hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016 - 2017 年度大埔區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016 - 2017 年度大埔區巴士路線計劃

ccicoltd 發表於 2016-2-13 00:02 | 顯示全部樓層

373 與 673 回程,一條經金融街一條不經?
期待兩線在民祥街每日表演 u-turn!

至於 373 經康樂園有沒有客,我只能說康樂園以前有 NR56 邨巴往中環及灣仔,收費不詳。
http://web.archive.org/web/20030 ... me.net/bus/56r.html

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-13 00:21 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-2-12 23:39
272X 回程直接係太子站(旺角警署) 開仲好喇

而家旺角東開出走線兜大圈又易塞車,中途站好難預時間搭

唔係易塞車,個個鐘數直頭塞硬
旺火3叉個個時間落先達已經夠慢

272X咁行法,隨時20分鐘先落到先達對面....
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-13 00:26 | 顯示全部樓層
271B上繁有點多餘, 尖沙咀/彌敦道/窩打老道又唔係住宅區, 有幾多人咁早入科學園返工
271X係好開始, 但要睇實際快到幾多, 效果良好的話至少可做埋平日晚上及星期六日全日
Oliver_ME16 發表於 2016-2-13 00:37 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2016-2-12 23:14
假如班次上能夠配合讓乘客在大埔墟站公共運輸交匯處過車,問題又未算很大。
...

71K有幾準時大家心照

我...
ckw7a5 發表於 2016-2-13 00:43 | 顯示全部樓層

71K 又有得遊車河了
75X 特快... 好心就跟埋85X行la
74B 幾吸引, 不如cut 埋74A 比佢全日好過

A47X.. 幾進取,仲要唔入大學, 不過如果再平D 就好了
至於74X 全面唔經彩虹, 我有保留官繞有時好塞,其實由彩虹上公路會唔會好d?
10-15一班74B真係少左D, 8分一班應該會好少少

*原文已經係fb 出左一次

HF3204@243M 發表於 2016-2-13 01:51 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-2-12 23:39
272X 回程直接係太子站(旺角警署) 開仲好喇

而家旺角東開出走線兜大圈又易塞車,中途站好難預時間搭

我都係咁話
完全唔知喺 MK 左兜右兜為咩
ksmbh 發表於 2016-2-13 01:58 | 顯示全部樓層

又要揾總站擺
又要食返旺角道72X個大站
結果做就272X既怪走線
睇怕下年就好似796P回程咁改線
HG6729 發表於 2016-2-13 02:08 | 顯示全部樓層
其實只係下繁3班特車, 跟72X 一起開都OK
反正旺角道, 窩打老道, C隧都成日借機慢車,
引班客落新填地街, 一站打爆上尖山都有機
Mandy+263M=HG6729
271_N271 發表於 2016-2-13 02:44 | 顯示全部樓層
1) 71K既定時點有啲尷尬,佢設係火車站,但往大埔墟方向落客最密集既係新街市,
變相要大量乘客係火車站等佢夠鐘,再兜入運頭塘,先落到去新街市
但又好難怪九巴,因為新街市打後根本冇適合既位置

2) 272E,收費係最大問題,有乜可能貴過271、272P?
走線就好正路,雖然我仍然覺得長沙灣年代既272P先係最屈機

3) 272X朝早客量真係...... 回程應該會好啲
對比起上次出現272X既RDP,係進步左既,知道應該用旺角東、而唔係旺角道,
但今次弼街、彌敦道、旺角道果個位發生咩事?
個人認為唔需要刻意做返旺角道個站,
真係想搭272X既,要去亞皆老街佢地都會搭,
但我就唔覺得原本旺角道等車既客會無啦啦轉上272X

4) 73,最先留意到既唔係改動,而係客量數字,最高有81%,真係起死回生既感覺
唔兜汀角路,對大埔中心既乘客黎講真係快左好多
(利申 富亨居民 改左路線之後應該會搭返火車/502)

5) 74E係驚喜,之前有幻想過鳳園開特車出市區 (我甚至連307系都FF過),
但我一直都諗住要夾埋富亨、富善一齊,點知佢進取到由大尾督上鳳園、直出九龍
價錢我覺得可以接受,但要真正用家先知抵唔抵

6) 74X下繁分拆,好感動,終於有份似樣既建議出到黎,而唔係施捨3班俾乘客
唯一挑剔係74B應該會唔夠載

7) 75X特快班次,估計為沙中線鋪路,唔錯
不過南行連土瓜灣都唔做會唔會太進取?

8) 271B 唔識講,照計需求應該冇乜,又未必能夠同MTR競爭,
但事實上開辦左又對271冇咩實際影響,都係total 4班車用多3-5分鐘

9) 271X回應到訴求,走線亦好正路,只係如果可以維持$11.1就更好
另外,值得留意,271整組路線加1車

10) A47X大埔區內走線令人嘩然,睇落大埔墟往機場既服務加強左唔少,但實際上可能都係去返廣福道/廣福邨上車仲好
不過好就好在太和唔再得單邊服務,富亨、新興有全日機場路線,大埔中心同廣福邨變特快,
應該客量唔會太差,但估計火車站至太和一段都係載空氣居多

總結:自我留意大埔區巴士服務起,今年應該係做得最好
但有樣野真係要關注下,就係九巴開始逐步增加太和同富亨既服務
反觀運頭塘仍然係被忽略既一群,
今次咁多服務改善,居然除左與71K完美融合左既A47X叫揩邊有站之外,完全冇增加到運頭塘既服務,
仲要進一步削減74A班次 (當然要削74A真係大條道理......)
究竟呢區既議員係咪得罪左九巴高層?
hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 02:53 | 顯示全部樓層

由72抽車開272E,但來往深水埗車費比271來往尖沙咀更貴,
$13.2價位介乎大埔線與北區線之間,官方係咪打算為將來進一步延長而鋪路加定價。
拉272E入九龍坑?甚至非繁同270B合併,收$13.2由北區經停大埔、青沙來往荔長深(仿71X)?