hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 每次搭晨早特別線都有特別「驚」歷
開啟左側

[經歷分享/報告] 每次搭晨早特別線都有特別「驚」歷

lsc04d11 發表於 2015-12-16 16:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因全月通可免費搭指定晨早特別線,所以我工作日放假的話都會搭出去尖咀。

2014年11月17日,261B仍在佔中改道,但已可行經油麻地以後的彌敦道。
我乘了該班261B,西九龍走廊出後,改經上海街,正常。但一直都冇轉番出彌敦道,反而改跟初期既改道路線,右轉佐敦道,左轉廣東道/九龍公園徑,去番半島酒店。
我就以為佢係之前既改道,理應是在九龍中央郵政局做落客站,我就在紅綠燈落樓,車長竟然話「你竟然仲O係度?」
然後解釋彌敦道之改法已實行十多日,司機話唔知……
亦向九巴投訴過喇....

上個月,搭261B既經歷就冇咁驚。只係唔知點解青龍頭班人話可以早左5-10分鐘到站,只有一班的261B,搭唔到既客其實會點呢?呢個只係我既疑惑者。

今日早左起身,改搭252B頭班車。點知就……

一直到警察宿舍停站上客都好正常,去到小欖路交界後的第一盞交通燈,明明綠燈為何司機會放慢車速,以為佢經驗夠,得知就黎紅燈啦。5秒後,真係紅燈WO……但個司機慢得黎都係照過,咁放慢黎做咩?
都未諗到佢既理由,佢秒殺左我,因為佢…扭軑!
大佬,O個度係單程路,你玩逆線行車?
OH……逆線都好,你仲想右轉(屯門公路往九龍方向小欖出口)?有架私家車O係你面前迎頭駛黎喇!
大佬,即係你自己都唔知自己衰啦……衰左就慢慢駛入轉車站旁公共通道,起碼少D車,同埋自己地頭,有車(巴士)黎都識指點下嘛……
唉……好彩冇撞車,但連最基本既駕駛指標(箭嘴呀,對面有車呀)都唔識睇

好彩之後行到佐敦都冇事。一到德成街,有架6號停O係車站較後,咁佢繼續行中線都明,因為站較前嘛……點知佢按報站,報了下一站。原來根本想飛站!(以為自己已停站?)乘客不斷大嗌「德成街」呀。
之後先埋番慢線開門(就黎真係入到德成街口喇)

下一站金巴利道,唉,停左聖安德烈堂,算喇……中間道,都真係俾我估中,都係唔識停站,死跟住架1號,停最後位置。連252B既中間道總站O係邊都唔知,點解會派佢黎呢條線?
最嬲係……名牌連車長編號及姓名都冇,都唔知佢係咪賊?

O係香港搭巴士真係多樂趣,次次都有不同「驚」歷,尤其是晨早特別線,真係要引用今日聽到其中一個乘客講,「驚你地未知醒返工,整一整醒你地」

有片有真相https://youtu.be/PNjuUPAIqm0

shakugan2005 發表於 2015-12-16 16:50 | 顯示全部樓層
早幾個星期60X改左時間表, 改之前依班車應該係C60X-16車柯打, 依家唔知仲係唔係60X柯打, 例如260B有班車原本C60X-18柯打都好似改左用60M柯打
drbean7218 發表於 2015-12-16 21:10 | 顯示全部樓層
朝早搭青沙公路線仲驚, 一出錯就好難補飛。

1. 286X - 去唔到南昌邨。因為司機跟了286C去了荔枝角, 最後停了在黃克競ive。
2. 985 - 出了西隧, 直上四幹, 最後在交易廣場外落客。
3. 982X - 出了西隧, 差少少上了四幹。 新手司機會以為中環街市個站在恆生總行門口。

樓主| lsc04d11 發表於 2015-12-16 21:29 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2015-12-16 21:10
朝早搭青沙公路線仲驚, 一出錯就好難補飛。

1. 286X - 去唔到南昌邨。因為司機跟了286C去了荔枝角, 最後停 ...

你所講既O個類行錯原定路線一定有,我都遇唔少
但我覺得行錯逆線,係唔理巴士或任何交通工具(除了執勤警車前往封鎖現場)也一定危險,亦不應發生
行錯路都仲可以安全地駛離……只不過D客花多左時間或者步程
nickk 發表於 2015-12-16 21:59 | 顯示全部樓層
架252B會唔會係廠務賣血呢?
OMG
GW5878 發表於 2015-12-16 22:00 | 顯示全部樓層
最初得字海仲以為係純文字討論講乜都得
點知,我輸了

呢單野真係等上報
唔識停站小事,
唔識路都冇問題,可以停車打死火燈再慢慢研究,而唔係夾硬行仲要玩逆線
如果冇私家車既話,我好想知會唔會入左屯公逆線
jx6215 發表於 2015-12-17 01:42 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-12-16 22:00
最初得字海仲以為係純文字討論講乜都得
點知,我輸了

他日當你有車牌 到你拎架車落馬路果陣
你就明白有幾萬樣野煩緊你底下 入錯線係一定會發生既事
只係差左幾時同次數問題
段片已經證實左佢唔係行開依條線 唔熟路一D都唔出奇
要指控車長同推上報之前 公平少少講埋路政署既指示失當

咩都話推上報 打份工既都好慘者...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GK3258 + 1 agree

查看全部評分

2076 發表於 2015-12-17 01:43 | 顯示全部樓層
個司機幾耐冇由青公這路口入屯公?
佢應該係在記憶中記得兩三年前係第一個燈位轉右,跟住多年冇行過,結果改哂路都唔知.....
逆完線都畀佢兜返,KEEP住逆線行轉車站入屯公,好想知其他乘客的反應
抗議962B重組
還我962全日服務
kl9327 發表於 2015-12-17 03:08 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2015-12-17 01:42
只係差左幾 ...

竟然閣下可以講到入錯線係一定會發生既事
路牌同地下劃線都唔識睇既話真係唔好出黎揸車害人
同埋唔係渣開呢條線絕對唔係一個藉口
唔熟咪操線囉,未操熟條線就出黎揸?
隨時害死人架

呢單野我建議樓主主動搵生果日報同西方日報
GW5878 發表於 2015-12-17 03:44 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2015-12-17 01:42
只係差左幾 ...

入錯線睇點樣入錯法,有時停車場果d入錯我覺得可以原諒,因為真係唔清晰

但呢個case,
路牌唔睇,唔係黃牌,習慣說,算數。
地下畫線唔睇已經好嚴重,都可以算數。
但枝紅綠燈個綠燈,真係剩係睇顏色就得而唔睇符號(仲要同一個image都可以忽略)?