hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愉翠去美孚,搭左60分鐘仲要轉地鐵....
開啟左側

[經歷分享/報告] 愉翠去美孚,搭左60分鐘仲要轉地鐵....

paul2357paul 發表於 2016-2-7 11:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2016-2-2 13:48
咁來回程搭車嘅組合咪唔同?尤其是如果仲要玩青沙轉乘,來回程應該坐唔同車會增加記憶負擔……
BTW,其實大圍上青沙已經有287X做緊,顯田就有286X,240X兩邊做嘅位都係而家青沙線未做到……
286X其實改咗出去長沙灣道後定線又唔算好怪嘅,青沙落長沙灣都唔慢得過海麗嗰邊出好多,況且先深水埗有助吸納部分獅隧線嘅深水埗客

37A夠係灣仔段行軒尼斯道,中上環段行皇后大道;而37B就中上環段行干諾道,灣仔段行灣仔道,又唔見得乘客對此感到混亂?
paul2357paul 發表於 2016-2-7 12:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-3 00:10
第一樣野286X有咩咁怪
第二係lee對循環線班次可以"好"穩定
唔好搵班客較飛啦好嗎?

你緊係冇睇過呢篇野啦。
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/12/17/26720/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 18:12 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-7 12:04
你緊係冇睇過呢篇野啦。
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/12/17/26720/

我只係想講唔計美田下
286X係多客過86B
而家除左欽洲街既燈唔夠順外問題不大
同埋要加下班咁
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
paul2357paul 發表於 2016-2-7 23:24 | 顯示全部樓層

happykeroro 發表於 2016-1-29 20:00
......
就算有尖山網
第一個站都一定唔會係美孚
尖山出口一係荔枝角, 一係貨櫃碼頭, 一係荔景

至弊九九冇心機開青沙線直接出入例如荔景、葵芳等地。
240X果種又係要在西九新區碌飽燈既怪物,長沙灣荔枝角美孚僅能接受,葵青區情願搭返城隧線好過。
其實47X都改得過一條先城隧後青沙,一條先青沙後城隧既「順逆循環線」,讓葵盛山既客有更快既巴士線出入沙田。
而46X就要其中一個放棄美孚先至改得過,今次就荔景客爽到彈起。

paul2357paul 發表於 2016-2-8 00:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 18:12
我只係想講唔計美田下
286X係多客過86B
而家除左欽洲街既燈唔夠順外問題不大

舊區果邊比起搭行舊路路線差別不大
新區果邊仲弊,一係搞到有入冇出,一係搞到有出冇入
新區與舊區既客之間既分化位多左,仲話問題不大?
Snowbb 發表於 2016-2-8 00:58 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-7 23:24
至弊九九冇心機開青沙線直接出入例如荔景、葵芳等地。
240X果種又係要在西九新區碌飽燈既怪物,長沙灣荔 ...

其實47X都改得過一條先城隧後青沙,一條先青沙後城隧既「順逆循環線」,讓葵盛山既客有更快既巴士線出入沙田。
而46X就要其中一個放棄美孚先至改得過,今次就荔景客爽到彈起。

但  240X  唔做長沙灣既話就唔會做到而家頂閘既情況
咁樣直達長沙灣快過  86  咁多   ,   大大方便左上班人士
所以收 $9.9 都可以頂閘

點樣好地地一條  47X  要專登拆成兩條黎自己打自己   ?
而且班次仲要拉疏左
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-8 10:35 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-2-8 00:39
舊區果邊比起搭行舊路路線差別不大
新區果邊仲弊,一係搞到有入冇出,一係搞到有出冇入
新區與舊區既客之 ...

咩新區舊區呀大佬
真係唔知你講緊邊到bo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HR9710+KU1391 發表於 2016-2-10 21:49 | 顯示全部樓層
拉上穗禾苑80M合併,穗禾苑<->美孚,做埋美孚至石硤尾來往火炭返工客,有得諗.
青沙通車以來,冇一條線好似當年48咁,做曬葵涌荃灣兩區及沙田大圍,但咁做好大機會要城隧線減車又分散現有城隧線客量.
JM3928 發表於 2016-2-11 01:00 | 顯示全部樓層
我試過愉翠去美孚50分鐘車程到達...84M>40,不過就貴d...

paul2357paul 發表於 2016-2-11 19:17 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-8 10:35
咩新區舊區呀大佬
真係唔知你講緊邊到bo...

例如深旺道、海泓道沿線(除左南昌邨確實較耐歷史外)、3幹以西沿線等地區者,是屬於西九新區。
而西九舊區多集中在西廊以東一帶。