hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣區巴士招標結果消息
開啟左側

[路線消息] 安達臣區巴士招標結果消息

3AV53 發表於 2015-12-2 00:22 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-1 21:46
重點係定價低唔應該係中標既理由

同政府招標永遠選擇最平既標有咩分別,

98C $10.5
95 $7.4
93K $8.9
296C $8.3
290/290A 正價$10.7

點樣去荃灣平過旺角法?

mrm23 發表於 2015-12-2 00:40 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-2 00:21
唔好睇少觀塘廷線,雖然比重上唔會夠南港島線致命。
可以話,如果觀塘廷線就啱安達臣開線,九巴就可以不 ...

我又唔係咁睇

九巴目前主要盈利應該黎自長途線,同埋雙向高客量的流水線..
觀塘延線目前應該影響未必有太大..
客量真係會大跌的路線應該都係 212 / 8系

反而九巴應該會借勢殺唔少蝕錢線...
(例︰某前板友最愛的青衣線)

而且何文田站設計上已經遠離主要受眾,
到時上山駁腳的 M 線分分鐘重好賺..

沙中線影響就真係會大好多...

siusiupeople 發表於 2015-12-2 00:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-2 01:03 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2015-12-2 00:40
我又唔係咁睇

Agree
觀延數埋數埋受影響既線實在唔算多
對九巴盤數影響未必大

南北同東西線對九新城都應該幾大影響
但我反而睇好老九應該仲有得頂住
新界人口仲有批升
急促發展既東九又差唔多老九做晒
相反新城就睇唔到有咩勢頭
連九龍一個大發展區都未必入到袋既真係幾灰下
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| FBI2 發表於 2015-12-2 08:50 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2015-12-2 00:40
我又唔係咁睇

觀塘延線已經足以令九巴41說再見.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GK3258 發表於 2015-12-2 09:27 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-2 01:03
Agree
觀延數埋數埋受影響既線實在唔算多
對九巴盤數影響未必大

反觀未來中環繞道起好,新城會唔會靠東西快線做得起?未來新城業務睇黎得番過海線,駁鐵線,小西灣線同將軍澳線,自己區響有中環繞道後有無可能開辦東西快線我覺得好關鍵,不過客量成疑
橫看香港巴膠
mrm23 發表於 2015-12-2 09:42 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-12-2 00:59
何文田站有有蓋通道連接去到何文田廣場,點會遠離?

有蓋通道大晒咩,兩個地點水平距離近七百米,

正常都要行十至十五分鐘

重未計行番屋企嗰程
呢個路程夠養起一條駁腳 M 線了
hk20020062 發表於 2015-12-2 11:22 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-2 00:21
唔好睇少觀塘廷線,雖然比重上唔會夠南港島線致命。
可以話,如果觀塘廷線就啱安達臣開線,九巴就可以不 ...

唔同意
沙中線可以殺嘅好多都係雞肋線,分分鐘巴士公司都好想沙中線早日通車,將資源轉去其他新地區
至於東九龍線,規劃係 2025 年通車,又未計拉布、工程延誤,安達臣起碼有至少 10 時間賺
hk20020062 發表於 2015-12-2 11:26 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-2 09:27
反觀未來中環繞道起好,新城會唔會靠東西快線做得起?未來新城業務睇黎得番過海線,駁鐵線,小西灣線同將 ...

開柴小特快,一個現時唔會有鐵路、將來要拆工業區先可以加到鐵路嘅地區,有得搵好搵又開埋西區特快,利用中灣繞去東區
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-2 12:41 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-12-2 09:27
反觀未來中環繞道起好,新城會唔會靠東西快線做得起?未來新城業務睇黎得番過海線,駁鐵線,小西灣線同將 ...

其實有數得計當新城扶因此扶得返起條18X
俾多條中西區<>柴小
7字頭東廊系列或者有得再提速
大西北過海線加大發展來往東區服務
似乎以上幾樣野已經數得七七八八
幫亦都幫唔得幾多
俾到盡 cover返南港島線條數已經好開心
但東西南北兩組鐵就真係冇咩大野可以填返

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過