hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源? ...
開啟左側

[問題] 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

dennis28a 發表於 2015-12-21 22:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-21 22:24
641,我依舊覺得加停金鐘,用373走線入東隧最理想
告士打道雖然一樣塞車,但車龍至少會蠕動,唔似菲林明 ...

菲林明道已經比告士打道好好多,我次次見到 373 係軍器廠街天橋,玩左 15 分鐘都未埋到站上客。

稅務大樓所有巴士線每日最少浪費 10 分鐘係埋站,加埋埋站引發塞車,
104 每日最少浪費緊 20 分鐘係金鐘去入境處果一段路仔,情況係好唔理想。

反而菲林明道真係仲曉行,特別係封左灣碼少左菲林明道排隊入站,加上灣碼線有唔少短棍,905 直頭改行港灣,
其實整體上菲林明道塞少左車。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-12-21 22:55 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-21 22:45
菲林明道已經比告士打道好好多,我次次見到 373 係軍器廠街天橋,玩左 15 分鐘都未埋到站上客。

稅務大樓 ...

菲林明道本身既交通情況的確唔係太差
問題係軒尼詩道轉入菲林明道個燈位好多時都搞好耐

我早排都算係104下繁北行常客
唔覺得入境處入站好難
S3BL100 發表於 2015-12-22 13:44 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-21 20:28
咁都只係一次,但正如我上文提過,1700 開果班 641,唔塞車夠膽死係 1720-25 左右係世貿落橋,仲要唔只一 ...

問題係根本應該整體檢視全部觀塘區往返中西區的過海線,認真睇下邊D地區上車或落車的應該行邊條隧道,而唔係睇 641 一條

而就算俾你行灣北快過行灣仔道又點?好似 641 咁行東隧,一班車唔塞,就代表其他本來應該更多人搭的班次都唔塞的?
就算港島唔塞車,咁出到藍田呢?觀塘迴旋處唔聽話的話,藍田行到返裕民坊可以唔見三四個字

然後行灣北走,咁菲林明道以東的內街客又點?就唔應該有特快車,全部塞落 101/601/619 就算?
我唔係話中上環唔應該有快線,但明明內街係客倉,克街/南洋酒店一帶又唔近地鐵站,長做長有,先係巴士優勢最大的位置

你不如諗下,點解 182X 港島區要跟足 182 咁行,而唔係灣北走,或者唔係 982X 回程?

灣仔北本身可以用 101X 覆蓋的前提下,我睇唔到理由點解要為左中上環快少少,而要全部特快線灣北走,唔理班灣仔內街客。
而想做灣仔內街客,根本應該係行灣仔道上鵝頸橋(601P 果種定線係唔 work 的);上得鵝頸橋,何不直入紅隧?

而呢類特快線本身係應該上埋山,而唔係只做觀塘山下;
641 北行的啟麗晴朗/觀塘/藍田客根本應該借 601/P/619 重組,分屍用三條線(兩條紅隧、一條東隧)去做的,至少啟麗無理由拖住觀塘巿中心

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2015-12-23 01:47 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-22 13:44
問題係根本應該整體檢視全部觀塘區往返中西區的過海線,認真睇下邊D地區上車或落車的應該行邊條隧道,而 ...

就算你點改,問題係落灣仔內街浪費時間(仲要係嚴重果隻),
特快線係唔係拿拿聲做好晒中環、灣仔北部份獨市位,立即上隧道或高速公路走人?
而家唔係講緊快少少,係快好多,新巴版 101X 同 88R 係用緊 5 分鐘由中環 IFC 去到灣仔碼頭,
我深信任何一條內街紅隧線,最少要玩 30-40 分鐘至由匯豐去到紅隧口(最有趣係,中環去熙信大廈其實好快)。
中環去九龍灣,港鐵車程只需 30 分鐘。

對於新線點行我無咩意見,唯獨係落灣仔道真係唔好搞。
灣仔道上得車既人,擺明係想舒舒服服番屋企,182X 係人板,平均每班車灣仔道上既人雙位數字都無,
原因係 182X 去到灣仔道已經要企,點解要企番入沙田?個個最後又係等 182。

