hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴邀請承辦商投標改善 ETA 系統
開啟左側

[其他] 九巴邀請承辦商投標改善 ETA 系統

HF3204@243M 發表於 2016-2-7 00:44 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-2-6 00:14
其實呢個要求好無理,何解要人公開API?
成套ETA system係公司投資,投資完就放比人地拎去整app搵錢?
...

根據維基,API 只係 INTERFACE 既互動,同我所講既 DATA 唔用嘢嚟公共交通工具寫個 SYSTEM GEN 啲 ETA DATA 出嚟,係為咗俾客揀啱時間等車
你條線準時,鹹魚睇完就會搭你,呢度已經有宣傳作用
條線唔準時到,有埋原因,鹹魚見到就轉軚,CS 都可以慳番個
呢度投資都番晒嚟
我唔明點解要限死用九巴 APP 先睇到 DATA

如果巴士公司覺得賺唔夠
咪賣 DATA 俾其他 APP,俾佢地自己夾埋地鐵同其他公司 DATA 囉
點解係都要運吉自己整 APP 咁大政府
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 01:16 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-2-7 00:44
根據維基,API 只係 INTERFACE 既互動,同我所講既 DATA 唔用嘢嚟公共交通工具寫個 SYSTEM GEN 啲 ETA DA ...

lee堆 data老九自己唔係present唔到
老九自己亦唔係冇錢再run analyse
要老九放堆資料除非被迫又或者可以有錢收

都仲未計少左人用官方apps收少左廣告錢果part
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2016-2-7 11:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2016-2-7 15:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 01:16
lee堆 data老九自己唔係present唔到
老九自己亦唔係冇錢再run analyse
要老九放堆資料除非被迫又或者可以 ...

賣 DATA 俾人其實都可以賺到
同埋我上面都講咗 DATA GEN 出嚟個價唔止齋賣廣告咁少

老九自己個 APP,唔計連聯營自己嗰 PART 都唔做
同一個站起幾飛都做唔到,更惶論 Y-TRANSIT 嗰隻有埋時間既 SCHEDULE PLANNER
WEB BROWSER 版重要無端端入 CAPTCHA CODE 先用到
結論係,DATA 係就係 PRESENT 到,不過數據使用上可以再進一步

而家行出街真係有上一代人話呢個 APP 好洗好用
因為佢地覺得真係準
有啲線有咗 ETA 真係多咗人預時間搭九巴
不過 ETA 成個場真係需要行多一步

kay 發表於 2016-2-7 15:13 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-2-7 15:00
同埋我上面都講咗 DATA GEN 出嚟個價唔止齋賣廣告咁少

但巴士公司有辦法唔賣data情況下生財
係九巴眼中data係等同知識產權,唔係data咁簡單

搞成咁,鬧九巴不如鬧運輸署啦

既然佢搵到人寫乘車易系統,點解唔搵人做埋ETA

運吉做埋ETA,巴士公司d營運數據就係晒佢手,想做乜都得
依家巴士公司自己做,你想問佢拎data就預左人地唔肯比你lor
世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2016-2-7 15:28 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-7 15:13
但巴士公司有辦法唔賣data情況下生財
係九巴眼中data係等同知識產權,唔係data咁簡單

上面都講咗
運吉唔應該咁大政府去做 ETA
而且政府做嘢冇料到係人都知
我諗佢自己都唔會冇嘢揾嘢嚟搞

小政府角度嚟講,運吉攞 DATA
目的係為咗方便監察班次
而唔係為咗整個 APP 出嚟
整 APP 係自由市場既商業行為,有市場就會有人做

我又唔係覺得自己喺度鬧老九
只係覺得成個場有好大進步空間

八仔都可以做到通街都係
我唔信 ETA 做唔到
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 18:09 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-2-7 15:00

啱既一樣野係堆data都幾值錢
但另一方面果個問題係老九係唔係自己處理唔到堆data呢
我又覺得未必
而係老九幾時肯用堆data做分析先緊要

真正可能買得起堆data而可以做到分析兼用得著係自己既服務上既
可能係得google
有財力而有用處既
最適合的確係老九本身自己
基本上請幾個data人
將個apps再寫好D就已經出到大家想有既效果
對老九來講其實又唔係真係咩難事
反正而家老九都好想使錢
所以我先話老九根本冇incentive去賣data
反而成件事搬係嶼巴既話就會

當然堆data賣俾工程公司做路面交通評估唔奇既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leungky0528 發表於 2016-2-7 18:13 | 顯示全部樓層
真係要政府做嘅
我諗要幾種公共交通一齊搞先見到有價值
淨係巴士唔好講方唔方便,淨係利益輸送都夠啲政客大造文章
kei_hk 發表於 2016-2-7 20:00 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-2-7 18:13
真係要政府做嘅
我諗要幾種公共交通一齊搞先見到有價值
淨係巴士唔好講方唔方便,淨係利益輸送都夠啲政客大 ...

其實政府做統籌,甚至肯落手做係最好。
或者最基本要交基本的數據,用指定格式,由政府負責向其他人發放(包括聯營線對家公司),才是長遠發展之道。

靠這一些統一格式數據,將有可能由一些細公司去發展,以月費方式向小巴服務商提供預報到站系統。

HR1377 發表於 2016-2-8 19:37 | 顯示全部樓層

今晚尖沙咀有花車巡遊而使部份巴士路線改道。而受影響路線ETA只顯示“改道暫停預報時間”,相信明天煙花匯演期間亦出現如此情況。