hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 討論九巴部份路線在星期六日假期轉單層的可行性 ...
開啟左側

討論九巴部份路線在星期六日假期轉單層的可行性

HR9710+KU1391 發表於 2016-1-19 23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係唔影響載客及車長收入下,討論九巴部份路線在星期六日假期轉單層的可行性
109,934,935,936在星期六日假期轉單層是否可行,以節省隧道費,同善用單層後備車?
如果935要柯打35A的話,果個字軌一係長沙灣起載,一係做35A時換車.

本土線方面,32M同37M在星期六日假期轉單層是否可行?

相關帖子

kmb71k 發表於 2016-1-20 00:00 | 顯示全部樓層
印象中紅隧行唔行單層都係收咁多隧道費, 所以109換唔換單層係無傷大雅

以上回應,是否可行?是否合適?
ccicoltd 發表於 2016-1-20 00:40 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-1-20 00:00
印象中紅隧行唔行單層都係收咁多隧道費, 所以109換唔換單層係無傷大雅

雙層 $15 單層 $10,另三軸車加 $10。
所以是 $25 與 $10 的分別。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
mhbsmcwetu 發表於 2016-1-20 12:30 | 顯示全部樓層

如果純粹星期六日應轉單層的路線係有, 但相信不多, 或者有的5A, 80X, 83X等

其實有些路線本來就應該轉單層(不論局部或全線), 而有些線就應該調走現有的單層, 現在根本係單層資源錯配

例如所提及的37M, 不但假日, 在被又平又密的綠小打殘的情況下, 其實平日亦很低客量, 而且車程又短, 呢條線其實用單層係最好不過, 我當你要頂閘咪最多企五分鐘, 會有幾大影響

同一情形的34M, 其實可以出返全單, 如果係長短車問題其實可以同203C調車, 但行短雙真係好浪費

最應該行單層的是38A, 每班車眼見的客量比2D更差, 但就全線雙層

反而眾矢之的的33A, 雖然整體客量不高, 但有些班次單層根本負荷不來, 例如0600旺柏開出班次例必企人亦偶有頂閘, 17XX開出的一班亦慣性頂閘, 1520荃灣開班次葵興前亦例必爆滿頂閘, 紅日下午客量最理想, 好在九記都不會派單層, 而以前星期六都不會派單層的, 近呢個月唔知攪乜鬼出返, 結果下午九龍方向多個班次都企人或頂閘...

另外18又係, 九記係低估了新填地街客倉的客量嗎? 不論平日假日, 新填地街站後18的單層車又係例牌企人或頂閘, 而且新填地街同旺角道例塞的情況下, 試過半小時新填地街無車然後來架單層妖怪手錶結果係一站頂閘兼有十幾人上唔到車, 車走的一刻多名長者不斷在連聲咒罵, 而18仲要間唔中一日出兩架單層, 想玩死班長者咩

其實以18, 33A呢類單層未必夠載, 又疏車, 車程又唔算短, 又多長者的路線, 真係唔應該再派單層, 至少應該短雙吧, 如果話佢地係蝕錢線云云, 咁一定有其他蝕錢線或短程線比呢兩條更適合出單層
ATSE40 發表於 2016-1-20 13:09 | 顯示全部樓層
mhbsmcwetu 發表於 2016-1-20 12:30
如果純粹星期六日應轉單層的路線係有, 但相信不多, 或者有的5A, 80X, 83X等

其實有些路線本來就應該轉單層 ...

其實以18嘅客量係唔應該派大單,唔止頂,仲要有排上客搞到被後車追到(有時仲過埋),仲有33A都係。其實呢啲線就唔應該派單層
腦補當真,真要補腦
ky927 發表於 2016-1-20 13:42 | 顯示全部樓層
其實934/935/936 星期六先有個5班車, 其實真係有限數

109行紅隧,單雙層同三軸真係分別不大
Ricky403 發表於 2016-1-20 17:05 | 顯示全部樓層

mhbsmcwetu 發表於 2016-1-20 12:30

其實有些路線本來就應該轉單層 ...

34M全AAU繁時未必夠載……而家單層繁時係例頂,點都要有一部雙層清客38A就聽講上繁有一兩班車單層一定唔夠載,轉單層嘅話可能要安排套車,但咁就有啲多餘
680X 發表於 2016-1-20 17:45 | 顯示全部樓層
84M,286M 其實兩繁以外都可以轉單
平日非繁短豬都坐唔滿窗口位
繁時其實都係坐滿七成, 要轉或者可以
JCSCANIA 發表於 2016-1-20 17:54 | 顯示全部樓層
不如加價9% 九巴好多次講過要求加價....
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-20 18:01 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2016-1-20 17:05
34M全AAU繁時未必夠載……而家單層繁時係例頂,點都要有一部雙層清客38A就聽講上繁有一兩班車單層一定唔 ...

其實之前34M全AVC...
況且短途接駁用長單就算要企
好快都企完
調返轉用雙層部分客寧願企都唔想上上層

類似38A既情況
我覺得老九其實可以試下搵多一兩條線
大家Share用多一部車
加密上下繁既班次
填補返上單層而減少既運載量
而唔使為左繁忙時間幾班車而全日要用雙層
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過