是其中一種拉果堆河西線去埋兆康苑既好藉口,當九記在58系 ...

屯門醫院又有輕鐵又有綠小, 夠做有餘啦

所以都係等紫田村入伙先有機會有一兩條全日線行青麟路, 到時或者有機會食埋部份兆康苑遠離西鐵站既客
最愛猛男
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-11-14 08:19 | 顯示全部樓層

DENNIS 發表於 2015-11-10 23:10
......講真67系因為總站擺位, 對一, 二期客吸引力唔大, 加上全月通搭西鐵計落又平又快, 九巴頹做兆康個位都正常既

兆康苑巴總既擺位其實一d問題都冇。
設計原意的確是預左d巴士線由該總站出黎南行係主流,連埋青麟路對出果個巴士站方便到兆康苑無論南與北。

點知到頭來由該總站出黎南行既巴士線一條都冇,得條由該總站出黎北行既垃圾67系開得成。