hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度北區巴士路線計劃

gordon 發表於 2016-2-13 11:34 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-2-13 08:24
小巴公司一直都hea做烏蛟騰
印象中唔少小巴司機都唔鍾意入到咁入
以致烏蛟騰既小巴班次好鬼垃圾,成日排 ...

新娘潭路其實全段行到巴士的, 70年代時九巴有條74R由大埔火車站往鹿頸, 用火箭或超級市場行走(定係用亞比安17/23甚至塞頓柏尼?), 就是行走全段新娘潭路

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 Thanks for correcting me

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
castanopsis 發表於 2016-2-13 11:44 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2016-2-13 11:26
小巴的班次有傳是參照以前鄉村車的班次的, 事實上以前鄉村車的班次更疏(有傳是得一架車行), 但無論以前鄉 ...

Interesting,唔講唔知烏蛟騰小巴有咁既歷史

講真,東北假日用小巴做的確係有漏洞
打開張地圖,你就會知道行山起點/終點最正路係鹿頸同烏蛟騰
東北路遠,普通人就算朝早出發,荔枝窩行個轉出谷埔鹿頸都已經日落
而紅石門、烏洲塘、黃竹角咀、環湖就多數行到入黑(有經驗既都係咁話)
大多數人都唔會花時間喺前面糾纏,亦唔會咁神心從新娘潭行上去
變咗新娘潭只係一個燒烤熱點、單一景點,並非行山人士既入東北既portal
275R對行山人士而言,可以話到喉不到肺
而偏偏最唔重要既一條線就用巴士做,最多行山人士既就搵小巴做
結果我鹿頸烏蛟騰等極都上唔到車,南涌就更加絕望(上次直程要行出沙頭角公路搭78K)
成個現象,我會形容為錯配,只能希望275R延長可以改善個情況

castanopsis 發表於 2016-2-13 11:50 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-2-13 10:33
小巴商我都唔知讚佢有良心定話佢固執,果次同親戚去行山搭佢入去,條龍已經超過十六人都唔捨得開車,仲有 ...

無需要對唔住小巴商
一來AMS係大公司,並不存在斷人生計之說
二來大埔假日好多線都供不應求,你吸走晒烏蛟騰堆客,等佢地可以專心做大尾督條龍,佢地可能仲開心
gordon 發表於 2016-2-13 12:00 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-2-13 11:44
Interesting,唔講唔知烏蛟騰小巴有咁既歷史

講真,東北假日用小巴做的確係有漏洞

小弟上次由烏蛟騰, 12點出發去三椏村, 荔枝窩, 出谷埔去鹿頸, 返到粉嶺站大約為6點半左右
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
ksmbh 發表於 2016-2-13 12:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-13 11:50
無需要對唔住小巴商
一來AMS係大公司,並不存在斷人生計之說
二來大埔假日好多線都供不應求,你吸走晒烏 ...

但在商言商
AMS冇理由會唔出聲
平日社會服務就我做
假日多客就巴士爭飯食
都係睇TD比咩甜頭佢~
castanopsis 發表於 2016-2-13 12:19 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2016-2-13 12:00
小弟上次由烏蛟騰, 12點出發去三椏村, 荔枝窩, 出谷埔去鹿頸, 返到粉嶺站大約為6點半左右
...

我一般11點烏蛟騰出發,6點到鹿頸
慢你少少,可能係因為我慣性喺三椏村食碗雞粥先再起行,又會忍唔住入小灘/梅子林行個轉(小灘真係一個無人知既世外桃源)

點都好,十一二點出發一般人都要接近日落時間先出得到鹿頸
平時仲可以調節出發時間去控制喺日落前多少少到終點
但東北始終遠,一班人好難約得太早
11點烏蛟騰出發,住得遠既已經要7點起身,再早唔係幾人道,結果次次都行到接近入黑......

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-13 12:22 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-2-13 09:40
近期唔係好清楚,我過去幾個月好多時不在港
無得行山,所以已經一段時間無搭過20C特(當時未叫20R)

你響外國住?
反青沙撐獅隧
castanopsis 發表於 2016-2-13 12:25 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-2-13 12:13
但在商言商
AMS冇理由會唔出聲
平日社會服務就我做

你不如望下AMS喺南區打到新城點既死樣先啦
同佢講規則真係無好結果

何況AMS真係連假日都唔覺得佢有心機做20R
明明成個大埔墟站都係AMS堆車,就係烏蛟騰條龍等極都無車

castanopsis 發表於 2016-2-13 12:28 | 顯示全部樓層

近期係,不過忙都要上italk講RPP
jocosben 發表於 2016-2-13 14:59 | 顯示全部樓層

腦夫子 發表於 2016-2-12 22:44
北區人保鐵?呢句我就好唔認同。。。其實係多年來北區對外巴士線冇擴展先搞到居民迫於無奈要搭小巴/巴士 ...

北區未來隨著新界東北發展, 皇后山等發展, 人口會上到50萬人(2030計)
但呢D都係比較長遠既發展, 以673客源明顯不足下要全日, 九巴就要預左蝕守幾年
北區現有路線如果要搵線全日, 其實始終係270B客源基本盤較足夠(當然非繁亦可能唔夠客)