hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) E500 MMC 進軍獅城 (長文, 多圖注意)
開啟左側

E500 MMC 進軍獅城 (長文, 多圖注意)

VocaloidMikuBus 發表於 2015-12-17 15:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(麻帆良市時報記者高坂 穂乃果報導)
Dennis 呢個名字, 對喺新加坡嘅巴士愛好者嚟講可能唔及喺香港來得熟悉,
事實上, 除左新加坡巴士 (SBS Transit 嘅前身)
喺 1982 年試用過一架配 East Lancashire 車身嘅 Dennis Dominator 之外,
一直要到 1994 年, SBS 先至再有一批為數十架嘅 Dennis Dart 9.5m 中型巴士,
喺新加坡服務民眾, 及後再有 20 架 Dennis Trident 三軸雙層巴士,
喺 2001 年投入服務, 但係呢個情況, 喺 2014 年開始出現改變......

喺新加坡嘅另一間巴士公司 -- SMRT Buses,
同 SBS Transit 一樣添置大量新巴士以更新同擴充現有車隊,
加上新加坡政府通過陸路交通管理局推行嘅巴士服務提升計劃
(Bus Service Enhancement Programme, BSEP),
撥款資助兩巴添置合共 1000 部新巴士, 喺 2016 年底前全部投入服務,
SMRT 亦喺 2014 年四月宣佈添置 570 部新巴士,
成為 SMRT 歷來最大規模嘅車隊更新行動,
其中 201 架新車訂單, 就落入 Alexander Dennis Limited (ADL)
引以為榮嘅 Enviro500 MMC 新巴士, 令 Dennis 呢個名字,
以另一個新姿態喺獅城發放光采。

Enviro500 MMC 呢款巴士, 喺香港就算唔係巴士愛好者,
都應該唔會感到陌生, 皆因呢款巴士自 2012 年推出之後,
來自香港各巴士公司嘅新車訂單源源不絕,
令呢款巴士喺香港總數超過千多架之多, 而且新車數目亦正繼續增加中,
但係喺新加坡出現, 對新加坡嘅國民嚟講可謂破天荒之舉,
亦同時為當地嘅民眾帶來公交服務新體驗。
新加坡 SMRT 引入嘅 Enviro500 MMC 巴士,
使用 Euro 5 標準嘅 Cummins ISL8.9ES 340B 340 匹馬力引擎,
連接 ZF EcoLife 6AP 1700B 六前速全自動波箱同 TopoDyn 節能程式,
空調系統則由日本 Denso 提供, 全車可載 134 人,
包括上層 55 個座位, 下層 28 個座位同 51 個企位,
並設有一個輪椅專用位置。全批新車除左首部樣板車由英國原廠製造底盤同組裝車身,
而第二部樣版車底盤則由英國原廠製造, 由珠海廣通客車負責組裝車身之外,
其餘新車底盤都由 ADL 喺馬來西亞嘅廠房生產, 並由珠海廣通客車負責組裝車身。

今日, 麻帆良市正式歡迎新加坡 SMRT Enviro500 MMC 巴士登場!!
Enviro500 MMC 呢款巴士, 對市長 Super Bus 嚟講一定唔會陌生,
皆因佢本身就已經係 Enviro500 巴士系列嘅忠實粉絲,
但係對於 Enviro500 MMC 巴士喺新加坡呢個地方異軍突起,
Super Bus 話佢都超乎意想之外, 始終喺新加坡嘅巴士款式,
都係以 Volvo、Benz、MAN 等品牌掛帥, Dennis 根本只係少數民族,
而 SMRT 一直以來嘅巴士車隊, 都係以單層巴士同掛接巴士為主,
呢次 SMRT 引入 201 架 Enviro500 MMC 巴士同 332 架 MAN A22 雙層巴士,
令 SMRT 成為繼 SBS Transit 之後, 新加坡第二間使用雙層巴士嘅巴士公司,
喺香港正當大家都為一街都係 E500 MMC 巴士感到 「悶到嘔」之際,
喺彼方就同 SBS Transit 來個平分秋色, 唔再比佢地嘅全 Volvo 雙層巴士車隊,
以至全新訂購嘅清一色 Wrightbus 車身 Volvo B9TL 巴士專美,
為獅城嘅公交服務帶來新景象!

隆重歡迎! 新加坡 SMRT Enviro500 MMC 巴士, 見參!!

與中巴風機版 MCW Super Metrobus 一齊到埗, 見另文

證書編號 1540, 全球限量 1800 架

正式落地!!

當 SMRT E500 MMC 遇上九巴 E500 MMC

到底香港嘅 E500 NG 同新加坡嘅 E500 NG 有乜分別?
不如來一個對比先~~

當 SBS Transit 遇上 SMRT

Thanks for reading~

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

Doki Doki!
beeen 發表於 2015-12-17 21:37 | 顯示全部樓層
follow個所謂的錯版
SPkent 發表於 2015-12-17 22:37 | 顯示全部樓層
beeen 發表於 2015-12-17 21:37
follow個所謂的錯版

錯喇,冇Entrance, 冇Exit ,下層左邊第一隻窗冇咗個紅白標誌,上層左邊第三隻窗裏面冇咗告示
beeen 發表於 2015-12-18 00:30 | 顯示全部樓層

SPkent 發表於 2015-12-17 22:37
錯喇,冇Entrance, 冇Exit ,下層左邊第一隻窗冇咗個紅白標誌,上層左邊第三隻窗裏面冇咗告示
...

車頭冇ADl水牌,SMRT logo唔系全紅,車頭玻璃冇旗子,鏡冇反光標識,車軸冇塗黑
 樓主| VocaloidMikuBus 發表於 2015-12-18 01:01 | 顯示全部樓層
beeen 發表於 2015-12-18 00:30
車頭冇ADl水牌,SMRT logo唔系全紅,車頭玻璃冇旗子,鏡冇反光標識,車軸冇塗黑
...

你果架喺邊度買, 咁多野錯漏嘅...??
Doki Doki!
beeen 發表於 2015-12-18 11:36 | 顯示全部樓層
VocaloidMikuBus 發表於 2015-12-18 01:01
你果架喺邊度買, 咁多野錯漏嘅...??

SMRT IMOB Online預訂全部都係錯版