hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 你好..我是機場上班的外判職員只有禁區証.座A車問題.. ...
開啟左側

[問題] 你好..我是機場上班的外判職員只有禁區証.座A車問題..

ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-19 13:10 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-1-19 12:52
其實禁區証同機埸員工八達通係兩樣嘢禁區証只係證明你得到機管局批准,可以入禁區工作機場員工八達通係證 ...

香港做奴工真慘
明明自己公司問題, 竟然唔少人諗 住要城巴幫手
唔怪得香港無真普選...繼續做港豬

ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-19 13:14 | 顯示全部樓層
over128 發表於 2016-1-19 00:33
是長工  成日都返通朝 第二日關系用唔到回程

機場收工出九龍去程
返工入機場回程咪得囉...

mrm23 發表於 2016-1-19 13:54 | 顯示全部樓層
over128 發表於 2016-1-18 19:12
機場返工就算座E車車資,時間都已經比其他地方返工高。。。我唔知點解城巴唔接受禁區証。。不是機場禁區 ...

咁搭的話,
買套票好過啦,$65 來回各一程,三個月內用就得,
都係俾員工價貴 $5.5。
https://www.nwstbus.com.hk/fareC ... =52&intLangID=2

其他抽水的朋友,出禁區証係難過出機場八仔的...

AP149 發表於 2016-1-19 15:21 | 顯示全部樓層

以前大部份司機係受禁區證嘅,之不過有小部份跟指引唔受,佢就阻住成車人唔比開車又報警又投訴又成,咁城巴咪出通告講明要出示機場員工八達通先提供優惠,仲叫司機嚴格執行

另外如果要享用個員工優惠一定要用返張機場員工八達通,用其他卡拍會捉你入返差價,聞說係因為個優惠係政府+機管局同城巴傾返黎,而因為提供優惠而小收左嘅車資可以作免稅額,所以一定要用返機場員工八達通方便對數
低級趣味扮高級:369
kbh 發表於 2016-1-19 16:44 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-1-19 13:06
我真係想睇下機場八達通嘅申請條款,睇下有無人違規。

1.申請人必須
   甲) 受雇於香港鐵路有限公司所認可的公司或機構
   乙) 據僱主要求,一般在香港國際機場工作或報到值勤,每星期不少於4天
2.香港鐵路有限公司及八達通卡有限公司有權拒絕任何申請
~誰@359~ 發表於 2016-1-19 19:53 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-19 13:10
香港做奴工真慘
明明自己公司問題, 竟然唔少人諗 住要城巴幫手
唔怪得香港無真普選...繼續做港豬

逆來順受才是港豬行為吧?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
tonyton + 5 給你一個like

查看全部評分

字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2016-1-19 19:57 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2016-1-19 16:44
1.申請人必須
   甲) 受雇於香港鐵路有限公司所認可的公司或機構
   乙) 據僱主要求,一般在香港國際機場 ...

即係話即使你合符資洛,龜龜同八達通依然係有一種權力令機場員工不能享有A線員工優惠
反而係咪真係有機場客運大樓工作既人,係連黃證都冇?

字大只顯得人自大
horsedog83 發表於 2016-1-19 20:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-1-19 12:52
其實禁區証同機埸員工八達通係兩樣嘢禁區証只係證明你得到機管局批准,可以入禁區工作機場員工八達通係證 ...

講起哂機場員工八達通同禁區通行證然後拍卡

我上個月離開港鐵之前試過用哂臨時職員八達通同有相臨時證
一樣上到車

不過宜家申請機場員工八達通同禁區通行證嚴左
講下禁區通行證
如果不當使用禁區通行證
除左公司即炒
機管局會報警
不當使用定義:
(1)唔用機場員工八達通
用禁區通行證搭出面巴士
(2)將禁區通行證借予他人使用
(3)去左唔應該去既地方,機場禁區有好多隻色(希望其他板友幫手補充),我果張係紅色,有b,d,e。相反如果你揸黃色,就唔可以去北衛星廊,如果唔係差人或者機場保安可以捉你。
(4)外遊期間使用禁區通行證。

我問過公司
如果唔見左禁區紙同機場員工八達通會點
機管局規定係同一申請人不可遺失超過三次禁區紙同機場員工八達通
機場唔見就要去機場差館或者客運大樓報警
其他地方唔見就要去事發地差館

今日終於拎到機場員工八達通

PoohPoohJoe 發表於 2016-1-19 21:02 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2016-1-19 20:31
講起哂機場員工八達通同禁區通行證然後拍卡

我上個月離開港鐵之前試過用哂臨時職員八達通同有相臨時證

機場非禁區工作都無禁區證小弟就係例子

PS.
禁區證有紅紫橙等等幾隻色
唔同色有唔同區域限制
B/D/E係額外既功能
唔關顏色事
B仔可以落行李處理區
D仔可以係禁區入面開車
E仔可以帶住班訪客通行證既人去禁區

如果係禁區入面唔見證
係要去最近既保安崗位REPORT
再等同公司有E仔既人確認身份

~誰@359~ 發表於 2016-1-19 21:30 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2016-1-19 21:02
機場非禁區工作都無禁區證小弟就係例子

PS.

如果禁區證不能拎泥晒證出員工價,同埋真係有人返機場但冇禁區證(好想知你做乜)
咁需要做既係整體檢討返機場員工既交通安排,而唔係叫人轉工或叫人硬食
字大只顯得人自大