hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴259B取消回程及259X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴259B取消回程及259X開辦消息

S3BL343@66 發表於 2015-12-30 11:30 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2015-12-30 10:32
呢班用58M行法到轉車站好過啦,由屯轉起載開去市區,客量一定差過屯門區開唔少,如果改由良田出發,可以 ...

如果資源比左良田區,碼頭區殺左你都似
倒不如新屯中開,只停龍門居總站,直上轉車站,起碼果邊會快少少上公路
bestwishes706 發表於 2015-12-30 11:48 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2015-12-30 11:30
如果資源比左良田區,碼頭區殺左你都似
倒不如新屯中開,只停龍門居總站,直上轉車站,起碼果邊會快少 ...

一係跟259D入屯市行法,經埋屯市安友豐景園,一係直頭跟62X行法(話曬都係259D服務範圍)

如果新屯中開去龍門居,客量都難有改善,仲令到另外兩班客量差埋
S3BL343@66 發表於 2015-12-30 12:27 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2015-12-30 11:48
一係跟259D入屯市行法,經埋屯市安友豐景園,一係直頭跟62X行法(話曬都係259D服務範圍)

如果新屯中開 ...

259D 朝早都唔入市中心啦,兜埋入去碼頭區咪無人坐 ......
屯轉特班改係新屯中開純粹想比富健果邊可以快d上公路,去到轉車站仲可以有位比比大欖,藍地果邊的人上
當然班次亦要同龍門居開的 259X 協調啦
最直接緊係加密 258P 或者開條 252D 啦,但資源始終都係碼頭,都要考慮佢地的感受

atr207 發表於 2015-12-30 23:40 | 顯示全部樓層

第一日搭7:45個班 等2x-3x人 大把位但今朝搭259x尾車 到轉車站已坐滿7-8成 轉車站上埋坐滿咁濟 客量不錯
班車岩岩好54分到轉車站 8:25就到輔警總部
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-30 23:50 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2015-12-9 15:38
都係嗰句,兩繁都唔滿仲點說服巴公做全日
或者應該問,點解巴迷咁鍾意一廂情願
...

兩繁唔滿係死於定線/班次/總站/站位問題
唔係死於區域(尖沙咀/碼頭區)問題

你睇260X有幾多轉59系就知咩事
hk20020062 發表於 2015-12-31 15:48 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-30 23:50
兩繁唔滿係死於定線/班次/總站/站位問題
唔係死於區域(尖沙咀/碼頭區)問題

即係唔係專線就唔坐?
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-31 15:58 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2015-12-31 15:48
即係唔係專線就唔坐?

咩叫專線先

你元朗出荃灣坐唔坐53?
nokia 發表於 2015-12-31 22:22 | 顯示全部樓層
如果九巴可以將部分早繁,由新界往東九龍嘅特車,之後支援返東隧缐往港島,就可以更有效率運用車隊。
而同一時間,部分東隧缐往港島嘅特車,又可以即時由中上環區經西隧往新界西北支援早繁往東九龍缐,此舉可以減少港島區路面九巴吉車來來往往的數量
60M 發表於 2016-1-1 08:02 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2015-12-31 22:22
如果九巴可以將部分早繁,由新界往東九龍嘅特車,之後支援返東隧缐往港島,就可以更有效率運用車隊。
而同 ...

連人帶車?

之前咪有車長投訴話要記太多路線(968 <> 112)
HG6729 發表於 2016-1-2 20:45 | 顯示全部樓層

60M 發表於 2016-1-1 08:02
連人帶車?

之前咪有車長投訴話要記太多路線(968  112)

佢能力差少少JER新城玩左咁耐都冇什麼大問題

講到尾又係錢作怪 , 肯跳的, 每月+500-1000 獎金鼓勵, 同新城睇齊, 什至比人地多, 班友立即受啦
次次講親加人工, 親工聯會果班肯定企在資方果邊, 資方見到分裂仲唔會食住勞方,
所以人工長期低水, 我都唔願跳啦
Mandy+263M=HG6729