但就係為左依班人,講緊每班 182X 浪費緊 20-30 分鐘專登行灣仔道,
明明去到柯布連道上夠客,一早就要走人而唔係繼續跟正線入內街趕客。

灣仔道咁多條線,101、111、115、789 唔同,紅隧線有大量東鐵客係放血,加上 101、111 車密,一定有人企過海。
789 企得幾耐,企一陣都落車,同埋小西灣人無港鐵,點迫都企。

咁問你,行完紅隧係唔係萬能?行完紅隧、東九龍,係唔係屈上去做啟麗?做完啟麗又去邊?上年 141 建議係完全白痴,淨做啟麗同麗港城根本唔夠客去玩成個遊戲。

我當你開新線 101P 又好,119X 又好,141 又好,你落去紅隧口車程同時間同 101、111 完全一樣,夾埋幾分鐘一班,點解要等 X?
當中環、金鐘,灣仔站真係多人坐,你殺左 601P、641 就要行足啟麗,順手做埋牛頭角、樂華,上山,
結果秀茂坪班人快得幾多?最後又係同 601 差唔多,除非唔好入灣仔內街,一係放棄啟麗,否則無可能提到速。

641 點行甚至點改我都已經唔介意,大不了無左下繁快線,反正巴士公司都無心做,個個直接上番港鐵,然後 101X 比番幾個灣仔北既站就算。

但巴士公司肯唔肯係另一件事,特別係而家 101X 下繁客量,西環人已經忍夠 101X 同紅小,個個上番港鐵已經愛不釋手。
西官紅小仲勁,索性唔再做全日,淨做上繁生意,101X 下繁番港島,淨係得番九龍灣返工客,好心加番幾個告士打道站,
將九龍灣 641 班放工客送走(都係幾十個姐),唔好浪費時間係觀塘道過海。

S3BL100 發表於 2015-12-23 09:04 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-23 01:47
就算你點改,問題係落灣仔內街浪費時間(仲要係嚴重果隻),
特快線係唔係拿拿聲做好晒中環、灣仔北部份獨 ...

但灣仔內街係客倉,想中上環快,唔代表要灣仔內街客無得提速

你都識話 5 分鐘去灣仔碼頭係由 IFC 起計(但 88R 根本回程都行一段電車路,五分鐘只夠 IFC 轉入電車路),
但中上環最多客都係電車路入面,5 分鐘根本出唔到去灣仔碼頭

想做 IFC 生意,101X 晌果度附近加站(兼加班)就得,但如果係中上環內街起計,只要做埋金鐘生意,
就算之後行海皮,比起行灣仔道入紅隧,可以快,亦可以慢,但就算快都唔快得幾多

不過就做唔到菲林明道以東一大堆內街客的生意

我諗你都好清楚,641 菲林明道一個站的上客人數可以多過灣仔碼頭,而一眾行灣仔道紅隧線,之後幾個站的上客人數又會多過柯布連道。
邊度先係真正客倉,答案好明顯。

對於新線點行我無咩意見,唯獨係落灣仔道真係唔好搞。
灣仔道上得車既人,擺明係想舒舒服服番屋企,182X 係人板,平均每班車灣仔道上既人雙位數字都無,
原因係 182X 去到灣仔道已經要企,點解要企番入沙田?個個最後又係等 182。

但就係為左依班人,講緊每班 182X 浪費緊 20-30 分鐘專登行灣仔道,
明明去到柯布連道上夠客,一早就要走人而唔係繼續跟正線入內街趕客。

灣仔道咁多條線,101、111、115、789 唔同,紅隧線有大量東鐵客係放血,加上 101、111 車密,一定有人企過海。
789 企得幾耐,企一陣都落車,同埋小西灣人無港鐵,點迫都企。

何以見得灣仔道客倉班客見到 182X 唔肯上,等 182?182X 假假地都可以追到前一班甚至兩班 182。
如果係 101P 119P 之類,對比起對應的 101 619,時間優勢會仲大

不過我只係見到你用「灣仔道上得車既人,擺明係想舒舒服服番屋企」,繞過正面回應佢地的需求。
就算有 101 111 又點?我而家建議紅隧特快跟手埋紅隧口個站排隊浪費十幾分鐘時間咩?

