hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [CY 政績] 與市民開年
開啟左側

[CY 政績] 與市民開年

LF5502 發表於 2016-2-10 22:20 | 顯示全部樓層

區麗芝 發表於 2016-2-10 08:46
也許警察打人不再是新聞,示威者還撃才是新聞。

狗咬人不是新聞,人咬狗才是新聞。

比我預計的早左大半年

另外,「反政府「暴徒」打記者」先至係重點

強國「暴民」都唔會咁

======

呢一兩年,「娛樂圈」最紅的,係個班已離開新聞界的前主播
愛護狗疤力量
 樓主| AVD1 發表於 2016-2-11 07:19 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-2-10 20:50
左報就唔係新聞?
咁你慢慢繼續食毒蘋果囉

五十步笑百步, 不斷引用左報就話睇右報 O既人係豬.
就算你引用個篇明報都有咁講, 好心你就唔好起度斷章取義, 睇哂篇文先好講:
資料發現,2007年澳門有警員向天開槍、令流彈擊中途人,香港警察隊員佐級協會前主席鍾錦華當時接受傳媒訪問表示,警方內部禁止警務人員向天開槍作為示警方法,認為本港人口稠密,向天開槍可能傷及途人,警例對警員使用槍械有嚴格規定。
流彈可傷人 警隊中人﹕做法不妥

有警隊中人表示,向天開槍示警做法是不妥當,事件反映警員使用武力陷於困難,理應在生命安全受威脅時可射向施襲者四肢,而非向天開槍增流彈風險,但該警終沒有射向施襲者

算數, 同你講幾多次都好,
梁振英都係最好, 係泛民老屈梁振英收五千萬, 係泛民要倒共所以搞場大龍鳳出黎,
梁振英係最無辜. 支持泛民就係豬.

明哂

LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 12:24 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-10 01:21
而家右翼抬頭唔係只係得香港獨有。歐洲個邊政府收難民結果就有人組隊去圍班中東佬,廣義上性質其實係一樣 ...

咁要睇下有幾多人接受到批右翼咁做法先
又係一班年青人
又或者用事出必有因去合理化件事

當然冇問題既
但他日左翼圍右翼既時候就唔好扮可憐
大家都係從自己政治理念出發
到時冇話邊個啱定邊個錯
唯一錯在郁手
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| AVD1 發表於 2016-2-11 17:39 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 12:24
咁要睇下有幾多人接受到批右翼咁做法先
又係一班年青人
又或者用事出必有因去合理化件事

呢個問題又係源於歐洲國內 o既矛盾,
事實上而家確實係有唔小報導指歐洲難民搞到歐洲人心惶惶 (班中東佬搞搞震),
而政府又冇起呢個問題安撫自己國民,
搞成咁,又究竟係誰的錯?
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 18:04 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-11 17:39
事實上而家確實係有唔小報導指歐洲難民搞到歐洲人心惶惶 (班中東佬 ...

應該咁講
如果真係覺得增加暴力成分係有助爭取支持既
做唔係問題
但唔好怪人地用暴力去對返你

每事必有因有果係啱
但之後用咩去回應係第二個問題
例如梁生既觀治問題
好似部分建制咁咪專職護主
有D偏中間少少既護兩句間接插兩句
泛民起勢插
而家多一個用相對暴力既行動

到一個位會唔會有人啪死啊梁生
而仲有一堆人個口吻係抵佢死啦事出必有因之類
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| AVD1 發表於 2016-2-11 18:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 18:04
應該咁講
如果真係覺得增加暴力成分係有助爭取支持既
做唔係問題

假如梁振英真係可以玩多五年,我唔擔保佢個五年仲有冇好日子過,
而家都已經可以玩到旺角放火擲磚,咁搞落去郁禮賓府有咩咁出奇 ……

當然左派甚至其支持者要護住梁振英都有 n 個理由,
咩佢冇地產商撐,點樣搞掂雙非 …… - 呢 d 咁 o既理由我都聽過 n 次,
但如果佢真係對香港人「咁好」,佢民望有咩可能去到而家呢個地步,
真心講,唔好再賴咩年輕人點樣反政府,
要問要解決,一定係要由沿頭開始。
LF5502 發表於 2016-2-11 22:43 | 顯示全部樓層

區麗芝 發表於 2016-2-11 22:33
一早應該對班暴徒開槍, 班暴徒又戴頭盔, 又伸縮棍, 又噴霧,有D仲蒙埋面。
又不 ...

每開一槍,恆指跌100點

共匪 D 錢走哂未 ?!?!
愛護狗疤力量
LF5502 發表於 2016-2-11 22:54 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-11 17:39
事實上而家確實係有唔小報導指歐洲難民搞到歐洲人心惶惶 (班中東佬 ...

香港咩又係俾支那鬼(子) 搞到烏煙瘴氣
但政治圈中人無人理過
結果咪驅蝗 lor........

Donald Trump 都係靠打種族牌上位
佢好多張狂的言論都係「政治自殺」
但其實講中好多人,尤其低下階層白人的心聲

香港的政棍只會幫支那殖民
而美國的政客亦不斷向少數族裔示好
而原本的人 (香港人 / 美國白人) 尤其低下階層想反對的時候
都會被滅聲 (「政治正確」)

(歐洲難民潮都係咁,關鍵在於本土人民的不滿無人理)

結果就係為呢班人出聲的人,都必然以激進姿態出現
愛護狗疤力量
hk20020062 發表於 2016-2-12 00:23 | 顯示全部樓層
湯家驊喺犯民入面算係有良心、唔會顛倒是非黑白嘅一個

這世界是否很不公平?確是!有人目無法紀,但當有執法人員在危急下警告犯罪的人停止犯罪,有人卻說這是「有違程序」,感到「憤怒」,要徹查!有人蓄意以暴力傷人,有人卻說先要尋找原因,為何有人要用暴力傷人!我對政制不前十分失望;我對梁振英用人唯親、撕裂社會十分失望;但我還可以分別是非黑白、衡量輕重,所以我對所有為暴力開說、轉侈視線的人感到同樣失望!我對你們把我深愛的香港,弄得面目全非更感失望!

https://www.facebook.com/Tong-Ka-Wah-Ronny-%E6%B9%AF%E5%AE%B6%E9%A9%8A-211789612184052/?fref=nf
 樓主| AVD1 發表於 2016-2-12 14:55 | 顯示全部樓層

LF5502 發表於 2016-2-11 22:54
香港咩又係俾支那鬼(子) 搞到烏煙瘴氣
但政治圈中人無人理過
結果咪驅蝗 lor........

所以而家 Donald Trump 起美國都有市場囉,
只不過起政治上面美國佬係唔會比佢上位咁解。

講黎講去,美國佬尤其白人未又係自私鬼,只不過 Donald Trump 有種講開口,
咁香港人又會唔會有個人代表到真香港人出聲向中央表達不滿,而呢個人又有份量可以迫中共正視?
個答案就係冇,因為一與中共個步伐不一致者就已經比班左派批鬥繼而比人拉埋落台。