hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴296C更改路線
開啟左側

[服務調整] 九巴296C更改路線

mattwong09 發表於 2016-1-1 23:36 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2016-1-1 22:30
去程行長沙灣道, 又冇796c搶客, 客量當然較好,

回程行荔枝角道, 變相嚇走堆去長沙灣道以東乘客,

原來296C下繁東行得65分鐘跑,唔怪得成日跟唔到時間表,日間非繁通常都要50-55分鐘先行完全程

講返條走線,以我坐咗10年296C (多坐東行) 的經驗,有以下觀察:

- 亞皆老街及太子道東個幾個站上落其實唔多,試過日間非繁坐296C由嘉道理道至富豪東方一段完全0上落
- 296C除咗觀塘市中心堆296A客之外,並冇一個明確客源,也就是說,呢條線主力做流水客,而深水埗/旺角<-->觀塘客又唔係十分多
- 而家296C來往旺角及觀塘其實已經比16快5-10分鐘 (主要因為飛站多、會上牛頭角站天橋同落觀塘站隧道)

所以,如果296C要上多啲橋,就應該重新定位,做觀旺及觀深特快 (即係好似2X咁),同埋cut走多啲站 (反正都冇乜人上落),再以少站和上橋為賣點作宣傳
只要執返靚個時間表,唔好成日唔跟時間表開車,296C係可以轉型為一條具相當競爭力的路線

(個人認為296C的精粹在於觀塘區,尚德只是配菜)

支持1/2A代車行走觀塘線
alsonchc 發表於 2016-1-2 20:57 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2016-1-1 23:36
原來296C下繁東行得65分鐘跑,唔怪得成日跟唔到時間表,日間非繁通常都要50-55分鐘先行完全程

講返條走 ...

同意...如果兩間公司都要插旗入旺角, 唔可以是但殺一條, 就一定要同796C分道揚鑣先得
但講返轉頭, 296C做觀塘去深水埗同旺角其實真係無咩競爭力
20分鐘一班, 又有機會塞車
加上行觀塘道...而家1A 16已經好足夠有多

即使特快快左10-15分鐘
等車等返10-15分鐘一樣消左條數
我一定唔會為左等296C仲要俾貴D 唔上等一陣就有既1A同16
九龍灣既話想平仲可行多兩步等密到咩咁既2A

反而我喺度諗,
東行返尚德不如行青山道, 咁樣做觀塘+短途分段就唔駛開6P, 善用資源

wing 發表於 2016-1-3 09:47 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-1-2 20:57
同意...如果兩間公司都要插旗入旺角, 唔可以是但殺一條, 就一定要同796C分道揚鑣先得
但講返轉頭, 296C做 ...

行青山道甘會同796C 增加重疊喎
HT408 發表於 2016-1-3 10:51 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2016-1-3 09:47
行青山道甘會同796C 增加重疊喎

兜入青山道就明顯唔係做將軍澳客,係觀塘客
要去尚德麻煩坐返796C
但問題來了,796C個$4.6分段會令296C只能做彩虹至觀塘一段,即使新巴有機會加價,都繼續會平過九巴好多

諗諗下不如296C搬去油塘,不入將軍澳
deal5354 發表於 2016-1-3 11:09 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-1-3 10:51
但問題來了,796C個$4.6分段會令296C只 ...

咁尚德去九龍灣就要搭港鐵, 而且搬去油塘既話連路線號碼都要改!
GK3258 發表於 2016-1-3 14:01 | 顯示全部樓層

下下都謀住尚德條296C,做咩啫你
橫看香港巴膠
alsonchc 發表於 2016-1-3 14:03 | 顯示全部樓層

相信6P去觀塘收6.8機會好大
講真...去深水埗去觀塘有地鐵又有紅小
根本就唔需要由6D去割開條6P去浪費資源

但既然深水埗山頭聲音咁大
我既諗法係塞返條296C落佢地把口
到時無客再郁佢地就無聲出

油塘? 唔得唔得
1. 尚德要守住, 因離地鐵站有段距離有佢客量
要改一定搵線換先得
296C攬住旺角都搞成咁, 未諗到計按兵不動(改快少少)都聰明既做法

2. 尚德要有線出九龍灣, 而油塘有紅小去旺角深水埗
而現時青山道紅小客量一般

Snowbb 發表於 2016-1-3 15:23 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-1-3 14:03
根本就唔需要由6D去割開條6P去浪費資源 ...

油塘? 唔得唔得
1. 尚德要守住, 因離地鐵站有段距離有佢客量
要改一定搵線換先得
296C攬住旺角都搞成咁, 未諗到計按兵不動(改快少少)都聰明既做法

2. 尚德要有線出九龍灣, 而油塘有紅小去旺角深水埗
而現時青山道紅小客量一般

296C  既然作為流水線   ,   就無謂縮短   ,
尚德其實係執  296A  客以及流水客   ,   所以改去油塘根本冇用

fleetline 發表於 2016-1-3 16:30 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2016-1-1 23:36

講返條走 ...

本身亞皆老街一帶得醫院, 住宅同學校, 去將軍澳需求唔高, 由嘉道理道至富豪東方一段完全0上落唔出奇.

296C明確客源就是往來尚德及旺角深水埗, 觀塘市中心堆296A客我唔覺係一個明確客源,
好多時有架296A行先, 後面架296C一個客都冇.

用296C觀旺及觀深特快本身就有點K形, 不過要做特快就應該做番靚個班次,
20分鐘一班係唔會吸引到乘客.

儲錢
hon_son_wilson 發表於 2016-1-3 17:25 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-1-2 20:57
但講返轉頭, 296C做 ...

留意返,上年個plan寫$6.4

反而我喺度諗,
東行返尚德不如行青山道, 咁樣做觀塘+短途分段就唔駛開6P, 善用資源
根本就唔需要由6D去割開條6P去浪費資源

但既然深水埗山頭聲音咁大
我既諗法係塞返條296C落佢地把口
到時無客再郁佢地就無聲出

Why not both?
宜家9巴無蝕底嫁,再次學「開6X削6」咁樣「開6P削6D」,有客就守,無客就再削6P唔使補6D,"善用"深水埗資源嘛。
再加你個plan:296C東京街開,跟118入青山道,再跟2號入荔枝角道,
包保倒晒深水埗新舊區客,到時296C可以縮去旺角,亦可以拉去龍呈荃葵,總之任君宰割。

去深水埗去觀塘有地鐵又有紅小
尚德要守住, 因離地鐵站有段距離有佢客量
尚德要有線出九龍灣

蘇屋/李鄭屋 同 尚德/廣明 兩區分別來往MTR距離差幾遠? 我睇差不多(未計蘇屋仲要上山)
如果話蘇屋有地鐵去觀塘,尚德都算有地鐵出九龍灣,
既然目前9巴方針下唔守蘇屋,一樣可以唔守尚德。