101 而家由灣仔去紅隧口唔慢,但出紅隧口後去九龍灣觀塘慢,而 619 要碌到北角,然後塞東隧,再塞鯉魚門道入觀塘。
用你的標準,呢D全部唔係合理行車時間

然後仲有山上客呢?而家佢地全部要捱 601 619,又好快?有 101 111 115 又點?做到佢地咩?
佢地唔係為舒服,而係根本無其他一程過選擇。係咪要為左只係中上環出發乘客快,就要呢班無其他合理選擇的乘客,返屋企仲慢過去新界西北?

而中上環亦唔係無得快,當然可能比起最快行法差少少,但已經交左功課

咁問你,行完紅隧係唔係萬能?行完紅隧、東九龍,係唔係屈上去做啟麗?做完啟麗又去邊?上年 141 建議係完全白痴,淨做啟麗同麗港城根本唔夠客去玩成個遊戲。

我當你開新線 101P 又好,119X 又好,141 又好,你落去紅隧口車程同時間同 101、111 完全一樣,夾埋幾分鐘一班,點解要等 X?
當中環、金鐘,灣仔站真係多人坐,你殺左 601P、641 就要行足啟麗,順手做埋牛頭角、樂華,上山,
結果秀茂坪班人快得幾多?最後又係同 601 差唔多,除非唔好入灣仔內街,一係放棄啟麗,否則無可能提到速。

上年 141 係垃圾,無視觀塘巿中心客需要,而麗港城本身又應該係行東隧的

但我幾時有過過一條線掃晒啟麗同山上?我上面已經講緊:

「641 北行的啟麗晴朗/觀塘/藍田客根本應該借 601/P/619 重組,分屍用三條線(兩條紅隧、一條東隧)去做的,至少啟麗無理由拖住觀塘巿中心」

141 要入啟麗的話,回程最多拉上彩福就可以;
山上應該係用 101P/119P 去做,119P 南洋酒店後紅隧不停站直往樂華,101P 停 megabox 出面,常怡道天橋去觀塘巿中心,再經協和街上山去寶達

到時 119P 141 會比起而家對應路線快一半,101P 亦唔係慢,去觀塘應該比 101 快至少四個字,尤其是而家 601P 根本係特慢。
呢幾條線應該全部飛紅隧口,用右線長綠燈走,淨係呢度起碼慳 10 分鐘時間。我幾時有講過想用呢幾條線做紅隧口?

之後 621 灣北尾站做藍田特快,經麗港城後將軍澳道上山,滿足下中上環特快,又擴大客源

總之我就無咁傻仔一條線掃晒啟麗同秀順的

641 點行甚至點改我都已經唔介意,大不了無左下繁快線,反正巴士公司都無心做,個個直接上番港鐵,然後 101X 比番幾個灣仔北既站就算。

但巴士公司肯唔肯係另一件事,特別係而家 101X 下繁客量,西環人已經忍夠 101X 同紅小,個個上番港鐵已經愛不釋手。
西官紅小仲勁,索性唔再做全日,淨做上繁生意,101X 下繁番港島,淨係得番九龍灣返工客,好心加番幾個告士打道站,
將九龍灣 641 班放工客送走(都係幾十個姐),唔好浪費時間係觀塘道過海。

咁 641 九龍方向客量不及其他過海大線就一定,但本來觀塘特快應該併埋山上去做,而家走去併本來應該行紅隧的啟麗晴朗又係傻的

我就好同意九龍灣過灣仔班放工客無理由用東隧線去做,但 101X 只係幾個可行選擇的其中一個,仲可以係下繁 141 南行又得,之後再加 619P 南行做牛頭角觀塘上車班客囉

fb.com/scientisthk2usa/
unknown000hk 發表於 2015-12-23 10:45 | 顯示全部樓層
601P如果要快,應該維園後跟601行,但不停英皇道所有站
下繁619通常會快過641入東隧,我經常搭1805港澳碼頭開果班619(隔離坑條641同時開出),北角上橋會見到同一時間開既641仲困住係入東隧既車龍裏面

