hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 app 已下架!!!
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 九巴 app 已下架!!!

ccchhhuuunnn 發表於 2015-11-26 18:47 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2015-11-26 17:32
用得 Windows Phone 就預左小 app 用,呢樣野買之前就應該知道了吧 ……
不過起呢個年代換機當食生菜,頂 ...

又唔講咩platform
唔睇內容都唔知講Windows Phone...
好心少人用到咁就唔好強求喇....

lsc04d11 發表於 2015-11-26 20:45 | 顯示全部樓層
nokia襟用襟跌又抵玩,唔洗日日叉電,係港人犯賤唔識用好野者,又心郁郁不停換機。
在一人多機年代,可主打一部用黎打電話及通訊既nokia機,帶多部check野既android廉價機
kiwai 發表於 2015-11-26 22:31 | 顯示全部樓層
一早冇用九巴app 好耐咯,
用網頁版好過啦,
不過網頁版有時都會顯示唔到實時班次

利申: nokia 830用家
 樓主| miklcct 發表於 2015-11-26 23:03 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2015-11-26 18:47
又唔講咩platform
唔睇內容都唔知講Windows Phone...
好心少人用到咁就唔好強求喇....

係Nokia畀Microsoft食咗之後先至跌成咁,而家Microsoft都將個業務減值,好似唔想做落去咁,大芒旗艦機由Lumia 1520之後都無再出,直到Lumia 950 XL為止。之前Nokia好落力贊助本地公司出app,當中包括九巴、城巴新巴、aastocks等。我重記得當時城巴新巴有喺報站機度宣傳自己隻app,喺Microsoft食咗之後縮骨就將以前啲顧客服務摺埋,連維修中心都摺咗。

進智公交
marcowong1011 發表於 2015-11-26 23:52 | 顯示全部樓層
WP app 嘅資料冇記錯的話仲停留係13 年
今年年中左右已經下咗架
成個app 嘅style 仲停留係WP 7.x 嘅超大heading 設計
一開就話你冇開gps 又點又剩
認真, 唔用Cortana 都唔會長開gps, 貪佢食電咩
我都係個store 過comment 話唔update 不如落咗架佢

CitybusNWFB 都係長年唔更新
唔同嘅係個app 需要連去個database 拎資料
就算個app 唔更新都唔會好似KMB 咁會outdate

網頁版ETA, 由IE 到Edge 都係有機會load 唔到

除非KMB 肯行條Windows Bridge, 否則WP app 就係咁大先
利申: Lumia 930 with W10M

OT: 作為一個Nokia Fans 想clarify 翻幾點
Nokia 只係賣咗手機業務, 而唔係成間嘢畀M$ 食咗
根據收購協議, Nokia 係16 年第三季前都唔可以出smart phone
N 記高層有意無意都漏過下口風話會再出手機, 市場推測會係android, 因為佢地先後出過Z launcher 同Nokia N1
出嘅形式都係搵人代工, 唔會再有自己生產線
PF2802 發表於 2015-11-27 08:49 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2015-11-26 20:45
nokia襟用襟跌又抵玩,唔洗日日叉電,係港人犯賤唔識用好野者,又心郁郁不停換機。
在一人多機年代,可主打 ...

全世界都離棄佢 全世界都犯賤
TR5774
kiwai 發表於 2015-11-27 09:42 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2015-11-26 23:52
WP app 嘅資料冇記錯的話仲停留係13 年
今年年中左右已經下咗架
成個app 嘅style 仲停留係WP 7.x 嘅超大hea ...

九巴wp app真係13年之後冇更新
雖然app已下架, 但係入面database就仲可以更新

另外CitybusNWFB 今年都有更新
就係H1加入到站時間嗰陣更新
p.s. 記憶中以前CitybusNWFB 有兩個版本, 一個係自己公司開發, 一個係nokia幫手開發
nokia 開發嗰個就真係咁耐以黎都冇更新過