hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016年1月3日開始老城85不再繞經鯉景灣!
開啟左側

[小道消息] 2016年1月3日開始老城85不再繞經鯉景灣!

asv2 發表於 2015-12-21 14:10 | 顯示全部樓層

而家東區靠小新流水其實好麻煩
2A 82 兩架都係靠唔住,話頻密但成日失班
2 81 反而好穩定但不過係 15/20
真正密既係 102/106 但只得東行
奇想如果全日到一條新界東隧線,例如307P
分分鐘無人會再等 2A 82

cruisesnet 發表於 2015-12-21 14:36 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2015-12-21 13:47
我係一個北角人,唔知西灣河、筲箕灣、耀東個邊既意見
不過我已經無視2A,因為永遠都係沒車到,就算有都沒 ...

絕對稱得上頻密地脫班
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-21 14:44 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2015-12-21 13:47
我係一個北角人,唔知西灣河、筲箕灣、耀東個邊既意見
不過我已經無視2A,因為永遠都係沒車到,就算有都沒 ...

呢條野響我心目中只係北角配角
去老銅我會揀 8X/10/19,起碼平 d
去灣北我應該會揀 18P
係去灣仔內街先有可能考慮

唔係北角人,但都經常響北角出現
CRH5 發表於 2015-12-21 15:03 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-21 14:44
呢條野響我心目中只係北角配角
去老銅我會揀 8X/10/19,起碼平 d
去灣北我應該會揀 18P

18P行海傍,如果唔塞車其實10分鐘就到銅鑼灣(百德新街)、15分鐘到灣北10同18P都北角開,固定10~分鐘一班車
8X+19勝在夠密,係港運城連埋堆東隧線叫幾飛都得
咁我點解要搭又耐又沒位坐既2A?
ccicoltd 發表於 2015-12-23 22:40 | 顯示全部樓層
城巴新聞稿和通告:
http://www.nwstbus.com.hk/tc/upl ... 90_23122015_chi.pdf

究竟有哪些轉乘要上下車拍卡,還是有「279X 式回水」轉乘出現?通告隻字不提。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
asv2 發表於 2015-12-23 23:02 | 顯示全部樓層
頭先聽師傅講到,改線後基本上要減時20分鐘
全日大部份班次都要兩個鐘跑完成個循環無得落地
晨早部份部份更加得105分鐘

城巴似乎乘機減突.......
neoplan720p 發表於 2015-12-23 23:30 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2015-12-23 23:02
頭先聽師傅講到,改線後基本上要減時20分鐘
全日大部份班次都要兩個鐘跑完成個循環無得落地
晨早部份部份更 ...

入一入鯉景灣,通常要5分鐘,就算來回唔經鯉景灣,即係慳到10分鐘,要cut時20分鐘,真係過左火。

要記住,呢條85已經唔係合併前嘅85。以前嘅85,係跑得起嘅,例如往北角方向,架車過左太古之後,係識飛返去北碼;
但合併後,基本上個個站都有上落,上飛車都飛唔到,所以今次真係留名睇脫班。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
HT408 發表於 2015-12-30 23:52 | 顯示全部樓層
http://www.nwstbus.com.hk/en/uploadedFiles/evs_notice/C201502900a02.pdf
同日起, 77/99 往南區方向, $3分段延長至太祥街
lsc04d11 發表於 2015-12-31 13:05 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2015-12-30 23:52
http://www.nwstbus.com.hk/en/uploadedFiles/evs_notice/C201502900a02.pdf
同日起, 77/99 往南區方向, $3 ...

往筲箕灣方向唔提前西灣河站分段,即係3.1分段各站都可3.7就轉到85去小西灣或寶馬山?

其實我成日覺得呢啲改動一定亂,去到最後大多司機都跟番舊個套做,冇被揭發一係就係用既人不多,一係佢係客唔睇扣左幾錢,或者幾日後先知已懶得為一兩蚊投訴