kevin1812 發表於 2015-12-23 14:42 | 顯示全部樓層

咁樣有冇得諗?1. 101X 上繁兩邊照做,下繁cut 堅城既班次,改做101P
2. 101X 下繁跟新記行法,灣北加站,做西環&灣北客
3. 101P 由熙信起步,停柯布連道、大有、克街、南洋酒店,寫明『不停紅隧收費站』,出隧道後行快線,山谷道擺站,跟住跟101x條路返觀塘(做灣仔內街觀塘客)

dennis28a 發表於 2015-12-24 23:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-23 09:04
但灣仔內街係客倉,想中上環快,唔代表要灣仔內街客無得提速

你都識話 5 分鐘去灣仔碼頭係由 IFC 起計( ...

點解要為左灣仔內街客而放棄更大舊肥肉?
你要搞清楚一件事,任何中上環去軒尼詩道既巴士線,係下繁係講緊 15-20 分鐘就去到柯布連道,
中上環內街只係車多,但唔係塞到行唔到,我真係未試過係電車路塞到企左係度。

既然中上環去柯布連道講緊 15-25 分鐘,難道 88R 15-20 分鐘就係去唔到分域碼頭?
點計,頂盡半個鐘鬆少少一定入到紅隧。

但只要入一入灣仔道落紅隧,單係灣仔道已經要消費 20-30 分鐘塞車時間,真係有著數?

我諗你都好清楚,641 菲林明道一個站的上客人數可以多過灣仔碼頭,而一眾行灣仔道紅隧線,之後幾個站的上客人數又會多過柯布連道。
邊度先係真正客倉,答案好明顯。

但好奇怪,中上環、軒尼詩道紅隧線客量近年係跌緊,尤其係 101、111,以前柯布連道條龍邊有咁短,熙信大廈條龍直頭跌到無晒人。
近地鐵站就一都嚇左晒上鐵。

何以見得灣仔道客倉班客見到 182X 唔肯上,等 182?182X 假假地都可以追到前一班甚至兩班 182。
如果係 101P 119P 之類,對比起對應的 101 619,時間優勢會仲大

依點係事實,182X 係灣仔道係強差人意,你只要睇下其他文,就會發現好多人等出依個共通點。
一來 182X 好難等,灣仔道塞成咁,等得黎都有 182 到,咁有咩必要等佢?

另一個問題,182X 去到灣仔道一定企緊人,大機會係柯布連道已經企到出門口,
但相反 182 係克街係仲有機會有位上到車,甚至有位坐(因為個個上晒 182X),無咩人會刻意等 182X。

不過我只係見到你用「灣仔道上得車既人,擺明係想舒舒服服番屋企」,繞過正面回應佢地的需求。
就算有 101 111 又點?我而家建議紅隧特快跟手埋紅隧口個站排隊浪費十幾分鐘時間咩?

101 而家由灣仔去紅隧口唔慢,但出紅隧口後去九龍灣觀塘慢,而 619 要碌到北角,然後塞東隧,再塞鯉魚門道入觀塘。
用你的標準,呢D全部唔係合理行車時間

然後仲有山上客呢?而家佢地全部要捱 601 619,又好快?有 101 111 115 又點?做到佢地咩?
佢地唔係為舒服,而係根本無其他一程過選擇。係咪要為左只係中上環出發乘客快,就要呢班無其他合理選擇的乘客,返屋企仲慢過去新界西北?

而中上環亦唔係無得快,當然可能比起最快行法差少少,但已經交左功課

101 下繁,港島區最慢正正係灣仔柯布連道去紅隧口,依點係鐵一般既事實,點都改變唔到,
單係前面有部 789 上左成幾分鐘都開唔到車,之後 3 部 101/111,加多部 115 就排到出大家樂等埋站,點會唔出事。

其實皇后像廣場去熙信大廈,通常真係行外線,仲要唔停金鐘,試問又有幾耐?其實係比我想像中快。

601、619 係唔合理,但慢碌成咁 1 個鐘係中環都去到藍田,但 101 呢?你用左 45 分鐘去到紅磡站已經要還神,分分鐘中環去紅磡站要成粒鐘。
所以成日話其他人,101 下繁快過 619 根本係危言聳聽,101 無多半個鐘都唔好考慮到九龍灣、牛頭角。

