hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 296M 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 296M 調整班次

alsonchc 發表於 2016-1-26 18:15 | 顯示全部樓層

基本上屋邨去屋邨線真係好難做
君不見2D慘烈到...
山上駁鐵17M又搞掂, $3.7仲有港鐵轉乘平多五毫
20分鐘真係無咩競爭力
取消實有哪叱一類出黎嘈要去醫院
但港島43A夠話開黎去瑪麗啦, 多舊餘...有幾人搭咩?

反而放學時間會D有學生仔搭
除左放學時間, 全部改60分鐘一班把啦

JX9097 發表於 2016-1-26 18:37 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2016-1-26 18:12
轉鐵唔一定係寶林轉

但係296M兩個站都做唔到wo...

將軍澳站冇乜特別selling point要去轉
反而調景嶺可以直接坐觀塘線,可以轉少次車
kay 發表於 2016-1-26 19:36 | 顯示全部樓層
據知九巴有同議員交代因為開左290/A先減班
世界很簡單 人類很複雜
LX9991 發表於 2016-1-26 22:22 | 顯示全部樓層

296M 放學時間唔少人,單層車會頂閘,尤其星期五宣小網球隊搭去寶翠公園打波
GA6072 發表於 2016-1-26 23:01 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-1-26 18:37
但係296M兩個站都做唔到wo...

將軍澳站冇乜特別selling point要去轉

咁你都UP得出296M應該做乜客LA

lmf3927 發表於 2016-1-26 23:33 | 顯示全部樓層
計返坑口站開既時間,0705開即係大概0715到唐明苑
咁原本班0720特車會唔會變空氣架...
當然我更加懷疑會唔會兩邊倒轉左時間寫...

OT早幾日搭296M康盛方向
個carlo先飛左尚智樓的站
難為班客等40分鐘先有車
減埋班隨時僅餘既客都趕走埋
dennislokawai 發表於 2016-1-27 00:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-1-26 19:36
據知九巴有同議員交代因為開左290/A先減班

講真,290+290A密咁多,慢又慢唔過296M好多,
落山方向仲要同296M同價,
我見翠林已經好少人會刻意等296M落山,
而肉眼所見好多時290/290A往荃灣方向都有人落車,
296M既功能已大大減低。

講真如果唔係290/290A無雙向分段,
兼296M有唔少所謂既獨市位同轉乘優惠(雖然好少人用),
296M根本可以只開返學放學時間。

當然我係九巴都未必會選擇取消296M,
因為取消實會被要求290/290A加雙向分段同加車,
到時慳唔到車之餘上山方向仲無得位位收多接近一倍車費。
youtube.com/c/dennislokawai
3ASV174 發表於 2016-1-27 00:21 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-1-26 17:30
你話執就執到?鐵轉17M,基本已成定局
296M下一步就應係轉兩味先係岀路
...

你以為佢執唔到o者,
我試過夜晚六點幾搭 296M 去康盛方向,寶儉樓一野打爆左架 AVC,當然入面仲有一大堆 98D 798 轉車上山既客。

單靠 17M 真係笑話,
正常日子 17M 根本無能力自己清客,應該話順亞無一條線繁忙時間係自己做得晒。

雖然 290/290A 係對 296M 有影響,但講真佢唔係真係影響好大,因為 296M 除左返放學尚德根本都無乜客,最多客係寶林單向上康盛翠林,290/290A 都做唔到。
山上面 290/290A 落山方向係通吃,分晒其他山路線既短途客,唔係只食 296M,問題係佢將軍澳區內根本唔密,永遠都係 290A 拉住架 290 一齊黎,又咪 20 分鐘先有車。

當然客量上係支持 296M 減班,但減唔到車減唔到人明明又唔係唔夠時間跑,齊頭 20 分班變有緣人 25 分班擺明係陰乾賤招。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2016-1-27 00:32 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-1-26 18:15
基本上屋邨去屋邨線真係好難做
君不見2D慘烈到...
山上駁鐵17M又搞掂, $3.7仲有港鐵轉乘平多五毫

講真,區內屋邨線唔係無客不過296M個case係俾小巴食晒,搞到條線好疏,最後成班客寧願行路/搭鐵

寶林上山一個二個走晒去搭17M/15M/105/15
坑口上山一係15一係98A
尚德去坑口108A就算要兜幾個大圈個客量仍然好過296M

唯一一個296M算係有少少優勢既,係尚德來往寶林同山上

上面幾條小巴線加埋,客量其實認真唔少
而坑口去尚德、尚德去寶林既路日間單車行人都好多(唔講笑)
只係等車仲耐過行路所以無人會搭車

搞成咁,296M我覺得已經無得救,只做返放學時間已經夠
alsonchc 發表於 2016-1-27 10:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-1-27 00:32
講真,區內屋邨線唔係無客不過296M個case係俾小巴食晒,搞到條線好疏,最後成班客寧願行路/搭鐵

其實本身296M一開始時係15分鐘一班的
只不過客愈黎愈少先搞到咁
小巴得16個位,如果非繁好似小巴咁咁開8-10分鐘一班,小巴坐滿,296M都蝕都入肉
情況就如元朗村屋綠小33/35,取代九巴57/58咁
所以係環境問題,唔完全係班次問題

仲有一樣野, 就係當年692取消係搵296M/798<>690
如果無埋296M,哪叱嗰班會唔會嘈無替代者~