hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴261修訂班次、261P加班
開啟左側

[路線消息] 九巴261修訂班次、261P加班

castanopsis 發表於 2016-1-3 00:59 | 顯示全部樓層

_剛仔 發表於 2015-12-31 23:03
你唔會天真到覺得咁樣可以養起兩條線?拆線?你會唔會諗得太理想,20分鐘一班你認為平均可以有幾多客?每班車每條線成本有幾高?同埋深井經屯門去上水你認為行車時間80分鐘會唔會太少?超過80分鐘我搭車出荃灣轉車點都好過搭架經屯門去上水巴士線啦!老友你中意兜路唔代表其他人接受

住深井唔知有53,姐係佢平時對巴士都冇需求開多十條線係佢屋企門口都唔會搭啦。個條線有左幾廿年都唔識。

同埋青公巴士公司應該都好難再開新線,人口分佈太散

Again,深井去上水搭308M轉279X最快
不過我亦見過有深井人去北區經荃灣轉車,甚至搭西鐵轉東鐵都見過
一程過吸引力一定有

住深井多數人都知53,不過好多時都唔係好清楚佢詳細服務範圍,流於「見車就上」心態
講真,唔怪得班客
我都短期住過深井,日日出街搭車,234A/B、96/M、308M、52X、962B唔係搭得多就見得多
但53只係見過唔知一次定兩次,住完一排之後對佢既印象仍然十分模糊......

不過我都同意拉落深井未必有著數,上面只係俾多個option大家考慮
各版友覺得唔work,當我無講過

castanopsis 發表於 2016-1-3 01:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-1 02:43
你不厭大家都厭其煩
紅橋有站大曬? 有時間得閒試下日日來回兆康或富泰至紅橋
係幾適合跑步或退休人士散步嘅

正如上面所講,富泰尾站儲最多客
你走去趕走曬啲客
如果真係唔怕兜,市中心都上滿261喇, 唔會大排長龍死等小巴

20分鐘一班都話要拆線
拆骨咋話

其實,兆康同富泰客在我個方案下,係唔需要行去紅橋........

既然大家想保住富泰個尾站,又嫌我個方案太進取
我覺得可以先試上繁半拆線,例如:

261X——屯碼>友安>市中心>紅橋>上水>粉嶺
早繁兩個鐘開6班,以服務粉嶺名義入屯碼

261——早繁兩個鐘飛走友安,行置樂,並尋求將有關走線擴展至全日

261P——不變

276P——擺洪水橋

S3BL343@66 發表於 2016-1-3 02:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-1-3 01:15
其實,兆康同富泰客在我個方案下,係唔需要行去紅橋........

既然大家想保住富泰個尾站,又嫌我個方案太 ...

有心做屯碼就應該咁行:屯碼 --> 龍門 --> 皇珠路 --> 市中心 (58M分站) --> 上水

對屯碼黎講,259D式走線無吸引力,尢其小巴坐滿即上公路,巴士無可能跟小巴咁行
雖然咁行都慢,但至少同小巴的差距減少
市中心方面,雖然站位不近小巴站,如果宣傳足夠,都應該有捧場客
仲有粉嶺的走線係點?華明同祥華已經係兩件事 ....

不過,小巴點差都好,巴士始終好難打
1) 小巴客滿就上公路,巴士一定要「左兜右兜」先儲到客上到公路,吸引力一定低。上面走線對比其他屯門區外線已經快,但對比小巴都仲係慢,反而回程仲有吸引力

2) 雖然小巴行 80,但單計公路一段,小巴都仲快過巴士 10分鐘
261 要做的就是不應該同小巴直接競爭(兆康,景峰都仲尚可一戰),但不好再入安友,改行置樂,安友係無可能執到小巴雞

castanopsis 發表於 2016-1-4 03:11 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2016-1-3 02:01
有心做屯碼就應該咁行:屯碼 --> 龍門 --> 皇珠路 --> 市中心 (58M分站) --> 上水

對屯碼黎講,259D式走 ...

屯碼其實主要都係執粉嶺客作為一個接近7萬人既社區,我相信早繁差極都會執到幾百個屯碼-粉嶺客

反而唔明一樣嘢
你個方案入面,屯碼直飛市中心,同44上滿車直飛市中心走線一樣
我個方案入面,友安直落公路,亦同小巴走線一樣
你個方案,只係將友安個優勢擺咗落屯碼,整體吸引力係無分別
但你咁做就做少一區生意,我唔覺得有著數

再者,我擺261X落友安,好重要既一個原因係俾甜頭佢地,說服佢地放走261,等正線可以做置樂
如果你261飛友安,又無261X做甜頭,我覺得方案會過唔到區會

至於粉嶺走線,我覺得可以跟279X,再飛走置福圍同祥華
反正獨市,逼人大路落車行入邨不成問題
而飛走祥華亦可以令條線更貼近粉嶺個工業區

ma212223 發表於 2016-1-4 07:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-1-4 03:11
屯碼其實主要都係執粉嶺客作為一個接近7萬人既社區,我相信早繁差極都會執到幾百個屯碼-粉嶺客

反而唔明 ...

同小巴一樣走線根本就無優勢
一出RDP   要去鵝頸橋?
paul2357paul 發表於 2016-1-4 08:28 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-1-2 17:11
其實我....真係有少少心涼...班44系小巴佬實在太可惡

冇計,馬生咁想做大44系既原因係想向全世界曬命小巴營辦商既資本係可以run到專利巴士級既大線。
castanopsis 發表於 2016-1-4 12:12 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-1-4 07:33
同小巴一樣走線根本就無優勢

我都唔覺得有優勢,不過上面講既嘢比較複雜,用“較少差距”會比較難明,你get到我個point就得
巴士迷A號 發表於 2016-1-4 17:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-1-4 12:12
我都唔覺得有優勢,不過上面講既嘢比較複雜,用“較少差距”會比較難明,你get到我個point就得
...

唔好意思, 我get唔到
S3BL343@66 發表於 2016-1-4 19:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-1-4 03:11

反而唔明 ...

作為一個接近七萬人的社區,再加屯門市廣場果站,點會無能力支持一條20分鐘的261X啊?
仲有如果仲要停安友,係市中心塞埋站,碼頭無25分鐘都唔洗旨意上公路
究竟你既 261X 對果七萬幾人有咩吸引力?點解我唔坐小巴啊?
一係就只係做安友市中心,一係就碼頭市中心,你諗住一次過做三批客,碼頭一定唔賣帳,除非44執左
早繁 259D 都唔入安友市中心啦

仲有如果有心做粉嶺,就停完上水經馬會道去聯和墟
一個七萬人的社區會有幾多人去華明?去和合石拜山咩?
唔係你獨市就要同你兜路,朝早趕時間番工架!

至於甜頭,261對安友意義不大,嘈極有限
就算嘈,大不了咪行政指令,有心做就一定得,59A就係一個好例子