hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站
開啟左側

287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站

ohohoh 發表於 2015-11-17 22:51 | 顯示全部樓層

914 發表於 2015-11-17 11:19
實在太過份, 本版實在太多自私精, 唔怪得之成日有人話現在呢一代的後生仔無得救, 非常自私到極!

你要快 ...

要全車入沙田的乘客遷就2個分站10個都唔夠的乘客, 唔知邊個自私的呢,
要點到點的, 巴士都唔0岩你...

順帶一提, 冇左87A, 我阿媽今年71, 去旺角華比銀行大廈睇醫生, 都要響山東街行過去, so...?

btw,理性討論, 我行年30, 唔敢講我有咩人生經驗, 但起碼都過得自已過得人, 唔好下下又搬D咩"80後廢青"論批評人...
講完!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 support

查看全部評分

mckhgc 發表於 2015-11-17 23:46 | 顯示全部樓層
914 發表於 2015-11-17 11:19
實在太過份, 本版實在太多自私精, 唔怪得之成日有人話現在呢一代的後生仔無得救, 非常自私到極!

你要快 ...

按照呢度某些人振振有詞既大道理,呢幾個站上落既人多,定成程287X上落既人多?
最差配套 狗也不D
siusiupeople 發表於 2015-11-18 00:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-11-18 00:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
gu9434@24 發表於 2015-11-18 01:38 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-18 00:59
搭完鐵仲要行去等287X,唔送車尾唔駛等就可能係。
但,
如果你起點唔係香港站附近,你咁坐根本無著數。

前提係有982X回程.. 巴士公司真係覺得有客要開既實開到架(619X回程 )
咁而家未有咪要MTR>287X ..
mrm23 發表於 2015-11-18 02:11 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-17 19:27
旺角街市上車都要成十分鐘先落得番連翔道,咁你都覺得好順路?
最晒時間就係入旺柏,唔順燈又少客。

1. 巴士停帝栢係落唔到櫻桃街隧道的。
(因為要連 cut 三線)

2. 你其實有冇搭過條線?
小弟每日搭條線最少兩次
287X 主要客源係大角咀四站同山東街

下繁 / 星期六晚,柏景 + 帝柏 + 奧運 + 君匯港四站,
閒閒地都有三四十個客排隊

最誇張單單一個奧運站都已經上左廿個客,
柏景同帝柏分別約十個,
君匯港都有十個八個。

如果要全飛大角咀的話,講緊係斬左 287X 30%-40% 客。
非繁個比例更加誇張

(可能你覺得呢幾十個客唔緊要,
不過好彩你公司唔係咁睇)

mrm23 發表於 2015-11-18 03:03 | 顯示全部樓層

要提速的話,應該係先試繁時部份班次不入柏景灣
(甚至繁時不入柏景灣)

客量再理想的話,
可能直頭可以做部份班次不入大角咀

不過都係O個句,大角咀四站,除柏景灣外,
即使係 A21 咁可以飛晒,最多都係節省到三分鐘車程左右,
值唔值得放棄一個大客倉去提速,都真係見人見智。

HF3204@243M 發表於 2015-11-18 07:47 | 顯示全部樓層
其實 287X 個問題係想做旺角
但旺角冇人理佢個個繼續 81 81C
反而做起咗東涌線落奧運站轉車
但其實成件事錯晒
因為冇理由過海唔係由老九自己線轉乘做番
(最慘既係反而 280X 轉西隧線因為班次問題做唔起)

換言之老九當初只係有線就換青沙乘機加價
近睇既小利變成今日資源亂配既結果

matchnacu 發表於 2015-11-18 07:51 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2015-11-18 03:03
要提速的話,應該係先試繁時部份班次不入柏景灣
(甚至繁時不入柏景灣)

同意閣下所論,不如開辦一些唔入大角咀的班次,宜家大家都只係口同鼻拗,有人話嗰度人少,雖然我坐次數唔多,唔知其他時段客量多少,但我坐嗰數班車,大角咀幾個站都有成三四十人上車。你話係唔係一個客倉,真係見仁見智。

但係嗰度成五個站,我就覺得密度太高,減一至兩個站又係咪可以考慮?
drbean7218 發表於 2015-11-18 08:37 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-11-18 00:59
搭完鐵仲要行去等287X,唔送車尾唔駛等就可能係。
但,
如果你起點唔係香港站附近,你咁坐根本無著數。
如果換了出去HSBC總行, 德輔道中, 什至上環, 個plan 當然另一回事。

我的起點是2IFC。 平時緊是收工前睇定eta 睇下287X幾耐到奧運, 再計返轉頭夾返邊一班東涌線。通常我是夾20:00, 20:20 2班287X。搭20:05的287X, 就要夾19:49的東涌線。搭20:20-20:25的287X, 就要夾20:07/20:12的東涌線。

有時油尖旺塞車就要執生, 調整出發時間。