hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 985已經連續幾日尾班賴低一大堆朋友
開啟左側

[經歷分享/報告] 985已經連續幾日尾班賴低一大堆朋友

drbean7218 發表於 2016-1-31 12:55 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-1-31 11:41
985拆兩線,一線新田圍跟87B開,一線沙市開跟283+286p,各四班,將班次搞一搞,再最遲個班8:00先開,8:00後 ...

沙市開無咩誘因。 因為現在已經有280X轉西隧車。坐車兜得來美田, 美林及田心, 280X都去得到九龍站。

至於拆線方面, 我不太prefer。 因為現在985有6班車經美田, 美林及顯田, 但拆完線可能得返2班車做美林美田, 4班車做顯田, 最後大家都少了車搭。
HM3044 發表於 2016-1-31 14:05 | 顯示全部樓層
加班就6變8
但可以考慮以加特車形式
一班for四美only 一班for顯田+大圍

長遠就4+4分拆
但由46P/X 286P/X 得出
四美副線會較顯田+大圍既主線為疏
所以可能最終四美:顯田+大圍 = 2:3
AP147 發表於 2016-1-31 14:14 | 顯示全部樓層
有時我都唔係好明白,到底巴士係為左居民生存定係居民係為左巴士而生存
巴士又唔係好似地鐵三色線咁樣去到理論載客極限冇得加班,尾班有需求咪加班,點解要係乘客就返架巴士?你咁講不如985淨係開朝早6-7點,早左返到公司食個早餐再去晨運一個鐘啱啱好
wingho_cwh 發表於 2016-1-31 19:27 | 顯示全部樓層

AP147 發表於 2016-1-31 14:14
有時我都唔係好明白,到底巴士係為左居民生存定係居民係為左巴士而生存
巴士又唔係好似地鐵三色線咁樣去到 ...

講到呢度小弟要講句野
話說小弟係全港最繁忙道路旁既紅色大樓返學,但人住港島西,基本上每次返放學都令人好頭痛。。
為左呢一點,為左可以盡量減少travel time,小弟今個sem reg 科已經去到一個「就車期」為先既approach,但求返放學都可以盡用d特別線,盡量避免「漫遊港島北」(搭西鐵+地鐵真係行餐懵。。)
我有一日dayoff,返四日有三日可以搭101X/103P返,星期五咁啱連落堂都可以搭到九巴班次101X,淨返果d 一係就係夜晚堂,一係就係全日上得一兩堂,食正日間非繁忙時間,慢都無辦法果種 (趕時間就惟有見115 都照上,去到中環先算)
我有同學問我咁做為乜,我同佢地講,我住西環慘過你地住大西北大東北架。。地理位置就西環近過新界,但返放學既車程仲耐過過境呀陰公。。紅磡去羅湖九個字,但搭101 104返西環除非夜晚九點打後或者搭特別線,否則連埋等車九個字一定唔得

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
siusiupeople 發表於 2016-1-31 21:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2016-2-1 12:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-31 21:39
港鐵有半價你用左咪唔駛煩囉,用呢D時間讀多D書好過啦。

又唔聽人講野既重點,都話搭地鐵加西鐵行餐懵囉
全程鐵都要半個鐘樓上啦,仲要行經尖東站,仲有搭鐵有時係上唔到即班車架,以前搭頭幾次就覺得過癮,但搭多十幾廿次就已經好厭
如果尖東站轉線真係咁好行既,如果現有路線真係咁易上車既,火車使鬼過海咩? 不如大家一齊維持現狀囉,真係貪減三卡好玩?
你鐘意轉咪馬鞍山過海全程鐵轉飽佢囉,唔差在propose 斬左條681啦

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| straysheep123 發表於 2016-2-11 08:15 | 顯示全部樓層

大年初四

尾班狗巴消失咗

最尾果班新巴顯揚樓都上唔到

已中伏
fuwing 發表於 2016-2-12 01:15 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2016-2-11 08:15
大年初四

尾班狗巴消失咗

唔怪得今朝出到中環唔見九巴尾班
淨係見到新巴部全車身廣告55XX
平時兩部都會見到
唔通80今日行假日時間表唔記得要柯打??

不過今日田心村班客上晒982X已經幫輕咗少少 (因為仲有位坐)