hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣巴士服務計劃詳情
開啟左側

[路線計劃/RPP] 安達臣巴士服務計劃詳情

ky927 發表於 2016-2-12 10:47 | 顯示全部樓層

其實成組標可以見到九巴志在必得,學師兄們講,最緊要攞到標,之後RDP度減。

成組標可以睇到

旺角/尖沙咀都係得15-20呢啲班次,反而港島東可以有全日,可以睇到九巴幾想係港島東插旗,等呢條線做到東隧港島東線嘅八仔轉乘主軸;我估唔擺筲箕灣都可以擺嘉亨灣,甚至678行法擺返天后;

沙田條線拍得住89系嘅頻密;

呢張標真係以本傷人. XDDD
da54 發表於 2016-2-12 11:06 | 顯示全部樓層
ahwo1933 發表於 2016-2-12 10:40
可以好肯定四順居民同區議員會對安達臣路線計劃感到非常憤怒!咩油長、秀安沙、安筲云云,新開既對外巴士全 ...

如果無安達臣新區,你肯上山都無得坐呢堆新線.....
至於你們信不信?反正我信了
eric278 發表於 2016-2-12 11:07 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-2-12 09:54
要處理80X全條相信有相當難度,繁忙時間沙田出入東九個客流其實相當高,極其量都係有能力減80X同89B呢對孖 ...

如果留意今次安達臣四條招標路線,它們全部都有一個共通點:途經路段並無任何「巴士流量配額」,
因此較大機會獲編配額外資源開線。

只是秀安沙線一開,現時途經觀塘市中心的沙田路線,可能因為流失轉乘客予秀安沙線而出現下跌,有機會需要稍為減班。

還看香港公交
doging1977 發表於 2016-2-12 11:25 | 顯示全部樓層

油長線總行車時間是否等於38平田至畢架山花園+86A畢架山花園至甘泉街的行車時間?
S3BL100 發表於 2016-2-12 11:44 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2016-2-12 10:27
論油長線設計,閣下的蝴蝶谷建議比起南昌街方案行多少少里數(~1km),但全程需時少5-10分鐘。
以來往深水埗 ...

你都識講落深水步南昌街只係快蝴蝶谷兩三分鐘,但繁忙時間長沙灣返工客行南昌街會慢廿分鐘

個情況根本同 86C/286C 唔可以同日而語,286C 落青沙後要食興華街同大南西街燈陣,呢條油長線如果行蝴蝶谷落使唔使?
跟住而家 86C 深水步上落站位係點?油長線建議行法又會係咩位擺站?如果調轉行,擺欽州街,西九龍中心唔係仲吸到更多客?

86C 而家石硤尾係有客,但假假地都做到馬鞍山巿中心同碩門工業區,油長線觀塘段沿途有無途經類似性質的地點?有幾多深水步區居民需要呢條線?

如果係根據令最多人快最多的原則,繁忙時間應該行蝴蝶谷上落已經無懸念,如果因為深水步非繁行南昌街快得果幾分鐘,就要全日行南昌街,根本係本末倒置。
至於非繁,事實係行南昌街亦唔見得比蝴蝶谷有好大優勢,雖然話長沙灣工貿區係兩繁限定,
但非繁亦唔係一個客都無,再睇下條線東九做緊咩地區,我亦唔認為石硤尾非繁會比長沙灣工貿區多客,果兩三分鐘亦唔係行南昌街的理由。

反而我一直都話佢西九段跟42行鴛鴦走線,蘇屋&富昌兩邊都討好就真。
等睇九龍五區重組有無可能利用九龍城/黃大仙轉乘,加上頻密班次滿足西九新舊兩區。

咁行根本先係兩邊不討好,事實係根本無一種行法可以同時討好兩邊,蘇屋會唔會行落興華街/荔枝角道搭車?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-2-12 11:46 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2016-2-12 10:12
條安筲線去程兜秀茂坪, 回程唔兜就直上安達...呢個係咪本來繁時線的安排定係第日都會係咁?
我覺得唔太可 ...

根據 Ravenclaw 兄上客行中心位,落客行埋一邊的理論,根本應該咁行

尤其是秀茂坪寶達一帶行人通道網絡設計…

S3BL100 發表於 2016-2-12 11:51 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2016-2-12 11:06
如果無安達臣新區,你肯上山都無得坐呢堆新線.....

說話又唔係咁講,本來四順最終都會有爬山大隧沙田線的,係運吉拎左九巴本來的重組大計走去招標,整左個令各區(包括觀塘山/將軍澳山上)都唔高興的走線,
自以為好叻,結果進一步製造矛盾,九巴又俾跣左一腳

至於長沙灣呢,四順本身都已經有 42,唔需要呢條線

真係受惠安達臣的,其實係得港島東果條

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-12 11:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-12 04:30
我會想知點解做6-10分鐘都唔拆兩條線出來擴大個服務範圍
以條線個班次用車,相信你一拆二做15/20分鐘一班 ...

咁初期條線點都要同安達臣有關
除非拆完兩條線都經安達臣
如果唔係就唔關安達臣招標事

當然秀安沙既定位幾清楚可以俾安達臣係彩虹轉車同係老隧駁入新界東
但如果論你上述做到兩轉客既問題
油安長其實適合好多
反而我好奇既話多客極都應該未去到繁忙時間6-10分鐘一班掛
為左引堆客唔落觀塘轉車真係去到好盡

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-12 11:57 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2016-2-12 08:12
睇完大圍至中秀線的班次後, 我心諗:「80X金翅大獲鳥」
只要用番80X的車隊, 絕對可以做到6-10分鐘的班次
...

除左沙角既客可以搭新線上老隧轉車外
其他客路同80X其實冇咩關系bo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hon_son_wilson 發表於 2016-2-12 12:51 | 顯示全部樓層

反而我一直都話佢西九段跟42行鴛鴦走線,蘇屋&富昌兩邊都討好就真。
等睇九龍五區重組有無可能利用九龍城/黃大仙轉乘,加上頻密班次滿足西九新舊兩區。

S3BL100 發表於 2016-2-12 11:44
咁行根本先係兩邊不討好,事實係根本無一種行法可以同時討好兩邊,蘇屋會唔會行落興華街/荔枝角道搭車?

我係想講「兩邊都討好」