hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 621 15/2 起回程減班
開啟左側

[服務調整] 621 15/2 起回程減班

kay 發表於 2016-2-5 23:24 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-2-5 23:00
要 free up 資源,一定係將少客既啟麗同少客既麗港城拼埋一齊做
而條線就好似而家 621 咁開幾班敷衍下佢 ...

但問題現時下繁啟麗都唔buy 641

另外,有觀塘區議員表示反對641改141

聽聞原因好搞笑
因為啟麗客唔搭641既,唔少會搭返101

有議員提出既係,既然101行紅隧,無理由要將架東隧車改做紅隧車
話要比居民多個紅隧以外選擇
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-2-6 13:15 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-2-5 22:52
234X好似又難啲邨巴咁做……而家仲要同30X爭客個上座率先叫好啲由資源角度黎講真係有啲浪費

咪住先,你講到30x系主線咁喎,咪30x唔系執雞線黎咩?雖然望落去個時間表,我唔明點解30x有d時間會密過234x...

咁如果我講錯左的話,咁我勸老九慳翻啖氣...

30x唔做得主線架,做唔起,兼且好難做得條線好...

Ricky403 發表於 2016-2-6 16:52 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-6 13:15
咪住先,你講到30x系主線咁喎,咪30x唔系執雞線黎咩?雖然望落去個時間表,我唔明點解30x有d時間會密過23 ...

而家係兩條都一擔擔

不過234X某啲時間又做到主嘅,例如上繁咪通常234X多客啲囉,下繁有一兩班好似234X都係多客 (不過上繁荃景圍就有230X揀,可能因為咁所以30X唔多人)
例如18:00灣景開嗰班,用緊ASV嗰陣日日都頂閘,唔知而家轉咗ATENU做唔做得番企廿個,回程就尋日見到班大約18:43到祈德尊嘅facelift特見好似上下層全坐滿,但以30X啲驚呢班次,唔排除隔幾日又到234X跟30X尾

BTW,30X間中都有啲班次要企人頂閘,不過後面應該隔5分鐘到就會再有啲大把位嘅班次,反而234X好似又唔係好覺有班次係車都上唔到……

30X/234X真係合併咗做一條線都冇咁嬲,有啲機會整治殘餘嗰一兩個碌神,又慳番一堆資源搞第二啲野,同時條長沙灣道每小時又可以少咁兩三部車行
.
Ravenclaw 發表於 2016-2-6 22:37 | 顯示全部樓層

假設34M/39M自己顧得店自己的話,做荃景圍要好似做灣景花園/麗城咁樣做,兼且2條線2個方向來回大涌道直出直入,然後祈得尊新邨靠2條線做聯合班次吸客,並且2條線都系放尖麼做總站...

簡單d講,即系要拆條荃景圍版234X出黎,荃景圍先會受...

但個問題系,30x太多功能,而荃景圍唔見得系佢ge主要功能,呢下先煩...

219x,234x,238x盤數個玩法系,中上住宅區+工業區,打做繁時雙向(你明點解吧?),非繁只做邨巴功能...

荃景圍都系要用呢種玩法先有得做(真系比對佢地有意義的交通的層面黎講)...

所以我都唔記得系邊個POST話,先搞好234x,個原因就系,30x自己冇得搞咁濟,太多functions啦!

咁如果你問,如果真系取消30x,比條邨巴版線比荃景圍出西九油尖旺,大河道福來邨點算?

咁我只有話,福來邨都勉強做到ge,even返新界方向唔兜,但大河道就冇計啦,倒晒落地鐵架啦,大河道做特快系冇得做架...

BTW,我想知有幾多人系荃灣鐵路站坐30x?我見有排隊區ge...
Ricky403 發表於 2016-2-6 23:29 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-6 22:37
假設34M/39M自己顧得店自己的話,做荃景圍要好似做灣景花園/麗城咁樣做,兼且2條線2個方向來回大涌道直出直 ...

荃鐵上30X嘅多數唔夠5人
至於大涌道直出+一個山頭我覺得除咗上繁其他時段咁做都好勉強,做到班次都會好疏落……934已經係一例
反而兩個山頭一齊做仲可以谷番起一車人嘅客量,柴灣角仲要係圍住佢咁行
234X就去程掃到落旺角站之後已經好流水……回程就多數中郵前有少量捧場客,跟住就通常每站最多上唔過5個,有啲站更加係例飛

非繁做邨巴唔係唔得嘅……不過連下繁都做得衰嗰下先死
.
S3BL100 發表於 2016-2-7 00:00 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-6 22:37
假設34M/39M自己顧得店自己的話,做荃景圍要好似做灣景花園/麗城咁樣做,兼且2條線2個方向來回大涌道直出直 ...

調轉,如果用 48X/234X 同 53/234B 的分段,吞左條 34M,套車拆 34X+234X(可能要搞埋 234A,將 234X 拉過去深井),可能都係一條出路…

所以我都唔記得系邊個POST話,先搞好234x,個原因就系,30x自己冇得搞咁濟,太多functions啦!

我自己又唔覺得無得搞,起碼地鐵延線通車後,30X 九龍內陸流水客應該跌唔少。

其實我覺得 30X 230X 唔係唔可以並存,問題反而係資源,我諗可能要 30 減到 30 分一班兼縮去荔枝角,簡化走線套兩部車,
再將 39A 改為直出西站,套一部車,甚至考慮 30/39A 合併…
同埋因為拖住個黃埔,30X 又可以做村巴,我覺得可以將 30X 縮落旺角兼拉直來回行大涌道,230X 加經楊屋道、加停美孚,再跟 6X 出尖咀,回程甘肅街走

另一個方向係 30X 234X 二拆三,兩條村巴加一條荃景圍兜麗城再經大涌道走,但我未諗掂應該係直出線行西廊去旺角,定係唔直出果條做西廊特快…

fb.com/scientisthk2usa/
ky927 發表於 2016-2-7 12:29 | 顯示全部樓層

大膽建議 可以先試回程302+621

跟641出東隧》麗港城》觀繞》宏照道》慈雲山

慢慢再拉埋641重組一條全日線,由113/104縮短後抽車營運。

銅鑼灣》麗城嘅服務就係619 抽2班做619A經維園》麗港城》觀繞》將軍澳道》619X返順利。

S3BL100 發表於 2016-2-7 12:55 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-2-7 12:29
大膽建議 可以先試回程302+621

跟641出東隧》麗港城》觀繞》宏照道》慈雲山

302 而家港島方向已經要成個鐘先去到灣仔頭站

所有將 302 夾東隧凸快線的嘗試,都會招來失敗下場。
如果係 302+621,望下東廊東隧同偉業街天橋的塞車情況,分分鐘個半鐘都返唔到屋企

根本夾硬行東隧係費時失事,又兜遠左。
就算話想拉埋啟麗晴朗,其實佢地無論地理位置或行車時間角度都係應該行紅隧,但問題係慈雲山落啟麗晴朗再過海根本都唔順路,無理由將呢兩區夾硬併埋

如果想做 302 回程的話,應該係要灣仔道入紅隧,紅隧口不停站,東九廊直飛宋皇臺道,再飛橋,頭站彩虹道,順手做特快版 111

fb.com/scientisthk2usa/
HY671 發表於 2016-2-8 23:26 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-3 18:50
銅鑼灣返麗港城搭 601/619 去觀塘法院落咪得

如果你咁建議都有人啋你的話,一早直接取消621啦。
永遠懷念MJ