hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解凌晨2點仲有118行?
開啟左側

[問題] 點解凌晨2點仲有118行?

ma212223 發表於 2016-2-10 14:29 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-2-10 11:16
你真係好煩...
我係城巴就開 N118 每個收多你幾蚊..

會唔會有公司唔係自己時段就用盡各種方法搶人哋啲客而家俾人發現咗

呀唔係
應該係新城用心服務乘客
專登咗服務時段都開多幾班車
仲要收日間價錢
一出RDP   要去鵝頸橋?
GK3258 發表於 2016-2-10 15:18 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-2-10 11:16
你真係好煩...
我係城巴就開 N118 每個收多你幾蚊..

N118九巴時段,你話開就開?
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-10 15:19 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-2-10 03:25
佢偷雞開車咪又係要對分

118應該唔係對分,所以先要出呢啲招搶客
橫看香港巴膠
kay 發表於 2016-2-10 18:46 | 顯示全部樓層

下次紅隧散場車好似海洋公園咁

開102R/118R,城巴有得做,OK喇!

不過呢
呢D營運記錄正常要上報運吉
呢D無厘頭班次如果真係要怪罪既話,搵站長做替死鬼?
世界很簡單 人類很複雜
Ming@5119 發表於 2016-2-11 00:45 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-2-10 14:29
會唔會有公司唔係自己時段就用盡各種方法搶人哋啲客而家俾人發現咗

呀唔係

Re s3n354
乜紅隧線除左107之外要對分?

據我所知,溫拿演唱會今晚9點半先開場,
預計左會過12點先完場,咁1點12分開102, 118算唔算超出營運時間?
運輸署又是否容許原定12點尾班車的路線,在未經批准下,於1點12分開出班次"疏導乘客"?

-

我唔太清楚兩間公司嘅分帳方式

既然版友話唔係對分
咁成件事就更加簡單

不論呢類散場加班車有冇預先向運輸署申請
「加班車」嘅原意本來就係cater一堆睇完演唱會、原有服務未必cover到/cover得冇咁好嘅乘客
所以不論係準時散場定係overrun,等到演唱會散場先至開都係合理
至於決定係邊間公司去營運呢d加班車班次,估計都係睇返相應時段係邊間公司負責

咦唔係喎,ma212223好強調係「有公司唔係自己時段就用盡各種方法搶人哋啲客而家俾人發現咗」,又話「新城用心服務乘客」架喎
即係暗示佢口中嘅「有公司」係新城啦
成句句子就係「新城唔係自己時段就用盡各種方法」懷疑「搶人哋啲客而家俾人發現咗」(等我幫你戴返個頭盔啦)

咁如果我話俾你知,加班車服務唔只新巴城巴提供,連九巴都好「用心服務乘客」呢?

以各位版友嘅聰明才智,相信透過以下兩張當日01:07拍攝嘅相片,你地都搵到答案 ;)

GK3258 發表於 2016-2-11 00:56 | 顯示全部樓層

牌都影唔到你話九巴開番300線都得架啦
補充:唯一一架望到牌既應該係N121

橫看香港巴膠
 樓主| s3n354 發表於 2016-2-11 01:51 | 顯示全部樓層

2張相我只見到城巴開過時營運既102同118, 無證據證明九巴跟住一齊玩野

1點幾已經過晒日間線既營運時間,
根本就無所謂邊間公司負責既時段

咩加班車要等埋overrun散場先開車既理論都係你自己ff出黎,運輸署無批准過開呢類"特別班次"

如果咁開都叫合理,九巴當晚1點都應該開13X, 87D, 98D等線疏導乘客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kay + 1 + 10 呢d野擺明你熟D啦

查看全部評分

GF2158 發表於 2016-2-12 03:01 | 顯示全部樓層

其實你只係講岩左一半
九巴的確係呢幾次夜場散場放左特車落去
不過全部都係N車 就係要專登破壞對家既「好事」
就好似年初二果日咁 城巴預左3部102, 兩部118, 兩部171
九記就兩部N118, 1部N171, 多左果部去左對面做N121番牛頭角,
新記就兩部104, 1部106

新巴城巴做賊已經唔係一朝一夕既事 唔需要將佢美化成乜野疏導乘客
九記要出車多多都出到俾你睇, 102/118/171全部12點尾車, 104仲要早10分
跟正規舉30分交場 12點半後呢幾條線隧道口根本唔應該再有車出現
但點解每次紅館開9點半場都會有咁多新巴城巴係度紮馬呢?
呢D唔係叫做偷同搶應該叫乜?而家無N車COVER到咩?
咁如果紅館玩到0200係咪又要好合理化地開102/118/171日間版清客呢?
如果初二果日佢地唔係知自己理虧既話, 又會唔會咁禮讓俾九記N118/N171特車行先
自己走去食人口水尾載果幾十人走

睇圖最實際, 又或者將當日CASE連圖掟上運吉睇下有咩回覆都好

九巴加班車

九巴加班車

九巴N122美孚0020 VS 城巴102吉車

九巴N122美孚0020 VS 城巴102吉車

九巴N122美孚0020 VS 新巴106吉車

九巴N122美孚0020 VS 新巴106吉車

九巴N122美孚0020 VS 城巴102吉車, 後面仲有118吉車

九巴N122美孚0020 VS 城巴102吉車, 後面仲有118吉車

九巴N170沙田頭車 VS 城巴171吉車, N170前面係九巴N171加班車

九巴N170沙田頭車 VS 城巴171吉車, N170前面係九巴N171加班車
巴士迷....真係過癮=__=
hkt116 發表於 2016-2-12 05:09 | 顯示全部樓層
其實係因為當晚部分 171 102 118 字軌臨尾一單係私去紅隧口STBY有關路線 ,我估工時需要所以DELAY開車時間。
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
kay 發表於 2016-2-12 07:14 | 顯示全部樓層

日頭 110 VS 102/106(合法競爭)特別日子就 夜間線 VS 日間線

不過睇返版友言論,新創建彈弓手似乎唔係第一次

運吉係真唔知定係知但係唔理

不過新創建都係志在執餅碎
是但一部車上四五十人,個程車收入已經多過18X
十部八部都有五六千蚊
世界很簡單 人類很複雜