hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962S加班消息
開啟左側

[服務調整] 城巴962S加班消息

siusiupeople 發表於 2016-1-12 21:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
2076 發表於 2016-1-13 02:05 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-12 21:13
你唔好同那條友DIN啦,
邊個話巴士公司要PROVIDE 你班貴客一定有得坐架? 你咁想坐咪打的囉,隨街有得截唔 ...

巴士的賣點係舒適直達,係咪都要企的話搭港鐵唔好?
城巴如果真係格硬要抽走座位服務出港島,還哪有人死等962系? 轉車站960紅橋特車都有機會有位坐架
客量流失城巴就唔好怪啦
唔明點解現狀好地地要搞乜野
962B, 962P企滿上公路,962, 962S企幾個,就算重新重組都唔會變成全部企爆啦,客就係得咁多,而家有得坐都唔坐的客在重組後又吸唔到客,重組後有位坐變冇得坐就一定流失
最後都係城巴蝕底
重組主要目的都係畀置樂有得坐X車屯興路上屯公啫,置樂搶青山灣資源都唔係第一次啦,唔好咁貪得無厭,畀青山灣可以坐下好無?
重組後962P同宜家一樣,碼頭坐開962的轉坐962X,置樂得返要企的962X同揀位坐的962S,真係咁多人會跳過去搭962X? 到頭來咪又係962S坐滿入青山灣,青山灣失去962B被罰企,客量流失,青龍頭就揀962B位坐
想迫爆962S上公路? 青山灣人不會理你

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ATSE40 + 1 點解呢無人理解巴士嘅賣點?

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2016-1-13 07:16 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-12 21:13
邊個話巴士公司要PROVIDE 你班貴客一定有得坐架? 你咁想坐咪打的囉,隨街有得截唔 ...

咁你份人又真係堅離地啦

一架巴士,佔比例最多係座位

其實唔好話青山灣,其他區都係

好似219X,唔比去油塘,話驚無位上,實際驚無位坐
城巴70又係,反對去華貴,驚無位上實際驚無位坐

大家成日話有人覺得服務唔好
但服務唔好根本就係巴士公司責任

城巴係上次重組已經出賣晒班青山灣居民
更加唔好提龍門居都有人覺得被搵笨

佢地要求繁忙時間做好D服務根本好合理
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| bestwishes706 發表於 2016-1-13 09:39 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2016-1-13 02:05
巴士的賣點係舒適直達,係咪都要企的話搭港鐵唔好?
城巴如果真係格硬要抽走座位服務出港島,還哪有人死 ...

其實早繁係有重組空間
最起碼朝早962 0700或之後班次可以縮短到K58青山灣總站開,宜家962響962P時段 龍門到三聖都係得2-3個客到,縮短到青山灣總站可以慳時間同穩定班次
石頭 發表於 2016-1-16 08:36 | 顯示全部樓層
好老實講,962系在早繁仍有重組空間,

9點前碼頭開既962可以全部取消,碼頭人全部上哂962P,
仲同你漫游黃金?就算住兆山都唔會啦!
如果議員繼續嘈,寧願962A拉到龍門居開算數。

962S竟然總站坐滿,三聖要企,
咁已經不是青山灣人有無位坐的問題,而是他們根本上唔到車!
咩話?仲有位上?你地係唔係要好似40P開線咁"迫爆玻璃"先算上滿呀?
一條長途過海線眼見有5至10人要企已經算上滿!

既然962S在青山灣段只是遊花園,962在早繁又無存在必要,
建議0900前962全部班次取消,
962S改為: 置樂開,經恆福,中央廣場直出公路!
開辦962D: 三聖開,經青公到大欖涌上公路!
0900前962B全部縮短至豪景,或者只用現有豪景特車算數!
962A夾硬拉去龍門居,行湖山路,然後在悅湖做定點開出,
塞住兆山議員把口!

咁樣改大家滿意未?至於車,城巴大大個停車場在屯門你驚無車?

238X 發表於 2016-1-16 11:06 | 顯示全部樓層

而家係連的士都唔係鍾意截就截到,可能連入 app 都要等一大輪
你條粉腸根本就不食人間煙火

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kay + 1 + 10 粉腸不食煙

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HG6729 發表於 2016-1-16 13:28 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-1-16 11:06
而家係連的士都唔係鍾意截就截到,可能連入 app 都要等一大輪
你條粉腸根本就不食人間煙火
...

上繁在新界出香港島, 千足金都冇人接你呀, +$50 可能都有機, 都仲要睇去邊度
Mandy+263M=HG6729
 樓主| bestwishes706 發表於 2016-1-16 15:15 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2016-1-16 08:36
好老實講,962系在早繁仍有重組空間,

9點前碼頭開既962可以全部取消,碼頭人全部上哂962P,

再拆多條唔係好事,因為分分鐘加多左車但有班次坐唔滿上公路

的確962應該取消早繁往港島服務,其實下繁往屯門服務都應該取消,改為962S/962X

早繁0700前班次應該拆比962P/962S,0700後班次就縮短到青山灣碼頭以962S開特班名義開出

至於962B問題,就睇下962S連青山灣特班情況,0720 0741 可考慮縮到大欖開,以避開哈羅塞車問題
mak5052 發表於 2016-1-16 15:45 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-1-16 15:15
再拆多條唔係好事,因為分分鐘加多左車但有班次坐唔滿上公路

的確962應該取消早繁往港島服務,其實下繁 ...

962 要留, 應該與海榮路沿線有關, 海榮路沿線早繁只有962, 故若要再重組962系, 必須做三件事:
1: 962x 提早雙向頭車, 早繁不經屯門碼頭, 湖山路直出海皇路橋, 以取代962有關路段服務
2: 962B 提早往屯門頭車, 取代962上段北行青山道段服務, 同時建議全日去銅鑼灣
3: 962S 加三班下繁回程, 取代962下段班次
以上三項一完成, 即可取消962
 樓主| bestwishes706 發表於 2016-1-16 16:21 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2016-1-16 15:45
962 要留, 應該與海榮路沿線有關, 海榮路沿線早繁只有962, 故若要再重組962系, 必須做三件事:
1: 962x 提 ...

962朝早回程客量唔多,反而應該延遲尾班車(b x 延遲頭班車),962X朝早回程都係載空氣多

有962P就不宜開962X,龍門客都係坐番962P多,再整多條自己打自己,

不過唔知宜家早繁後962分拆左盤數唔知好左定差左,感覺用車多過960但客量就差過960...