hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何文田黃埔巴士未來
開啟左側

何文田黃埔巴士未來

GU9338 發表於 2016-2-8 12:08 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-8 02:12
41班次疏, 青衣人老早已接受,
而且依家有ETA, 更加方便
青衣人一話去何文田土瓜灣,

我再一次講明 , 除左青衣北有少部分人會搭 41 出何土 (就係 41 唯一既獨市客)
其他青衣人除非特別貪平或者遊車河 , 否則從來我只聽過 42A (青衣南) / 地鐵 (青衣中北) - 27M / 6C / 紅小 , 青衣南會搭 41 漫遊既係少得可憐

41 出到美孚 42A 可能到埋旺角轉車 , 我又真係想知有幾多人只睇價錢唔理服務質素囉
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2016-2-8 12:20 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-8 03:10
41 同 45 成日都拖住一齊,
九龍城方向就有機,
葵青方向點樣拖法?

我唔想再重覆其他版友既說話 , 不過都係個句 :
41 有獨市位 , 但得幾百人連 30 分鐘一班都做唔起仲蝕到一獲金
44 同港鐵爭客 , 但偏偏下繁至夜晚爆到瀉晒 ...

我知你實話 44 得個 60% 又無 44P 乜乜乜架喇 ...
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2016-2-8 12:22 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-8 09:07
nominal cost同real cost generally係有分別ga小朋友
下?小學無教nominal同real cost?咁簡單d,時間就是 ...

長青長康既客只會識搭 42A , 所以加埋 42A 落 BBI 已經搞掂 ...
請用文明來說服我。
Ravenclaw 發表於 2016-2-8 14:17 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-2-8 12:22
長青長康既客只會識搭 42A , 所以加埋 42A 落 BBI 已經搞掂 ...

唔好,加42同43C BBI好過...

1. 42A已經做到嘔泡,唔好再塞人上去啦...
2. 方便日後搞埋45,45都唔系好味...

麗傜對紅土黎講唔系focus point黎,荔景山路先系,所以,比42 BBI佢地,某程度上可以多個理由搞埋45...
LRT1027 發表於 2016-2-8 14:55 | 顯示全部樓層
九龍城方向就有機,
葵青方向點樣拖法?

你都識講要同45做所謂聯合班次
如果41係好多客既駛乜同其他線夾埋一齊做聯合班次?
44咁多客斬開2條線做乜野?
自己一條做哂唔好?

你唔覺營運效率好低
呢個係你自己覺得, 但係營運41既九巴覺得41營運效率低呢
如果唔係, 駛鬼多次提出縮短路線或改特快?
九龍城方向出到美孚後已經有分段, 點樣位位$8.4?

我從來冇話過41冇人上, 呢d係你自己講架姐
一條平線密過貴線就係正常?
你知唔知你自己UP緊乜?
44 比41多客好多, 睇清楚事實先好講啦

41 做到幾批客, 果幾批客得雞碎咁多, 又虧蝕
44 一邊多客就另一邊冇客? 唔好扭曲事實啦
一邊多客既時侯, 另一邊客量雖然冇咁多但都唔係少
41 全日咁多時間開30分鐘一班
流水客有幾多大家心照啦
成日話流水客多, 如果係多, 駛乜開30分鐘一班咁疏?
果d 流水客同大把線一齊爭食, 半個鐘一班可以爭到幾多返來?
班次已經反映條線有幾多客啦

42A比41遲開辨就唔可以交客俾42A?
你知唔知你自己UP緊乜?咩道理來?
42A班次頻密, 路線又直接, 受乘客歡迎, 點解冇資格?
北區70X取消, 好多客交左俾遲過70X好多先開既277X
咁又有咩問題?
你成日針對44 得60%有咩用?
上繁60%, 下繁呢?
44係多客就多客架啦, 你成日話44冇獨市位, 咁又點?
102 夠冇獨市位, 又係好多客, 全日頻密班次, 仲開埋特快線102P出來, 咁呢d 係乜?
GK3258 發表於 2016-2-8 16:25 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-8 02:20
就少用少8部車,
都唔會去安達臣, 咪成日發夢

講安達臣咁唔啱聽,咁講得啱聽啲喇。
41嗰8部車,預左係cut quota架啦
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 16:28 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-8 02:12
41班次疏, 青衣人老早已接受,
而且依家有ETA, 更加方便
青衣人一話去何文田土瓜灣,

拉幾多條線去講都無用。呢個世界好實際,當41既8部車消失後仍然有替代服務兼落九巴袋,基本上呢8部車就可以安心上路。41已經唔可能有增加客量既可能,岀於現實成本考慮,直接上路係唯一岀路
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 16:32 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-8 02:53
首先要問問,
有幾可只有紅小而無巴士?
絕大部份有紅小既都已有巴士

290A如果單計荃灣去順利,客量其實好低。本身條線其實靠好大流水,去到順利已經好多人,加上順利上既唔係全部去荃灣,其實埋單你呢個論點係唔成立。至於土荃,東頭樂富既客,無可能可以好似290A咁比你流水得起,客源唔多所以難怪運吉同九巴都hea答
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 16:37 | 顯示全部樓層
九龍城方向就有機,
葵青方向點樣拖法?

1:都唔明你講緊乜,你係想踩自己愛線疏定係想點?
2:講左無數字,根本以巴士公司立場,41有兩種岀路,一就係改線開拓新客源,呢樣野早幾年不斷試,但都唔成功。第二係直接殺線,對公司利益會最多。收少嗰兩蚊,收入減少其實唔多,最少會遠不及用少嗰八部車省下既成本。既然41A 已經食左個quota,41岀路就只有cut
橫看香港巴膠
jocosben 發表於 2016-2-8 17:51 | 顯示全部樓層

葵青17/2交運會,相信新年假後有文件睇,到時41命運自有分曉