hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴259B取消回程及259X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴259B取消回程及259X開辦消息

exspeed 發表於 2015-12-9 11:25 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2015-12-7 20:26
一早搵252B黎做特快咪乜事都冇,52X又唔駛入無底深潭,欽洲街總站又有用,又擴充到客源。
52X(欽洲街vers ...

置樂+三聖+大小欖夠客 support 52x + 252B 全日 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
S3BL100 發表於 2015-12-9 11:59 | 顯示全部樓層
fw1321 發表於 2015-12-9 10:09
近排少落旺角轉車, 但間中係美孚見到 63X 下繁返屯門都仲有唔少空位,
所以我諗九巴係想谷返 259B 佐敦至 ...

63X 唔爆的其中一個原因係仲有條慢但密好多的 60X

在 63X 屯門覆蓋地區似乎無咁多客的前提下,想谷 63X 客,唔係應該縮短 60X,然後將 259B 全日,兼改渡華路開不入尖沙咀,
再兩線聯合班次上西廊?最好仲齊齊改埋路線編號,變成 2__X

咁做分分鐘對於減輕 59X 負荷都會有正面幫助

fb.com/scientisthk2usa/
hk20020062 發表於 2015-12-9 15:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-9 11:59

在 63X 屯門覆蓋地區似乎無咁多客的前提下,想谷 63X  ...

都係嗰句,兩繁都唔滿仲點說服巴公做全日
或者應該問,點解巴迷咁鍾意一廂情願
hadboy5 發表於 2015-12-9 16:36 | 顯示全部樓層

在 63X 屯門覆蓋地區似乎無咁多客的前提下,想谷 63X  ...

同意,在送63X 車尾的前設下亳無疑問地會上五分鐘後的60X ,不過應該有唔少人因中伏已放棄63X ,谷佢的前設下唔該統一返任何時段的行車路線先再講,攔路虎黃生有無有連任?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-9 16:47 | 顯示全部樓層

63X係屯門覆蓋範圍雖然唔算多
但屯公三站亦唔細

63X除左隔離有條60X外
最大問題係本身自己快又未夠快
仲可以唔同時段可快可慢
就算見到63X差唔多有車
等63X亦實在冇意思可言

一日63X都係咁玩法既
永世都冇可能谷得到D咩出樣
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
exspeed 發表於 2015-12-9 16:49 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2015-12-9 16:36
攔路虎黃生有無有連任? ...

黃生沒有參選, 但今屆勝出的鐘生與黃生同屬大角咀區民生關注會
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
lsc04d11 發表於 2015-12-9 18:48 | 顯示全部樓層

http://www.kmb.hk/chi/pdf/route_259X_Leaflet.pdf
直達九龍灣,唔停黃大仙站(268P),係咪就係要「加價」的原因?

「置樂+三聖+大小欖夠客 support 52x + 252B 全日 ?
唔好講笑,52X延左去旺角之後,我仍然在怡靖苑上車,已經要企。可能呢一年加密左班次,已經冇要企既情況。
但客量真係夠嫁……252B係尖沙咀開WO……52X淨做旺角都可以搞到咁。

(只要做好52X<-->252B互轉,大家都唔會唔夠客。)
同埋當年係區議員話「成功爭取252B全日服務」我先覺得呢個諗法O岩。
52X唔入旺角班次真係穩定好多……上次我由屯門站行過去何福堂o個邊,沿路由鄉事會路及杯渡路交界開始,見到4架返屯門市中心的52X……(已未計有段路被條天橋阻視線)
查app睇市中心到達時間,2分鐘,2分鐘,2分鐘……

所以兩者並存都唔係用多好多車,而且冇重疊問題出現嘛。
HS1588 發表於 2015-12-9 22:37 | 顯示全部樓層
fw1321 發表於 2015-12-9 10:09
近排少落旺角轉車, 但間中係美孚見到 63X 下繁返屯門都仲有唔少空位,
所以我諗九巴係想谷返 259B 佐敦至 ...

谷客去 63X ? 咁就難啦
本身 259B 都有一班固定客源來自尖咀,
但 260X 根本一位難求
再講 63X 成 20 分鐘先一班車
放工唔趕時間既話我都寧願上 60X 車海慢慢 un 到轉車站或者直返安友啦
去到轉車站又要排長龍等車
我就唔見得 259B 取消後班客真係可以推返落其他線啦
宜家咁睇碼頭區真係比九巴針住黎打
根本 259B 其實仲多客過 63X , 仲收貴 $0.1 , 我就唔明九巴做緊乜啦

• [url=] [/url]

GU9338 發表於 2015-12-9 23:29 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2015-12-9 18:48
http://www.kmb.hk/chi/pdf/route_259X_Leaflet.pdf
直達九龍灣,唔停黃大仙站(268P),係咪就係要「加價」 ...

如果直達九龍灣係加價原因 , 好難想像 234C 點解全程只收 $10.1
請用文明來說服我。
樂仔〞 發表於 2015-12-9 23:34 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2015-12-8 19:19
是否由村巴由湖景邨去megabox,是否平過259D,如果有,點解要搭259x呢?

兆山苑、湖景邨兩條邨巴去觀塘,收 $14.5 左右