hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解港人對比亞迪巴士印象咁差?
開啟左側

點解港人對比亞迪巴士印象咁差?

lokwah2a 發表於 2016-1-10 22:42 | 顯示全部樓層

個標題所講的香港人可能只是樓主自己

如是的話, 地鐵觀塘線就不用等3, 4班後先上到車
HU6455 發表於 2016-1-11 00:16 | 顯示全部樓層

眼見個個話中國貨差中國貨危險 MTR大陸車有問題

但事實係個個都繼續用中國貨繼續買中國野 係MTR唔會因為大陸車而唔上

如果你地覺得大陸貨真係有咁大問題, 就記住張身上所有made in CHINA既野一件不留咁放去垃圾筒度

唔好下下個口得個"反"字, 但身上繼續享受大陸野帶比你地既方便

pklaw 發表於 2016-1-11 00:29 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-1-10 15:03
這是境外反華勢力,聯同境內一小撮別有用心的反中亂港分子,四處"唱衰中國"的結果。

中國的電動公交車技術 ...

大哥你要幫中國口冇所謂、但是中國制造的而且確會爆炸喎!之前有人架國產兩輪車咪义電义到爆炸咯、仲成間屋化為灰啦..........
對國產既冇信心係正常、關境外反華勢力鬼事咩?話人地唱衰佢品牌之前、好心中國管好佢啲品質先啦。
cn2661_2d32 發表於 2016-1-11 00:33 | 顯示全部樓層

pklaw 發表於 2016-1-11 00:29
大哥你要幫中國口冇所謂、但是中國制造的而且確會爆炸喎!之前有人架國產兩輪車咪义電义到爆炸咯、仲成間 ...

師兄, 冷靜d.
古雨有雲: 雲外看, 新生趣.

有時除左明辨是非, 仲要曲直分明.
擺到明佢係曲到直啦

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
pklaw + 10 哦!明白。(笑)

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVD1 發表於 2016-1-11 05:23 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2016-1-11 00:16
眼見個個話中國貨差中國貨危險 MTR大陸車有問題

但事實係個個都繼續用中國貨繼續買中國野 係MTR唔會因為大 ...

應該話香港人有得揀咩?
港鐵、巴士等,除非你渣車,否則都係要迫住坐,
黎到架大陸車唔上,明知會搞到遲到冇左份工係唔係都唔上先
香港人反大陸車只不過係一種渠道去發洩對中國 o既不滿。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HU6455 發表於 2016-1-11 07:51 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-1-11 05:23
應該話香港人有得揀咩?
港鐵、巴士等,除非你渣車,否則都係要迫住坐,
黎到架大陸車唔上,明知會搞到遲 ...

點會無得揀?

香港地大把車係進口車,大把野係外國貨,小巴的士有邊部係大陸野?

問題係反大陸既香港人跟本吾肯付出多啲去買去用

你最後話甘樣其實係發洩,甘就更加證明呢啲指責係出於無知啦
AVD1 發表於 2016-1-11 09:38 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2016-1-11 07:51
點會無得揀?

香港地大把車係進口車,大把野係外國貨,小巴的士有邊部係大陸野?

咩叫做唔肯付出?
倒轉本來巴士港鐵全部都係外國貨,而家佢地無啦啦轉入大陸車,呢個先係問題。
點解好地地要轉用大陸車?都未計大陸車本身個 QC 都唔係好。

利申:我向來有咩車上咩車,唔係個種揀車坐 o既人。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2016-1-11 10:40 | 顯示全部樓層
如果針對 byd﹐大既係某年國內一部電動的士撞車﹐撞及電池組後起火事件。唔少人及新聞都把事件集中在起火﹐忽略了係撞車係起因﹐令到唔少人以為此車廠的車是危險的。

至於相傳的機械性問題﹐例如轉向不足﹐係不影響安全性的﹐只係不同車有不同的機械性的要求﹐跟相關要求去做。
符合國內要求﹐唔符合其他國家地區(包括香港)﹐不足為奇。

而香港的社會風氣差不多係「逢中必反」﹐係反的唔係中國製造﹐而係反中國品牌。

其實十幾廿年前﹐已經有唔少外國品牌於中國建廠﹐產品暢銷全球﹐當中包括手機﹐相機等。
小弟n年前已經用緊 n記的8210手機﹐c記 a95相機﹐前者無直接講係中國做﹐不過當時唔少資訊都係講大陸做﹐後者直情言明係中國製。

時至今天﹐分分鐘十個人入面﹐8-9個人的手機都係大陸製﹐為何大家又唔反感?

made in china 其實應該分做3個類別﹐有2個類別大家真係唔怕買唔怕用﹐1個類別真係要小心考慮啦。
1. 外國品牌﹐國內設廠。(唔包括已賣牌子的品牌)
這一類包括 apple﹐sony﹐canon﹐hp...............

2.國內大廠。已經有一家實力﹐打入海外市場。
這一類包括華為﹐聯想......

3. 國內細廠﹐真真正正的山寨廠。
牌子真係講唔到啦﹐細細間廠﹐品質得過且過﹐禺有佳作﹐但劣品為多。

前2類大家唔怕買唔怕用﹐qc方面一定做得好﹐亦會做足國際標準的安全檢測。

第3類﹐真係國內產品的問題所在﹐拖垮整個中國產品的形象。
根本無條件無能力生產安全的產品﹐偏偏不顧產品的安全水平﹐大量生產。
又奈何網購大行其道﹐大大增加這一類高危廠的產品流通﹐出事率自然提高。

我自己唔會對大陸產品必定反﹐主要都係睇是否第3類﹐如果係第3類﹐我真係唔會考慮買及用。

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +20 收起 理由
gu9434@24 + 10 中國人為左節省成本咩都做得出.
ming329 + 1 精闢見解
HU6455 + 1 + 10 如果人人都可以甘理智就好喇

查看全部評分

peterson 發表於 2016-1-11 11:23 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-1-11 10:40
如果針對 byd﹐大既係某年國內一部電動的士撞車﹐撞及電池組後起火事件。唔少人及新聞都把事件集中在起火﹐ ...

其實,第2類都成日成為問題:
好多國內大廠仲未熟習世界其他消費者嘅想法、價值觀同口味,
間唔中就會爆啲災難出黎要自已執手尾

另外,仲有第4類,亦係大問題:
技術不成熟嘅台商同港商搵大陸做嘅OEM貨

有唔少OEM貨,都係港商台商做Trading order嘅,
自己技術都未成熟就搵大陸廠開機做OEM
講得未成熟,可能係喺連點樣『上線』做QC都唔識,
更徨論設計時嘅QA
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
kei_hk 發表於 2016-1-11 11:33 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2016-1-11 11:23
其實,第2類都成日成為問題:
好多國內大廠仲未熟習世界其他消費者嘅想法、價值觀同口味,
間唔中就會爆 ...

第2類的廠家﹐最少爆鑊時會出來執手尾。

同埋﹐大多數的爆鑊同硬件性即時安全無關(指的係漏電﹐引發火警之類)﹐有時間給予廠商去執。

他們亦因為世界性大市場﹐放眼長遠營運﹐都會去處理問題。

PS. 其實外國的大廠﹐一樣可以出事﹐例如最近某車廠排氣做假事件。

至於第3類﹐甚至你講的第4類﹐他們實在太短視﹐亦高估自己能力﹐所以真係一個很大的炸彈。