hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度北區巴士路線計劃

jocosben 發表於 2016-2-13 15:04 | 顯示全部樓層

腦夫子 發表於 2016-2-12 23:51
官商勾結又一好例子
看來那位議員好大機會連任

2013年北區巴士重組你地夠話益哂華明, 結果華明民記區議員最後命運如何?
jocosben 發表於 2016-2-13 15:16 | 顯示全部樓層
腦夫子 發表於 2016-2-12 23:47
其實673應該吞併373, 673粉嶺上水路綫不變, 但加經大窩西, 至於康樂園就最好唔好經啦
港島方面, 我覺得跟 ...

673全日如果經大窩西始終令北區客反感, 何況大窩西亦無幾多客, 何必多此一舉
73改路後可能你無搭, 廣福道宜家絕對係其中主要客源, 否則都唔會專登整個排隊欄杆, 今次RPP拉直走線正正係廣福道後轉南運路入大中
改路後大埔區內行車時間大減, 我比較關注非繁會否調整埋大埔開車時間, 否則北行73/73A個聯合班次一定唔穩定(雖然宜家都成日兩架拖住)
A43P就算開北區點睇都唔會客源大增, 除非吸引到大量落馬洲過境客, E線始終對北區乘客有價值一D, 不過可能A線利潤太高, 龍記今年都要大幅增資源開A線
jocosben 發表於 2016-2-13 15:26 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-2-12 18:18
北區線都係呢邊講返la

咩278A/P,又冇得全日

北區荃葵青巴士網絡一定係要全局用睇
北區去荃葵青有278X同279X兩條, 算比較多了, 大埔亦只有73X, 係新界東北發展未入伙前278A/P當然唔會搞全日, 因為現時兩線間接直接都服務緊全北區, 而家279X分拆早繁服務上水北, 粉嶺北算小小改善至於話開北區開全日巴士線經大欖去荃灣葵涌, 客源係有, 但問題係279X個度
279X做緊雙向客源, 青衣方面主要有過境客, 北區有好多大欖轉乘元天M線去荃灣葵涌, 如果開直達線會令北區客轉移去新線, 279X客源變得單向, 效率減低

andy1010 發表於 2016-2-13 15:29 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-2-13 14:59
北區未來隨著新界東北發展, 皇后山等發展, 人口會上到50萬人(2030計)
但呢D都係比較長遠既發展, 以673客 ...

我又冇咁悲觀
始終直入銅鑼灣, 仲有堆東隧轉乘, 可能只係差307少少
hadboy5 發表於 2016-2-13 16:39 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-2-13 15:29
我又冇咁悲觀

唔排除攞來食埋部份307客添,只要特登Set到一前一後或者高峰時段上唔到307客的人就會自然搭,不過673係咪依然灣仔未站,如果係的話佢同603,613組成一個超強網絡,當然要有埋回贈先可以咁玩
rusf101001 發表於 2016-2-13 17:05 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-2-13 15:26
北區荃葵青巴士網絡一定係要全局用睇
北區去荃葵青有278X同279X兩條, 算比較多了, 大埔亦只有73X, 係新界 ...

279X雙向有客係一個優勢,但唔代表效率係高
RPP都寫279X主要客源(超過一半)係青衣往來上水為主
粉嶺段某程度上就係燒緊油
百和路,華明圈往來荃灣有278X
至於上水搭過幾次真係好慢,非繁忙成15分鐘先上公路
而且百和路,華明圈一帶九巴一直資源傾鈄開設較多路線
有270A,278X,277X(只限華明圈,百和路273A轉車)
繁時又有270B,270P,678
近年升格全日既978
除左西九之外基本上都無需利用大欖網絡轉車
而且使用大欖轉車車費高昂,不如搭鐵
270B就非繁客量全日服務需要存疑

279X係咪真係有需要兜咁鬼大個圈得來又係晒油仲要屈人轉車先出到荃灣呢?
當然方法仲有278K落車穿過粉嶺火車站上去轉278X既
而且上水只有上水總站一帶提供巴士服務往來荃灣又晒時間(上面講左)
從277E既例子來睇,上水根本唔係冇得做架,根本個站位都唔就腳

所以我先想拆線279A由祥華聯和墟掃過天平翠麗
不過以九巴978A既走線,隨時可能會天平總站掉頭再落去清河太平彩園再吸客都唔理翠麗客(北區住宅分佈太分散唉)

效率既問題可以用私牌來解決
279X 青衣往來上水
279A 祥華往來荃灣
朝早到達荃灣既車可以部分私過去青衣,再由上水私去祥華
夜晚則相反
從而加密返單方向既班次避免浪費
起碼私牌唔使要停站已經好唔少
而且又無需額外資源增返粉嶺北同上水往來荃灣既服務

936收皮935全日
kevinszeto 發表於 2016-2-13 17:40 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2016-2-13 15:29
我又冇咁悲觀

有直車去銅鑼灣的確好吸引,南行走線更加係獨市,有eta應該吸引到區外客喺隧道轉
不過宣傳要加強吓,宜家有時窗口位都坐唔滿
nelson72A 發表於 2016-2-13 18:10 | 顯示全部樓層
kevinszeto 發表於 2016-2-13 17:40
有直車去銅鑼灣的確好吸引,南行走線更加係獨市,有eta應該吸引到區外客喺隧道轉
不過宣傳要加強吓,宜家 ...

既然每日1班673既客量冇大起色
全日既話九巴肯定有排蝕

就算剩係開上繁
7:00am前既班次,北區居民仲未出門口
7:00am後既班次,大老山隧道+東隧+東區走廊無定向風既塞車係時間上輸晒俾港鐵

如果真係全日既話
唔單止班次密極有限,加上非繁東區走廊+告士打道無定向風既車龍
趕客係非常容易既事

gordon 發表於 2016-2-13 21:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-13 12:19
我一般11點烏蛟騰出發,6點到鹿頸
慢你少少,可能係因為我慣性喺三椏村食碗雞粥先再起行,又會忍唔住入小 ...

我上次係行上路去三椏村,風景較少不過路程稍短
其實我去到三椏村都有停低食碗麵,老闆娘仲推銷自家製走地雞……

其實去到鹿頸等馬亞木返粉嶺,都要等四五架車先有位,如果有條巴士線可以分流一部份人出大埔應該都係好事,不過收費唔知$15得唔得
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
andy1010 發表於 2016-2-13 21:51 | 顯示全部樓層

nelson72A 發表於 2016-2-13 18:10
既然每日1班673既客量冇大起色
全日既話九巴肯定有排蝕

九巴都建議得你少同佢擔心啦
而且份野寫到明7點頭班車你又係要講7點前...