所以係要改路,但應該要考慮點樣執一執 619X 做山上客,講緊而家集成去寶達都係 40-45 分鐘左右,
減少英皇道車時數目,應該有得再快,如果 619X 真係改得成,點都比行紅隧有睇頭。

141 要入啟麗的話,回程最多拉上彩福就可以;
山上應該係用 101P/119P 去做,119P 南洋酒店後紅隧不停站直往樂華,101P 停 megabox 出面,常怡道天橋去觀塘巿中心,再經協和街上山去寶達

到時 119P 141 會比起而家對應路線快一半,101P 亦唔係慢,去觀塘應該比 101 快至少四個字,尤其是而家 601P 根本係特慢。
呢幾條線應該全部飛紅隧口,用右線長綠燈走,淨係呢度起碼慳 10 分鐘時間。我幾時有講過想用呢幾條線做紅隧口?

你要考慮一個問題,141 屈左出去做啟麗,再淨做淘大、彩褔,真係夠客?
101P 同 119P 係有得做(樂華、和樂、曉麗),119P 就算夠客,頂盡係一兩班。
但都係果句,如果 101P 同 119P 真係快得過 619X 行飛站去上山,我唔反對下繁九龍區定線咁玩。

咁 641 九龍方向客量不及其他過海大線就一定,但本來觀塘特快應該併埋山上去做,而家走去併本來應該行紅隧的啟麗晴朗又係傻的

我就好同意九龍灣過灣仔班放工客無理由用東隧線去做,但 101X 只係幾個可行選擇的其中一個,仲可以係下繁 141 南行又得,之後再加 619P 南行做牛頭角觀塘上車班客囉

641 咁多年放九龍灣既原因,係因為客量問題,啟業無特快車,而當時東隧、觀塘道真係好少塞成咁。
畢竟 641 頭站去到創紀之城要成 15 分鐘,要改係事實,但爭在點改。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 灣仔內街想快,係資源許可底下拆線做把啦.

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2015-12-24 23:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-24 23:24
點解要為左灣仔內街客而放棄更大舊肥肉?
你要搞清楚一件事,任何中上環去軒尼詩道既巴士線,係下繁係講緊 ...

咪住先,何謂更大舊肉先?
順手問你呀,拿,觀市好多路線啦,好多乘客啦,咁有沒淋過好多觀市的乘客唔系黎自觀市架?
dennis28a 發表於 2015-12-25 04:10 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-12-24 23:46
咪住先,何謂更大舊肉先?
順手問你呀,拿,觀市好多路線啦,好多乘客啦,咁有沒淋過好多觀市的乘客唔系黎 ...

有極大量既中上環客係完全放棄巴士服務返東九龍,依舊肉唔比灣仔內街好食?

難道叫人先忍陣去到灣仔道落紅隧,成 45-60 分鐘至到紅磡站,就算你九龍區曉飛,結果成粒幾鐘至返到觀塘山。
你無理由唔知觀塘班轉車係認為巴士太慢,而走左去上港鐵(講緊 30 分鐘中環到觀塘)。
家陣 619X 兜晒全世界,粒幾鐘都一定返到秀茂坪,619X 多人搭嗎?你有眼睇的,頭果 45 分鐘仲係港島。

另外,觀塘市中心放工過海客越黎越勁,641 同 671 下繁其實係多左人上車。
尤其,671 下繁返港島客量持續暴增緊,一個創紀之城都上成 30 人,仲要係專程排 671,加埋幾個 619 既人過戶。
巴士公司再唔搞搞佢,遲下南港島線一通,成車人會消失。
641 果段時間,創紀之城都上緊 10-20 人,另外再加 619 既人過戶,部新巴去到觀市已幾乎無位坐過海。

反而 101X 呢?牛頭角站有幾多人等?兜完 15 分鐘九龍灣至落啟隧,加埋日益嚴重東九龍走廊塞車,個個最後又係保鐵。

學你講,大不了唔好做觀塘客,送晒比港鐵仲好,反正一塞車點行都唔會快。