hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何巴士公司無意在西隧線大玩例如灣仔銅鑼灣直剷西隧? ...
開啟左側

[問題] 為何巴士公司無意在西隧線大玩例如灣仔銅鑼灣直剷西隧?

Ravenclaw 發表於 2016-1-2 23:56 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2015-12-29 00:31
但碼頭區既過海線俾番九九玩既話真係能夠保證九九會願意搞皇珠路直接出入碼頭區既959全日嗎?
259D已經 ...

哼,一定唔會...

有轉車站,佢會同你講961未爆,961轉車唔該...

記唔記得59A縮短落實果下野起左幾大迴響?

屯轉59M/X夜晚條隊基本上系成個屯轉積人積得最快ge,點解?

因為有個好集中的客源,系一大堆人一口氣落車,然後一鍋蜂走埋去排59M/X...

一下條隊可以由變40人,果堆條叫咩? 佢地叫960同961...

講緊d咩?即系對屯南人黎講,塞港島區去屯南的人上960/961轉系work架(我唔理佢地系被迫還是寧願轉都唔坐962x)...

咁所以我唔覺老九會想開959,而老城亦未必想完全放棄962x...

matchnacu 發表於 2016-1-3 02:41 | 顯示全部樓層
其實我想搭單問下,始終我好少去港島同大西北,如果日後中環灣仔繞道通車的話,對於巴士路線提速會否有利,特別係灣仔至大西北
1320 發表於 2016-1-3 16:07 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-1-2 21:40
畢打街塞啲定係皇后街入西隧塞啲?

畢打街 + 皇后大道中 太多私家車
塞你 15分鍾有多真係唔出奇........ 星期5特別明顯.......
The Designer
DENNIS 發表於 2016-1-3 22:50 | 顯示全部樓層

其實如果1745-1845呢段時間開幾班港島走線好似930A咁既應該都可以
呢段時間係灣仔上車有時差唔多45分鐘先到西隧, 訓醒都仲未過到海
2076 發表於 2016-1-4 00:26 | 顯示全部樓層
德輔道中轉雪廠街會唔會係較好的路線?
不過我諗唔連港島東及新界西北新區一齊玩唔會有機會
抗議962B重組
還我962全日服務
ccicoltd 發表於 2016-1-4 00:29 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2016-1-4 00:26
德輔道中轉雪廠街會唔會係較好的路線?
不過我諗唔連港島東及新界西北新區一齊玩唔會有機會
...

#18 指出繁忙時間盧押道轉告士打道有困難,德輔道中轉雪廠街、再轉出干諾道中更難。

記得當年 5X 改路時已經有人提過。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| paul2357paul 發表於 2016-2-21 02:23 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2016-1-3 16:07
畢打街 + 皇后大道中 太多私家車
塞你 15分鍾有多真係唔出奇........ 星期5特別明顯.......
...

呢堆城城全日版西隧線(930除外)仲要頂癮到轉出中環果段干諾道中停站之後唔係直飛林士街天橋過海,反而繼續行下路照樣在上環停站後過海。
到頭來除左中上環果段感覺上較對稱之外就再冇其他好處。
反而九新果堆全日版西隧線(905除外)就清一色地行德輔道中轉出上環果段干諾道中過海,唔玩城城果種怪野。
有時真係唔知城城諗乜野,唔想有全日版西隧線飛起上環過海都算,但唔好在林士街天橋之前果個站塞堆假野。
 樓主| paul2357paul 發表於 2016-2-21 02:36 | 顯示全部樓層
DENNIS 發表於 2016-1-3 22:50
其實如果1745-1845呢段時間開幾班港島走線好似930A咁既應該都可以
呢段時間係灣仔上車有時差唔多45分鐘先到 ...

930A咪又係行軒尼詩道金鐘道,跟住仲要扮哂野飛林士街天橋但兜下西區停站先至過海。
跟住城城仲刻意將930X唔停皇后街果個站藉以谷多少少西營盤客搭930A。
LF5502 發表於 2016-2-21 10:38 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-21 02:23
呢堆城城全日版西隧線(930除外)仲要頂癮到轉出中環果段干諾道中停站之後唔係直飛林士街天橋過海,反而繼 ...

應該係當年巴士站重組,所以城巴先行出去
愛護狗疤力量
kmb71k 發表於 2016-2-21 16:05 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-2-21 02:23
呢堆城城全日版西隧線(930除外)仲要頂癮到轉出中環果段干諾道中停站之後唔係直飛林士街天橋過海,反而繼續行下路照樣在上環停站後過海。
到頭來除左中上環果段感覺上較對稱之外就再冇其他好處。
反而九新果堆全日版西隧線(905除外)就清一色地行德輔道中轉出上環果段干諾道中過海,唔玩城城果種怪野。
有時真係唔知城城諗乜野,唔想有全日版西隧線飛起上環過海都算,但唔好在林士街天橋之前果個站塞堆假野。

其實西隧線中上環先至係客倉, 呢兩度最多人上落, 飛走佢賺少好多

以上回應,是否可行?是否合適?