hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源? ...
開啟左側

[問題] 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

dennis28a 發表於 2015-12-21 03:15 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2015-12-20 23:36
1758坐641東行咁早  當然係好快....我經常往返中西區同藍田都係坐641,  
最快嗰次我計過
如果喺會議道尾 ...

唔出奇,我都試過年半前等成 30 分鐘都未有車,最後等左 45 分鐘。奈何去到新巴時段,根本九龍灣淨塞番出觀塘道都搞左陣,
兩巴又唔夠車去做 641,結果真係亂晒大籠,特別係新巴時段。

但好奇怪,641 因為會展站工程,其實菲林明道塞車情況無以前咁差。
結果近期 641 竟然多返唔少灣北客上番,仲要以前 641 下繁尾車,
過常去到灣碼係無人上車飛站,而家經常都有幾個客等佢。
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2015-12-21 04:35 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-21 03:00
我可以切切實實答你,正常情況下一定無可能 101 快過 641 到紅隧口,單係平日下繁,柯布連道去巴路士街, ...

我試過有一次,坐 641,去到柯布連道過左架上緊客的 182,然後去到鴻興道天橋,見到果架 182 入緊隧道。
果次係坐 17:00 班次,仲要菲林明道唔係塞車,係轉入會議道先塞左兩個字,結果 17:49 去到裕民坊。

當然果次係灣碼總站未封。

事實係灣仔道慢但相對最穩陣,仲有內街客源保證,又可以幫 101 清客,641 行灣北就做唔到,而我唔認為灣仔內街唔需要一條快線。
灣仔北返觀塘,根本 101X 會議道加站就已經可以,東行規定行龍和道又可以避塞車,當然要起碼加多兩班車

而只要上到鵝頸橋,要入紅隧根本好快,因為有巴士專線;出隧道後仲可以靠右線飛燈避塞車,只要上到東九廊就係神仙,
相反如果行東隧去觀塘,下繁除左東廊東隧外,觀塘迴旋處根本唔係人咁品,分分鐘塞返去藍田站

101 慢,係因為出隧道後仲有一堆塞車位先出到觀塘

而你都好清楚,641 塞起上來,唔一定快過 619

我諗乘客需要的,除左快,仲有穩定…
根本下繁只係得將軍澳道以東南行東隧真係好過行紅隧,又有條現成而少客的 621,何不改 621 入境處走做晒藍田客,然後灣仔內街用紅隧特快解決?
fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2015-12-21 10:00 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-21 03:15
唔出奇,我都試過年半前等成 30 分鐘都未有車,最後等左 45 分鐘。奈何去到新巴時段,根本九龍灣淨塞番出 ...

有同路人反而我覺得唔係唔夠車 係兩巴唔想放資源落條線

又塞車 又載唔滿
放落601 619菲林明道個燈位外線可直去仲無咁塞
即使一樣咁塞 咪由佢塞
實班班爆晒過海 由其英皇道都有一大班客

好似版友提議 行灣仔道都係一個建議
就要放棄會議道十幾二十個獨市客
但計返應該仲有so
alsonchc 發表於 2015-12-21 10:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-21 04:35
我試過有一次,坐 641,去到柯布連道過左架上緊客的 182,然後去到鴻興道天橋,見到果架 182 入緊隧道。
...

拉埋621出灣北建議唔錯wor
而家條線下繁喺軒尼斯道真係吊緊命

但係我諗到....麗港城嗰條粉皮鄧x駿又會話無車由銅鑼灣返
學307咁喺維園兜返個小圈解決佢
我再大膽d 621行啟田道轉入觀繞落麗港城 擴闊藍田客源
即早繁有690 下繁就有621

621 641就似788 同789咁分家 救兩返條線
S3BL100 發表於 2015-12-21 11:00 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-21 10:16
拉埋621出灣北建議唔錯wor
而家條線下繁喺軒尼斯道真係吊緊命

銅鑼灣唔係問題,舊年 RDP 621+641 = 141 果陣一樣係飛銅鑼灣,灣北尾站,
而鄧生的反對理由並唔係唔做銅鑼灣,而係被兜啟麗九龍灣,反而如果係麗港城後行觀繞入啟麗,佢會收貨

