hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣區巴士招標結果消息
開啟左側

[路線消息] 安達臣區巴士招標結果消息

S3BL100 發表於 2015-12-1 12:41 | 顯示全部樓層

bustop 發表於 2015-12-1 12:15
如果「路線網絡/BBI組合」係佔好重比例的話, 咁以後招標都係做樣, 實係九巴贏晒架啦.
...

有一大堆 BBI 組合唔代表一定投到,但投到的都有一大堆 BBI

但睇返將荃線,九巴除左 BBI 外,仲將收費壓到低一低,傳聞新城當時入標的全程收費比九巴仲要多至少兩蚊,
結果新城都跌眼鏡,亦可以預料九巴想投到條線返來的話,佢地一定會做爛個價,然後志在必得。

fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2015-12-1 12:55 | 顯示全部樓層
年初開290系時就搵線交車交數
如果真係九巴投中
咁唔知九巴有咩路線唔好彩要交車出嚟開線喇
以上回應,是否可行?是否合適?
ahwo1933 發表於 2015-12-1 13:06 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2015-12-1 12:24
你比分段我無用架, 知道幾時有車來先得

不能同意更多!
而家九巴大部分路線都有ETA就係大晒!九巴係呢方面已經比新城行快左唔知幾多步,
呢個優勢足以抵銷其他方面(e.g.價錢)既優勢

bustop 發表於 2015-12-1 13:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-1 12:41
有一大堆 BBI 組合唔代表一定投到,但投到的都有一大堆 BBI

但睇返將荃線,九巴除左 BBI 外,仲將收費壓 ...

問題係有另外兩條欽點路線213D/X.
雖然又係慣常的開天殺價落地還錢,
但壓價空格有限, 頂晒籠都係跟返13D/X收費.
如果要顧全整區路線收費結構,
招標線冇乜理由可以用得著壓價呢招.
例如長沙灣線點樣平得過旺角線.

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-1 13:13 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2015-12-1 12:55
年初開290系時就搵線交車交數
如果真係九巴投中
咁唔知九巴有咩路線唔好彩要交車出嚟開線喇

其實咁大個新區
我又唔覺得老運差到一個Quota都唔肯加
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dogdog002 發表於 2015-12-1 13:13 | 顯示全部樓層
ahwo1933 發表於 2015-12-1 13:06
不能同意更多!
而家九巴大部分路線都有ETA就係大晒!九巴係呢方面已經比新城行快左唔知幾多步,
呢個優勢足 ...

城新入標梗係會優先俾呢批綫用ETA
所以唔可以因為有ETA而俾九巴中標

講價錢咁就九巴仲唔應該

上次290 咁樣做爛市

下次加價分分鐘加得最狼就係290
3AV53 發表於 2015-12-1 13:25 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-1 13:13

如果好似樓上咁講,新巴入標投將荃果陣個價比九巴貴至少兩蚊既話,
九巴加幾次加都未追得番個價差,而且點睇下一間加價既係新城既機會遠比九巴高。
S3BL100 發表於 2015-12-1 13:29 | 顯示全部樓層
bustop 發表於 2015-12-1 13:10
問題係有另外兩條欽點路線213D/X.
雖然又係慣常的開天殺價落地還錢,
但壓價空格有限, 頂晒籠都係跟返13D/ ...

213D/213X 唔駛招標,本身建議收費分別比起 13D/13X 貴 $1

但招標線壓價,290 已經係前科,將軍澳出荃灣仲平過去旺角

而 213D/213X 本身當係 13D/13X 的分支路線(雖然我覺得 13D 同 213D 點都拉唔埋,但運吉話係就係,而佢地的解釋係好牽強),
亦算九巴醒目,識得用「開分支」呢招先霸左旺角同尖沙咀,但招標線其他幾條點都同現有路線拉唔埋,所以都係要招標。

fb.com/scientisthk2usa/
jocosben 發表於 2015-12-1 13:31 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2015-12-1 13:13

如果加價都係按車費間距整體甘做,點會290可以獨立出黎加多的阿
kmb兄 發表於 2015-12-1 13:38 | 顯示全部樓層