hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門碼頭有往澳門渡輪--巴士有空間發展? ...
開啟左側

屯門碼頭有往澳門渡輪--巴士有空間發展?

alsonchc 發表於 2016-1-4 13:28 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-4 12:22
虎門成日塞車
深圳/惠州一帶都係經香港屯門去澳門快啲

No la....佢地會去蛇口的...
而家蛇口往返澳門/氹仔已經加多左好多班
alsonchc 發表於 2016-1-4 13:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-1-4 03:32
我覺得如果你要開認認真真做屯碼+市中心直飛天水圍、元朗好過,最多做埋友安
良田同青公沿線暫時可以唔理 ...

no la...之前A73同你建議既一模一樣(最多多埋富泰一段青山公路)

西鐵一有跌到渣都無咁濟
如果依你講咁開法會死得好慘

加上中環尖沙咀係市中心, 兼負起全個香港往來澳門既人流
如果碼頭喺屯門, 只係方便屯門天水圍元朗, 忟忟水多埋上水同荃灣
唔會咁多客流量的
而且主要係個人/家庭客

舉個例, 如果你同屋企人一齊住屯門去澳門玩當然坐屯門船會快
但如果你同朋友, 一個住屯門, 一個住東區
你同你個朋友照常理都會去中環而唔會走入屯門搭船~而且仲要得嗰4班
dogdog002 發表於 2016-1-5 00:08 | 顯示全部樓層
個個都Focus晒係果4班來回

佢都話到明係會開半小時一班

同尖沙咀睇齊,佢都同政府簽晒約俾幾百萬一個月,唔係試水溫咁簡單

重點係佢做埋機場接駁

唔Check都唔知原來而家機場澳門要成兩個鐘一班,仲要行70分鐘

屯門都係行35分鐘

加上受惠大西北人流單向

搭巴士唔洗同人逼

分分鐘搭259D入九龍東會仲快過係尖沙咀中環慢慢碌番屋企

不過當然要睇九巴同港鐵既做法啦

不過有無人知第時港珠澳口岸會係咩模式運作?

B1, 2, 3? 黃巴士?定係要搭直通巴?

THomas20010808 發表於 2016-1-18 21:31 | 顯示全部樓層

1月28日開
dogdog002 發表於 2016-1-18 23:09 | 顯示全部樓層

唔知巴士公司會有咩搞作
至少會唔會借機259D全日飛走市中心呢

andrewyl 發表於 2016-1-19 11:28 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-1-18 23:09
唔知巴士公司會有咩搞作

可 能 性 唔 高 ,
有 市 區 碼 頭 唔 用 ?
況 且 呢 部 車 又 唔 係 真 係 去 到 碼 頭 門 口 .
特 登 走 到 入 去 屯 門 坐 就 有 D 費 時 失 事 .

開 屯 門 碼 頭 至 元 朗 / 天 水 圍 可 能 有 得 諗 下 .

miklcct 發表於 2016-1-19 13:11 | 顯示全部樓層

都係嗰句:

得嗰四班船,有緣人先走去搭,否則都係去九龍/蛇口搭半粒鐘一班好過。
進智公交
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-19 13:22 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-1-18 23:09
唔知巴士公司會有咩搞作

市區都係去返中港/港澳喇
得四班船, 老龍塞車都死硬

屯元天, 勉強計埋北區先有得諗
淨條261A/S, 四班來回, 隻船個半鐘前北區開就差唔多
miklcct 發表於 2016-1-19 14:10 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-19 13:22
市區都係去返中港/港澳喇
得四班船, 老龍塞車都死硬

得四班船,重要唔平過市區,根本毫無競爭力可言。基本上只有新界西嘅先會搭呢條船,重要夾到船期喎,其它地方嘅都係去九龍/香港搭重好。

唔單只咁,因為得四班船嘅關係,如果夾唔到船期,咁都係要搭返其它碼頭嘅航線,例如蛇口、尖沙咀。即使夾到船期都好,得返嘅都係來自新界西,通常係屯門嘅,又或者如果夾得到東涌船期嘅話包括埋東涌,肯定唔會有巴士嘅市場。除非有朝一日,條船至少開到一個鐘一班,咁先有得諗下加強接駁巴士服務,除咗現有路線加班次外,我諗頂多都係506開特快車,應該無乜其它可能性嘅啦。
進智公交
THomas20010808 發表於 2016-1-19 17:31 | 顯示全部樓層

噴射話三月尾每小時一班wo

其實叫261開特班做埋北區la