跟 307 做銅鑼灣就免了,多行的路段都塞車
反而可以考慮回程加經上環,中上環一段改行電車路,而家 621 中環走線根本做唔到好多中環客

做啟田道亦免了,九巴應該唔會想城巴搶佢地 603 生意,
反而我覺得可以麗港城後經觀繞同將軍澳道上秀順或安達臣,擴大客源

621 改完後,其他觀塘區下繁特快就唔駛俾東隧綁死,我覺得可以變晒做 101P 119P 141 灣仔道紅隧東九廊走,尤其 119P 141 真係比而家對應路線快好多好多
fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2015-12-21 16:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-21 11:00
銅鑼灣唔係問題,舊年 RDP 621+641 = 141 果陣一樣係飛銅鑼灣,灣北尾站,
而鄧生的反對理由並唔係唔做銅 ...

真曬氣鄧XX........一條紅隧過海線去九龍東點麗港城完先去啟德!?621下繁而家咁既客量, cut你都正路啦! 仲同你補償

(sorry, 一諗起山頭主義我就火都黎)

其實你講話去程東隧回程紅隧都有根據~982X 182X就試緊玩哩D
但...回程班次不嬲唔睇好
唔相信182X會點好法............

仲有, 其實641都唔少藍田回程客
無埋621就無特快lu

dennis28a 發表於 2015-12-21 20:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-21 04:35
...

咁都只係一次,但正如我上文提過,1700 開果班 641,唔塞車夠膽死係 1720-25 左右係世貿落橋,仲要唔只一次,我係見過近百次咁既情況。
扣返 10 分鐘會議道浪費時間,結果係講緊 40 分鐘上環去到裕民坊。

反而灣仔道,你 5 點半前都仲叫好少少,5 點半後,我真係由柯布連道行去 288,去到大家樂仲見得番部 101。
灣仔道塞起上黎,無 20-30 分鐘都無可能係柯布連道排到上紅隧口,有次上 111 都搞左我 25 分鐘至肯入紅隧。

特別係連會議道塞車情況都有改善既時候,何必要令 641 脫班情況惡化?
點塞法,641 都唔會用超過 20-25 分鐘都未離開灣北,但行灣仔道最低消費 20-30 分鐘入紅隧,真係值嗎?

另外,我好清楚 641 點塞,係中環上車,都最少快 619 5-10 分鐘,只在乎值唔值得為左依幾分鐘而呆等 641。
惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2015-12-21 20:52 | 顯示全部樓層
咁641快過101入隧道就唔系好出奇ge,因為641又唔系跟原始版本的104(繞經灣碼版)咁樣遊花園,而灣北亦都沒104咁大客量(最初要分3個上客站)...

不過,果句囉,641唔系一條值得做好佢ge路線黎...
castanopsis 發表於 2015-12-21 22:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-21 11:00
而鄧生的反對理由並唔係唔做銅 ...

其實又係紅隧同東隧之間既老問題

應該咁講,紅隧快,並非因為紅隧唔塞車,而係因為紅隧有巴士專線
同樣道理,東隧慢,並非因為東隧塞車,而係因為東隧無巴士專線

我會覺得,要解決東隧塞車拖慢車程既情況,治本方法係劃條巴士線等眾東隧線可以打尖
否則係咁掟堆東隧線去紅隧都唔係辦法
尤其灣仔道入紅隧,巴士排隊既情況其實已經相當嚴重,每個鐘再多十幾二十班119P/101P/141並唔理想

castanopsis 發表於 2015-12-21 22:24 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-12-21 20:28
咁都只係一次,但正如我上文提過,1700 開果班 641,唔塞車夠膽死係 1720-25 左右係世貿落橋,仲要唔只一 ...

641,我依舊覺得加停金鐘,用373走線入東隧最理想
告士打道雖然一樣塞車,但車龍至少會蠕動,唔似菲林明道燈位般隨時停你半粒鐘完全零位移
如果要照顧軒尼詩道客,可以參考104/2,上軍器廠街天橋前兜一個圈