hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴N969新增分段收費消息
開啟左側

[服務調整] 城巴N969新增分段收費消息

kmb63x 發表於 2015-12-18 23:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-18 22:34
九巴衰衰地有條N260
城巴衰衰地有條N962

有n969..除左良田建之外,屯市置樂安友新墟紅橋澤豐兆康藍地至屏山都方便到
唔嫌遠既你話富泰卓爾居大興花園都可以叫cover埋

n962做青公兆麟碼頭.. 你拉黎講有咩意思
兩條線係屯門零重疊,各有各精彩

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

bestwishes706 發表於 2015-12-18 23:48 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2015-12-18 23:36
有n969..除左良田建之外,屯市置樂安友新墟紅橋澤豐兆康藍地至屏山都方便到
唔嫌遠既你話富泰卓爾居大興 ...

N962食埋良田建(經山景、大興) 就差唔多覆蓋曬成個屯門居住人口,再兜市中心或者藍地成條路線就不設實際

所以搵N969食屯公同藍地至洪水橋係正路做法

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

alsonchc 發表於 2015-12-19 00:34 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-18 22:55
咁講下數學問題啦
平均計17%

現時2點前N969返天水圍既班次係無可能100%
我之前就係講 連企都絕少
所以唔存在運載力唔夠既問題
反而哩個正正係城巴想增加既客量

同埋點解唔停站先證明到係慳隧道費
明明都係咁行了
點解唔加埋停站做埋港島去屯門 屯門去天水圍既客
達至1石3鳥之效?

alsonchc 發表於 2015-12-19 00:50 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2015-12-18 23:36
唔嫌遠既你話富泰卓爾居大興 ...

完全同意
不過講開N962
我估計以現時咁既客量既話 會先落左深井先會合理d
如果再一部要拉去屯門西北 又唔想拉到咁長 就要放喺寶田就會較為好

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-19 01:15 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-18 22:42
點解會夠客呢?條線30分鐘一班平均得17%載客量如果話兩點前係多? 都絕少會企
況且屯門都會有人返天水圍 ...

其實我想講好多條通宵線載客量都好低
冇記錯當時N9xx->N3xx既時候
載客率係N968>N969>N962
但N968其實都係廿頭個percent
N962甚至得單位數字

N969而家好似加一班咁大把
其實係塞住把口同天水圍講我有改善服務
定係真係多客到要加班我唔知啦
如果成件事係經屯門而一早肯加班既
天水圍亦唔會嘈得去邊
起碼有野叫做補償下

當然我認同可以加經某D地方吸客
但加一加行多成十分鐘既話
對原有乘客又真係幾大影響
總唔可以話我屯門部分位冇線
所以唔該N969改經屯公停站

等同如果有一日麗城深井都話冇線
拉N962行晒條青公先入屯門
你都唔會鐘意啦
仲要繼續維持同樣班次
又或者只係加一班咁大把

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2015-12-19 07:13 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-19 00:34
現時2點前N969返天水圍既班次係無可能100%
我之前就係講 連企都絕少
所以唔存在運載力唔夠既問題

實情點我就唔知
但係平均數某D情況下係有問題

就好似690,繁忙時間頂閘,但早幾年數據,全日平均得20%
如果睇平均數,唔係比N969好好多乍

但運吉就可以話,全日平均得20%,唔夠客,就成條取消

978都係,對上個次加班前,非繁平均都係得15%
但大家都知客量係有上升,數字就表達唔到

所以平均數作為參考指標,只可以係一部份,而唔係事實全部

都係個句啦,加得班即係有D時間預左載唔晒D客
N車搞到要加班真係好少有,如果夠載,加黎做乜?

如果班班都係17%,咁照計唔應該加班喎
但事實就好明顯唔係

都係個句啦,如果返天水圍改道唔加站,天水圍應該都唔會嘈
但改完道仲要一次過加十幾個站,好多人唔妥根本係好合理

而且人地理據充份,否則報紙佬都唔會拎黎炒作

不過香港地就係咁,巴士公司有佢想法,但永遠都同巿民有段距離
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2015-12-19 07:46 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-12-18 23:17
要拉N962,唔知加幾多架車先夠應付,邊有咁易批。
再講,
那十多個站站站都要停咩? 唔係囉,咁都唔得?

咁擺得個站,除左有人落車
仲會有人上車

至於資源問題,有客有巿,擺多幾架車有咩所謂
好似N969又要威又要戴頭盔

不過咁講,如果N962係類似962X既線,或者真係唔駛改N969
除非城巴連青公個班客都唔放過啦
世界很簡單 人類很複雜
alsonchc 發表於 2015-12-19 10:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-19 01:15
其實我想講好多條通宵線載客量都好低
冇記錯當時N9xx->N3xx既時候
載客率係N968>N969>N962

我明你意思 即係如果2要出苦既就要多少俾D甜
唔能夠全部苦
所以咁既客量 唔cut線唔cut班已經係甜
因為好認同你所講 所有通宵線都蝕到mama聲
N962同N969根本就係社會服務線
但一開左個頭 就好難收得返

而N962我之前講過要落深井去救
但諗諗下 諗漏左紅小
所以都係延長去屯門西北ba....多一個客就多一個客....
PoohPoohJoe 發表於 2015-12-19 10:24 | 顯示全部樓層
其實呢個改動好明顯
1.屯門部分地區有通宵過海巴
2.處理610S成日無位既問題
(當年係POLY番學,夜晚四點先走
坐610S落到屯門依然成日滿座
但屯市往往都有幾個上唔到車)

不過其實作為天水圍人
又無咩太大理由去反對
因為由機場坐的士返天水圍
試過行屯公+元公同行大欖
行大欖要35分鐘既時候
行屯公28分就返到屋企
而且的士個錶錢未計隧道
兩者其實差唔多
里數上分別唔太大
就算計埋巴士速度慢啲
都唔會差太遠
大約都係10分鐘上落
夜晚大家係巴士上面都訓哂覺
呢10分鐘係咪真係有嚴重影響呢?
又好似唔係喎
成件事單純似係開頭班人見到多左堆站同要經屯公
就當一定要行好耐

不過條路線仍然有少少不滿
如果可以清脆啲由洪天路轉番入天水圍
改停天盛
就會靚仔好多
不過天慈個邊就應該唔肯,,

而且天北又左轉右轉
不如學E34A咁直上到天北再屈番落天中算啦..
alsonchc 發表於 2015-12-19 10:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-19 07:13
實情點我就唔知
但係平均數某D情況下係有問題

喂咁講真....如果咁既客量都唔俾人做D野 真係講唔過去

巴士公司唔係開善堂 都要維生
又唔俾加價唔俾加站唔俾改路唔俾cut班 條條變左51
點做落去
反而局佢放多D資源喺其他線度仲好~

所以我好贊成6X取消放返落6仔度