hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 立法會討論九巴去留文件
開啟左側

[其他] 立法會討論九巴去留文件

HJ8388-S7 發表於 2016-1-16 10:25 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-1-16 02:17
城巴E線既服務質素其實唔算高
非繁20繁時十幾分咁大把
只係某間公司D車貴得黎又要半粒鐘班..E線先會有客

屯門o個度睇唔到最先前 quote 緊乜,原來睇錯左
「只係某間公司D車貴得黎又要半粒鐘班..E線先會有客
某間公司垃圾質素再去比較的確叫"質素高"既..但唔代表老城E線去到"好好"既程度」

你呢句係咪指龍運 A 線貴得黎又要半粒鐘班?得 E 先好客?
之後用龍運 A 線既垃圾質素再去比較城巴的確叫"質素高"?

係既可唔可以將兩間既 A 同 E 分開比較?
龍運最疏要等 30 分鐘先有一班既 A 線有:A31,A41,A41P,A33,A33P (已減走左一日得兩三班o個啲)
Cityflyer 最疏要等 30 分鐘先有一班既 A 線有:A10,A11,A12,A29,A29P

咁 Cityflyer 係咪又係貴得黎又要半粒鐘一班?

如有理解錯請多包涵,我其實最終都係想講,當你地話龍運差既時候,其實兩間公司根本係差唔多
如果你話城巴班次密啲既,咁龍運價錢上亦都大有優勢,但無可否認龍運 A 線的確係有一半既線係得一兩班,無乜用

樓主| S315E 發表於 2016-1-16 12:58 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2016-1-16 00:29
龍運平過城巴 > 龍運過平
城巴平過九巴 > 九巴過貴

龍運係歷史問題,然後無玩財技加唔到價。
九巴因為玩財技就可以喺四年內加三次價。
城巴無玩咁樣財技嚟加價,城巴就變得好似好平。

原罪其實係管嗰個。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
RobynnNKendyFan + 3 精闢見解

查看全部評分

圖文轉載,盡在Wa Kong photography
mingfai31 發表於 2016-1-16 13:25 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2016-1-16 10:25
屯門o個度睇唔到最先前 quote 緊乜,原來睇錯左
「只係某間公司D車貴得黎又要半粒鐘班..E線先會有客
某間 ...

"只係某間公司D車貴得黎又要半粒鐘班..E線先會有客
某間公司垃圾質素再去比較的確叫"質素高"既..但唔代表老城E線去到"好好"既程度"

某間公司=老九
E線->老城
呢句係講緊老九九龍區內流水做得垃圾所以E線先可以做到堆客
但我冇講老城既質素好好
仲有我冇評論過龍運
屯門區既事係該位CHING講

已嘔血..
mingfai31 發表於 2016-1-16 13:31 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-1-16 10:14
無既,九巴之友特別有錢,加左咁多無所謂九巴服務咁好叫行政指今食埋新城,等港島居民享受九巴優質服務
保 ...

"加左咁多無所謂九巴服務咁好叫行政指今食埋新城"同"保証新城線路十年唔加價又唔想我就唔知九巴想點啦"呢兩句1999咁

個人覺得老九如果做埋港島呢
食左新城車仲要再加多100架黎行
成班碌神冇個車手

仲有9/14/15應該槍埋
因為老九車長唔劃足夠既線係唔行得條路(如某寶馬山路線)
但老新就無問題既
HJ8388-S7 發表於 2016-1-16 15:15 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-1-16 13:25
"只係某間公司D車貴得黎又要半粒鐘班..E線先會有客
某間公司垃圾質素再去比較的確叫"質素高"既..但唔代表 ...

一路以為某間公司解龍運搭錯晒線
kay 發表於 2016-1-16 15:43 | 顯示全部樓層
九巴續牌個陣

可唔可以保證10年唔加價?

唔係過幾年油價升返,鐵路通車又嗌加價

不過九巴好配合政府做野既
好多線都借定點班次為名實際係減班,減少道路上巴士行走

近年有咩新線可以整體黎講加班真係無乜
就算加班都要有類近路線削減服先稍為加強服務
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-1-16 17:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2016-1-16 18:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-1-16 15:43
九巴續牌個陣

可唔可以保證10年唔加價?

唔加價? 難囉
新城都答你唔到將來有無可能會加
將來係點無人知
而家就話油價跌
但難保將來可能又會升番

kay 發表於 2016-1-16 15:43
不過九巴好配合政府做野既
好多線都借定點班次為名實際係減班,減少道路上巴士行走

近年有咩新線可以整體黎講加班真係無乜
就算加班都要有類近路線削減服先稍為加強服務

有乜辦法?
又要加大行車時間俾車長充足休息
又要俾番一個鐘車長食飯時間
係有限資源之下, 咪唯有玩定點兼拉疏班次囉

以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2016-1-17 16:35 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-1-16 18:00
唔加價? 難囉
新城都答你唔到將來有無可能會加
將來係點無人知

但唔見得專營權做唔到呢D野

MTR都係因為要按機制年年加價

電力就話利潤管制賺唔夠要加價

巴士公司賺過龍又要回水

如果巴士公司賺過龍,唔回水,用黎填將來虧蝕條數
成件事會合理得多

新創建早幾年有回水就過癮,但幾年後要嗌加價
實際上將回水條數嘔返出去無分別

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-1-17 18:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