hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 24/11/2015 BA995及BA027 TXL>LHR>HKG ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 24/11/2015 BA995及BA027 TXL>LHR>HKG

E21A 發表於 2015-11-28 11:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在柏林旅遊4日3夜後,終於要啟程回港。
柏林這個城市給我的印象十分一般,特別是剛從英倫到來時,感覺這個城市缺乏生氣,四處的塗鴉令我對這個城市的治安感到懷疑。
在這個城市也沒有讓我太多體驗到現今德國先進的科技
不過看在柏林圍牆,查理檢查站和勃蘭登堡門的份上,才沒有令我感到後悔。

日期:2015年11月24日
航班:BA995, 1755 TXL - 1855 LHR
用機:A320

登機證

約1500已經黎到機場,前一班的BA985仍然Check in緊

這條斜路,有一點啟德機場的感覺

海航也有定期航班從TXL飛往北平市,但當天的航班似乎cancel了,counter亦沒有服務

大約5點正,排隊check in

登機

英航的a320坐距比去程的germanwings明顯較窄

起飛後約30分鐘派發膳食,沒有選擇,只有(微)辣雞卷提供。而且是cold food

飛行中頭頂上的電視提供實時定位

係倫敦上空兜左2個圈先landing,但當兜第2個圈時電視已收起。

到達LHR的T5。落機後,不到1分鐘的時間便達轉機服務counter,因為沒有其他乘客需要轉機,毋需排隊便通過確認到達離境大堂,再通過一次安檢。

樓主| E21A 發表於 2015-11-28 11:50 | 顯示全部樓層

航班:BA027, 2100 LHR - 1615 HKG
用機:B777-300ER
(續上文)

既然去程選擇搭乘Airbus的A380,回程當然要試坐Boeing的777-300ER客機

一路從A Gate往B Gate的方向,居然在T5這個英航的「巢穴」中,發現為數不少的死對頭VS廣告

在B48閘口登機

超長的登機橋,行左起碼2-3分鐘先到登機

路過商務艙

特選經濟艙

最後到達經濟艙,是3+3+3的設計

最後一攝LHR機場

Take-off,再見了倫敦,你這一令人印象極深刻的城市。7天的旅程使我沒齒難忘。希望待他日事業有成,經濟條件更好時再來重遊故地吧。

飲品及小食

派餐,和去程一樣,只有chicken and beef可以選擇;而且沒有餐單,一樣要靠FA逐個問"Chicken or Beef"同埋右手邊那兜唔知咩黎,食左2啖感覺好怪,放棄了

和去程不同的是,膳食的味道大有改善。雞肉十分入味且嫩滑。與去程那個真的差天共地

全機8成時間都係熜機訓教。本身打算係機上購買模型作為紀念,但空服員回覆指最近已停止銷售。唔通BA有生意都唔想做?

離抵達時間尚有約1小時,派及早餐。本人選擇了雞粥,而另一項選擇就唔記得係咩了。

雞粥的味道不錯,當然亦感受到一大陣味精味道。

抵達澳門上空

landing後,停泊左AI 787旁邊,30號閘

出境後於6號行李位取回行李,為14日的歐洲行程劃上句號。

感想:
以這個價錢(來回連稅約HKD 5200)黎講,BA的服務已經是無可挑剔。值得一提的是香港航線中的華裔空服員的中文口音流利標準,特別是翻譯機長廣播時說話十分流暢(之前坐HX的香港FA反而唔太明佢up乜)
不過以正常的價格(淡季約HKD 7000-8000)來說,英航做到了比基本較多的服務,但仍有不少改善的空間(特別是去程的膳食和A380客機設施,可以做得更多更好)
總括黎講,BA給了我一個不錯的印象

FBI2 發表於 2015-11-29 17:07 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2015-11-28 11:50
航班:BA027, 2100 LHR - 1615 HKG
用機:B777-300ER

我2個月前坐完BA去英國,已經愛上了BA,下次如果有平票,會再幫襯.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| E21A 發表於 2015-11-29 17:49 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2015-11-29 17:07
我2個月前坐完BA去英國,已經愛上了BA,下次如果有平票,會再幫襯.

問題係BA HKG-LHR既平票,真係可遇不可求
oman 發表於 2015-12-1 17:53 | 顯示全部樓層
我5月去左德國 柏林, 幕尼黑, 科隆, 羅騰堡.
去左幾個德國城市, 我反而最鍾意 柏林, 無一般西德城市太過公整, 太有規律o既感覺.
反而柏林亂中有序, 立立雜雜, 咁先顯得個城市吸引.新o既好新 (例如柏林車站), 舊o既好舊, 勝在隨街都係歷史景點.
d 人都好nice. 由於有前東德政府統治過, 所以有種唔同o既味道.
淨係U BAHN, S BAHN 都同大部分城市唔同, U BAHN 本身都2款闊度!

我去左3個德國機場, TXL, MUC, FRA

由於我經ZRH 去 TXL, 一落機已經好大對比
乜TXL 咁細咁舊, ZRH 一落機就覺好靚.

柏林一直未用到新機場, 攪到TXL 好迫.
不過細有細好, 一落機就見到行李帶, 好快拎到行出去搭巴士.
細得黎有少少啟德感覺, 黃黑色跳字顯示牌, 白色牆, 上巴士位置等等...

由於我係TXL 飛去MUC, 感覺好似由啟德飛去赤鱲咁.

FRA 都係D 大機場, 我當時係還車, 同埋轉車上科隆.
印象繁忙, 繁忙 同 繁忙, 無左德南o既悠閒.

其實德國重有好多地方可以去.

樓主| E21A 發表於 2015-12-1 21:34 | 顯示全部樓層
oman 發表於 2015-12-1 17:53
我5月去左德國 柏林, 幕尼黑, 科隆, 羅騰堡.
去左幾個德國城市, 我反而最鍾意 柏林, 無一般西德城市太過公 ...

其實我又覺得柏林唔係差,只不過啱啱從倫敦過去,感覺柏林始終比唔上倫敦,唔知點形容
可能係因為我太鐘意倫敦令去到柏林之後有種失落感。特別係柏林比我感覺好靜,有少少靜到悶既感覺

oman 發表於 2015-12-2 10:05 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2015-12-1 21:34
其實我又覺得柏林唔係差,只不過啱啱從倫敦過去,感覺柏林始終比唔上倫敦,唔知點形容
可能係因為我太鐘意倫 ...

倫敦真係又幾五光十色, 德國城市係無倫敦o個種光芒但柏林o既歷史蒼桑感大好多. 鍾意二戰冷戰史o既, 真係隨街都有野睇.

不過倫敦太多人, 太繁忙......
S3BL100 發表於 2015-12-2 12:32 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2015-12-1 21:34
可能係因為我太鐘意倫 ...

柏林其實已經唔算靜,畢竟係德國最大城巿,至少地鐵站同 Berlin Hbf 人流不斷,
而柏林的地鐵同雙層巴士亦別具特色。

鍾意歷史的話,柏林絕對係一個好去處。

而德國同其他歐洲大國相比,其中一個好大的分別,係
其他歐洲大國,景點往往集中在首都,而德國則是幾乎每個城巿都各自有景點和自己的歷史,各具特色,
唔能夠單從一個城巿就窺探到國家的全部。

fb.com/scientisthk2usa/