hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城是咪買太多11.3m?
開啟左側

[問題] 新城是咪買太多11.3m?

bnr34 發表於 2016-1-16 15:26 | 顯示全部樓層

雖然話仲訂緊11米, 但如果睇埋10米車新車舊車數量, 其實兩邊非12米車都係縮減緊

14xx 唔見有訂單
16xx, 33xx, 3601 用60部10米新車去換
91xx 95xx 雖然出晒牌有 49+60 部, 但以往用緊 141 部 9xx

11米用平日係大車線雖然係有點浪費
但假日以至乎大時大節周圍搶短車既時候, 就會挖返晒啲短車出來用
如果唔留一定數量既短車備用, 到時就會唔夠短車

allen_814 發表於 2016-1-16 16:43 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-16 13:28
置富係個總站唔用得 je

前幾年有50XX行38
半隱退
mak5052 發表於 2016-1-16 17:05 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2016-1-16 15:26
雖然話仲訂緊11米, 但如果睇埋10米車新車舊車數量, 其實兩邊非12米車都係縮減緊

14xx 唔見有訂單

上年最後一次招標中, 有40架指定為11m, 足以將14XX換走, 另換多15架90XX, 不過仲有27架90XX未處理 (假設為新25, 城15)
CTB6300 發表於 2016-1-16 17:52 | 顯示全部樓層

小弟意見:
城巴短車方面9531-9559應該係代90XX,所以唔算太曬quota,講頂盡仲可以訂多少少將15XX換雙層,至於新巴方面,仲有很多短車未退,其實40XX,4500-4529都換左唔係好多,允其矮DM躉仲出標揾佢下一代產品,所以其訂車作風可算略保守
 樓主| neoplan720p 發表於 2016-1-16 21:13 | 顯示全部樓層
有網友師兄提到,新11.3m B9 載客量同直梯ATE差唔多,呢個係事實。

但當唔少人插直梯ATE /AVW得80個位,逼人要企嘅時候,我地仲係咪應該繼續用直梯車黎做標準呢?

話哂而家12m MMC / B9 基本係90個位,你11.3m B9 頂盡都係80個位(有錯請指正),即係繁忙時間多左10個人罰企。

你可以話:唔想企,咪坐的士囉!

但巴士其中一個比地鐵優勝嘅地方,就係大啲機會有得坐嘛。如果連位都無機會坐,點解我仲要搭巴士?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
da87 發表於 2016-1-16 23:22 | 顯示全部樓層
反而覺得好過對面海唔入中/短雙層, 將12米車當以前"百搭"11米咁用
港島同九龍路面既分別大家都知, 見到路線有大車行唔代表路面真係適合
你估佢地係貪平少少先買11米車咩?

ky927 發表於 2016-1-16 23:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-1-16 21:13
有網友師兄提到,新11.3m B9 載客量同直梯ATE差唔多,呢個係事實。

但當唔少人插直梯ATE /AVW得80個位,逼 ...

不要忘記一樣野,九巴嘅新界市區線較多,要跑公路車程較長,用12m甚至鬆手啲推啲舊11m車路線用12m,理解嘅;
但係新城啲港島線,車程真係無九巴咁耐,反而山就多過九龍,淨係成條堅道已經唔岩行12m。咁所以新城用11m主打,條數又其實岩架喎

dogdog002 發表於 2016-1-16 23:52 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-1-16 21:13

但當唔少人插直梯ATE /AVW得80個位,逼 ...

應該係話果少少差別0.7就正正可以Fit到上左 上右 下左 下右 共8個位
12.8米咪再Fit多8個落去

其實一直都唔明點解條樓梯都仲未可以做到以前ALX500 果個年代既59座

如果轉埋高載凳就63座都唔成問題

LRT1027 發表於 2016-1-16 23:59 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-1-16 23:52
應該係話果少少差別0.7就正正可以Fit到上左 上右 下左 下右 共8個位
12.8米咪再Fit多8個落去

以前Alx500條樓梯既梯級係不規則形狀
而家新車全部係方梯
所以用既空間咪大左
JCSCANIA 發表於 2016-1-17 15:54 | 顯示全部樓層

港島多山少地, 太多道路狹窄比較適合11.3M, 係冇問題....