hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 每次搭晨早特別線都有特別「驚」歷
開啟左側

[經歷分享/報告] 每次搭晨早特別線都有特別「驚」歷

kiwai 發表於 2015-12-17 07:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2015-12-17 01:43
個司機幾耐冇由青公這路口入屯公?
佢應該係在記憶中記得兩三年前係第一個燈位轉右,跟住多年冇行過,結果改 ...

今日我睇google map都忡係第一個燈位轉右喎
乜依家原來改咗喇?
shakugan2005 發表於 2015-12-17 08:55 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-12-16 22:00
最初得字海仲以為係純文字討論講乜都得
點知,我輸了

諗諗下依個鐘數係唔應該有私家車轉上黎, 因為巴士專線係0730-0900實施期間私家車唔可以轉上黎, 反而應該係有警車(近排都成日見到有警車捉非巴士係小欖交匯處行巴士專線由青山公路出屯門公路或由屯門公路落青山公路)
jx6215 發表於 2015-12-17 09:44 | 顯示全部樓層
kl9327 發表於 2015-12-17 03:08
竟然閣下可以講到入錯線係一定會發生既事
路牌同地下劃線都唔識睇既話真係唔好出黎揸車害人
同埋唔係渣開 ...

如果商場有個廁所 你係經常去開既
隔一排冇去 你再去返你都會跟直覺向同一廁所門口行
直到行到入去你先見到已經轉左廁所性別 咁又使唔使登報紙報警拉人?
你唔係特登走入去 但門口果D抽象派圖畫又點估到係解乜?
我就當你冇入錯過廁所 坐錯過位 飲錯人地果杯野 拎左人隻筷子
你又可唔可以講下依張網路上搵到既圖上面 有咩證據可以證明邊邊係男邊邊係女?

朝早特別路線如果有人返唔到 就要臨時由其他路線搵人去頂替
唔熟路一D都唔出奇
好似版友咁講 果個路口屯轉建成前就係入屯公既方向
指示唔清楚既入錯並唔難理解
你要反映你既不滿 大可以向巴士公司投訴
冇必要講到好似你就係對面果架車或者車上一份子咁嚇到個心離一離
明明有N咁多解決方法 就偏偏講到要上曬報全港都知先解決到問題
下次如果你搭車冇八達通/現金比足夠車資
就算差一毫子 我諗都一樣需要錄影放上網交比百份蘋果再報警

*利申 五年車牌 日日都需要出車

jx6215 發表於 2015-12-17 09:49 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-12-17 03:44
入錯線睇點樣入錯法,有時停車場果d入錯我覺得可以原諒,因為真係唔清晰

但呢個case,

印象中 依個路口有人開過聲投訴指示唔清楚
我唔知後尾有冇再改善指示牌
但依架巴士一定唔係惟一一架入錯既車

*290/A九巴就肯係將軍澳貼指示
好似屯轉兜黎兜去咁既入站方式 九巴又有冇做過野?

GCx468 發表於 2015-12-17 11:20 | 顯示全部樓層

名牌編號無插到 就真係無情講, 一定要投訴!如果話係新城無名牌, 呢度實有親卡佬派話新城卡佬要跳飛機所以情有可原.............但係呢家係九巴晨咁早既頭班啊, 係咪9成9第一單開工先?
仲要戴口罩, 似係故意多D!

p.s. 我最憎見到人碌車要無名牌仲要戴口罩, 根本就係特登為配合碌車

樓主| lsc04d11 發表於 2015-12-17 12:45 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2015-12-17 09:44
如果商場有個廁所 你係經常去開既
隔一排冇去 你再去返你都會跟直覺向同一廁所門口行
直到行到入去你先見 ...

見到咁既廁所logo,一係好肯定咁行入去(香港茶餐廳都有男女通用廁所,因為全鋪只有一格),一係就寧願搵個肯定係男廁既廁所
個司機真係肯定第一盞燈轉右入屯公,唔會咁猶豫囉(條片睇唔到既前20秒),一係就勁小心翼翼,紅燈停落黎慢慢睇指示。
小心翼翼睇完都決定要轉咪一錯再錯囉。。。
樂文 發表於 2015-12-17 13:38 | 顯示全部樓層

個條路地下只有直去箭咀,有禁止駛入牌,綠燈亦只有一盞。而路口設計以一架12米巴士黎講都幾難轉右(司機視覺上應該都睇到)。或者你會話加返塊「不可轉右」牌最好
但如果真係有睇指示/留意所有野既話起碼唔會係果果位轉右

(圖來自網上短片)
AP149 發表於 2015-12-17 15:51 | 顯示全部樓層
GCx468 發表於 2015-12-17 11:20
名牌編號無插到 就真係無情講, 一定要投訴!如果話係新城無名牌, 呢度實有親卡佬派話新城卡佬要跳飛機所以情 ...

某d咸魚上車果時對住你咳幾聲,一係就問路問到口水橫飛,再唔係就頂閘果時係你隔離咳足成程,比著你係司機你都帶啦
低級趣味扮高級:369
GCx468 發表於 2015-12-17 17:06 | 顯示全部樓層
AP149 發表於 2015-12-17 15:51
某d咸魚上車果時對住你咳幾聲,一係就問路問到口水橫飛,再唔係就頂閘果時係你隔離咳足成程,比著你係司機你 ...

我夠識位永遠渣車都會戴住口罩, 又渣得手勢好既經驗九巴車長!
但係遇到仲多既係: 次次唔插名牌, 戴口罩, 碌車三樣齊甚至戴埋黑超既碌神! 呢D卡佬你話佢戴起個口罩出發點係保護自己身體健康, 定係保護自己樣貌免被認出防自己被人port中??
GCx468 發表於 2015-12-17 17:33 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2015-12-17 01:42
他日當你有車牌 到你拎架車落馬路果陣
你就明白有幾萬樣野煩緊你底下 入錯線係一定會發生既事
只係差左幾 ...

唔識路行錯停錯, 就應該即刻賴公司??
做車長講求責任心, 你係有好多責任要孭架! 公司無正式比你操線=到你第一次渣就攞正牌慢碌/行錯停錯都小事??

車長有責任去"問" 唔該你打爛沙盤問到篤呀! 問經驗渣過個條線既車長嘛(如有), 搵唔到車長問, 無主任可以答你?? 唔可以開google街景視圖在手機, 將唔清楚既路口位置show比上級/同事問下, 直到搞得一清二楚為止??

唔清楚, 你明知仲有一段時間先會渣呢條線既話, 點解唔o係距離渣之前最近既一個休息日, 搭車實地去視察一下?

好似我上次搭678首航, 渣當日九巴派豬既個位, 去到港島錯誤地將民新街停左去北角官小! 咁既錯誤, 車長你係咪沿途停民新街既咁多條路線一條都無搭過ㄚ?? 點解臨渣678之前唔特登黎搵一條搭下實地視察下呢?

上次88X荒失失女車長事件, 小手制唔識就賴晒公司?? 如果從未渣過E50D, 沙火巴總咁多卡佬, 係咪都應該問下呢架有咩特別之處呀! 上左車發現開關門制旁多左幾粒制, 仲唔即刻求救問人係乜黎??
強烈唔同意綠簿仔理事向蘋果壹錘李慧玲講話公司無培訓佢用小手制所以公司錯晒!