hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港公交可否仿效深圳搞最佳線路獎
開啟左側

[問題] 香港公交可否仿效深圳搞最佳線路獎

matchnacu 發表於 2015-11-18 13:56 | 顯示全部樓層

我只會話意義唔大。有一條最佳路線又如何? 啲人要搭就點都會搭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sq285 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

sq285 發表於 2015-11-18 14:34 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2015-11-18 12:49
我既回應又唔係講緊樓主個建議既好壞

問題係點解要跟同學鄰近國家先
根本成個制度都唔同

而且鄰近國家係要攞獎攞名氣先叫威威嘛
如果唔係都唔會有餵豬用嘅揚州炒飯出現啦

同埋仲未有人答我
同鄰近國家嘅巴士大部份行死一條巴士線唔同
香港巴士公司都玩吓跳飛機
咁如果102(咁不幸)有獎
佢有啲車基本係五湖四海嚟
咁條數點計

唔係話鄰近國家咩都唔啱
而係洗唔洗香港所有嘢都要跟鄰近國家
到最後都只係一堆口號同虛名咩

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
homanbean + 1 精闢見解

查看全部評分

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
miklcct 發表於 2015-11-18 15:07 | 顯示全部樓層
搞这些门面工夫之前,请先搞好香港公交车的素质。我往来港深两地,深圳的公交车实在比香港的好多了。香港的公交车只有两方面比深圳好:第一是有双层车,第二是有时间表。但是香港的公交票价比已经是全国(内地)最贵的深圳公交更贵,大部分的车搭乘一个站都已经要五到六快钱,有些更要十多二十元。深圳的除了快线以外,大多都只收两块钱,有一些更只收一块钱。深圳还有完善的换乘折扣,在多条线路的组合下,不用等多久就有车了,还不放心的话更可以用手机应用程序查询车辆位置。反观香港比深圳实在落后得多了,换乘折扣的规则复杂得多,时间查询也只在起步阶段。
進智公交
 樓主| bjbus 發表於 2015-11-18 15:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
sq285 發表於 2015-11-18 15:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2015-11-18 15:07
搞这些门面工夫之前,请先搞好香港公交车的素质。我往来港深两地,深圳的公交车实在比香港的好多了。香港的 ...

咁我又唔覺得香港巴士比唔上其他地方喎

香港巴士公司食自己,唔似得其他地方有補貼,仲要有鐵同小巴村巴爭
香港巴士衰衰哋都有歐洲車同埋軟座,但其他地方係硬膠凳同埋就散就散嘅某國車
GPS香港做緊,而且喺客用層面夠用(幾點有車同埋係咪低地台...
話時話,有政府補貼嘅巴士有幾多係低地台?係車價定某國車技術唔夠先?)

其實呢,香港巴士好在唔係公營,政府又唔太干預,為生存咪要改善服務囉
(如果太干預,七年要換一次車,咁咪換死某國車算囉)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
homanbean + 1 精闢見解

查看全部評分

sq285 發表於 2015-11-18 15:41 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2015-11-18 15:18
今日搭獲文明獎的深圳101,看到車頭有水牌好得意,就上車了。的確係車海,走咗車不久就有車,好似地鐵咁密 ...

冇架,有啲線係好坐,你要返工返學,有冇獎你都要坐
有啲線係唔好坐,有冇獎都好,你都唔會因為九巴53有個最佳路線嘅名涵
而唔揀68M/68A/67M/61M/234A/234B/34M之嘛

唔好再用鄰近國家嘅思維諗香港啦
290唔需要呢啲名涵都已經日日同佢兄弟290A一齊打爆
FY5856 發表於 2015-11-18 16:00 | 顯示全部樓層

講真,我睇完都唔明。咩係線路? 電線短路? 定係路線呀?
個D咩最佳乜乜乜呢D咁好大喜功既野留番俾D好大喜功既人做啦,個D暴發戶最要面子個D呢
仲有個D咩大國渤起個D呢
實而不華先係重要。
鄰國事鄰國了,個D野同香港無關,亦唔見得件事係好到要借鏡人地。
價錢既野都要睇番生活水平既,望吓鄰國既人既文明同生活水平就會知道嫁啦。

PS: 講起劣質服務,如果對比隔離條 601,619 應該有機會上榜。
kaka53214 發表於 2015-11-18 16:43 | 顯示全部樓層

我也認為以車務角度來說確實不適合,原因不再復述

但以思想角度來說,我認為上面因為愛面子才設立這個最佳路線而不太合理

他的原意不是為了面子,而是目的人們多些監察巴士服務或者讚揚該路線的車長或售票員,

九巴亦有傑出員工選舉,而今日九巴內亦有乘客表掦事項

再者,巴士車頭ISO9001證明某程度上等同「最佳路線」,唯不同的是ISO9001證明巴士公司的整體服務

最佳路線」是個別路線服務

AVD1 發表於 2015-11-18 16:59 | 顯示全部樓層
kaka53214 發表於 2015-11-18 16:43
我也認為以車務角度來說確實不適合,原因不再復述

ISO 9001 係認證,
你公司有本事 fulfill 到所有 ISO 9001 o既 requirement 就自然可以去申請。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-18 17:29 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2015-11-18 13:56
我只會話意義唔大。有一條最佳路線又如何? 啲人要搭就點都會搭

因為人地原意唔係諗住吸引人搭車
而係人地揀左六條線做role model
令行業內可以互相借鏡

成套system 照 copy過香港就做唔到
不過係意思上既野都有做緊

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過