hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討/討論有效擴展深宵時段屯門轉車站轉乘網絡方向 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 探討/討論有效擴展深宵時段屯門轉車站轉乘網絡方向

樓主| bestwishes706 發表於 2016-1-25 23:36 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2016-1-25 17:00
通宵綠小同24小時紅小已經覆蓋左夜晚冇巴士出入旺角/佐敦/尖沙咀既問題, 況且綠小平日凌晨都唔算好好客

但 ...

其實覆蓋係唔全面,單係佐敦尖沙咀已經冇直車返到良田區同碼頭區,
610S天水圍有唔少地方都去唔到,
加上紅小服務相對係唔穩定,大時大節唔加價算好彩,唔好彩架車中途少客,就要「過前車」,
呢個亦係N969改道後,洪水橋仍然有唔少客上落既原因(事實上紅小仲平,但佢地都唔要)
而如果其中一條線改經紅隧、佐敦,相信有更多屯門/天水圍客受惠,N368都改左入紅隧,不過唔入佐敦,或者因為銅元線反對(大馬路主要客源),
但無論搵N962,定係N969改,當中有唔少地區冇紅小覆蓋,前者係碼頭區主要客源,後者係屯市同成個天水圍都冇覆蓋,入佐敦理據絕對比N368更有力

搞好綠小線好過
疏車線大巴轉疏車線大巴
隨時等30+30分鐘,你等埋我果份

選擇可以更多,起碼可以方便有需要既乘客
點解屯門多通宵小巴?就係因為巴士做得唔夠直接/唔肯去做,例如N260去旺角/尖咀要兜荃灣至美孚轉N241?時間九巴大輸啦,碼頭仲要兜成20分鐘先上屯門公路
N269咁好客係因為佢經欖隧,小巴要行屯公,時間上就到小巴輸,
學270S開幾班返屯碼/屯轉其實我唔認為冇得做,係肯唔肯去試,搶番D客番黎,小巴反對?N969都做左啦,270S之前咪一樣本身有小巴服務

班次疏係一定,但只要夠多客,巴士公司最終都會加班,N969就係例子,
隨時30+30分鐘?其實唔多會,
例如上環送紅隧線車尾,咁就拿拿林走去西隧線去追,反之亦然,加上第日有ETA,就更加容易計算
咁當然,如果係佐敦客返西隧線,就冇得好講,但佢地始終多左個選擇,搭耐左又會識就時間

加上城巴可以做好班次分佈,睇下盡量響兩線30分班時段,盡量各自相隔15分鐘,拎個平衡點,

N962/N969 多餘,
凌晨時份銅鑼灣開車話咁快就過海啦
節省到D乜? 一個唔覺意轉車又要等半粒鐘

20-25分鐘先到西隧廣場,銅鑼灣就到時間上紅隧線,西隧線一出西隧廣場,紅隧線架車已經行緊屯門公路

家陣多咗好多
探討…………
…………未來
樓主唔覺得無聊
定呃iPower

屯轉通宵時段覆蓋的確可以做得更好,N969入左屯轉,即係港島改線係一個大方向,加上隧道費高,改線可以服務更多乘客,亦可以有多一個深宵交通選擇

而59S取消亦反映到旺角班客其實唔係少,點解59S咁少客,就係經荃灣太兜,明明有N260,點解唔去飛走,而且唔入尖沙咀,良田東北客又搭唔到,

屯轉開左,唔係應該好好善用下,如果碼頭係尾站,咁59S就唔會咁過時
dogdog002 發表於 2016-1-25 23:39 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2016-1-25 17:00
通宵綠小同24小時紅小已經覆蓋左夜晚冇巴士出入旺角/佐敦/尖沙咀既問題, 況且綠小平日凌晨都唔算好好客

但 ...

而家連由屯門入天水圍呢個難題都俾N969搞掂左

之前聽過有Friend 由旺角搭紅小去到屯門搭的士番去
dogdog002 發表於 2016-1-25 23:55 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-1-25 20:44
我係九巴,寧願俾N122轉N260俾你……(不過都要夾新巴)
最「方便」係將N368學63X停一停美孚,咪可以轉N237 ...

你睇下而家邊個最衰先講啦

城巴一早屯轉都有分段收費

你落去轉N962入黃金青山灣都係11.0

仲平過N269全費既11.1