hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016 - 2017 年度大埔區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016 - 2017 年度大埔區巴士路線計劃

樂仔〞 發表於 2016-2-14 12:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-2-14 11:11
65K直飛廣福道我覺得值得做
現時64K經過太和大家順理成章就會落車搭鐵
直飛廣福道可以發揮巴士個轉乘優勢 ...

72C 比邨巴同小巴夾攻,唔叫取消都算偷笑 ...
不過好似係運輸署死都唔批 72C 全日,寧願要 AMS 開條 20P 支線入埋大埔中心總站(係呀開放埋禁區),真係夠哂絕
castanopsis 發表於 2016-2-14 12:21 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-2-14 12:06
不過好似係運輸署死都唔批 72C 全日,寧願要 AMS 開條 20P  ...

巴士轉乘優惠,哪怕係一兩蚊(不過再多就無著數,會蝕),都係小巴同邨巴都做唔到既嘢
九巴真係要打就要善用個優勢

20P搶晒72C早繁堆客,今次275R假日又打返AMS轉頭
真係幾包花生都唔夠食
Oliver_ME16 發表於 2016-2-14 13:16 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2016-2-14 09:29
根據673既邏輯,大埔係時候將307同307C分家,307改民康街落英皇道怡和街縮去灣仔北或金鐘,307C全日改太和 ...

我諗佢按兵不動都係想一次過玩埋條307P
我...
TP人 發表於 2016-2-14 13:23 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2016-2-14 04:30
閒日非繁應該真係會好淡,但星期六/日要養起全日半粒鐘一班絕對冇問題

同意
所以我認為 307P 唔全日最大可能性唔係無得賺
而係九巴城巴傾唔掂數,分時段無共識
因此唔好話307P全日,今年直情 307P 和 307 加車加班的項目都無

創出自己一片天空  重新領回自我國度
keith2314 發表於 2016-2-14 13:37 | 顯示全部樓層
不過好似係運輸署死都唔批 72C 全日,寧願要 AMS 開條 20P  ...

而家20M都唔知會唔會開,同埋如果72C取消嵐山人一定會搵運處找數
ATS138 KR7951
andy1010 發表於 2016-2-14 13:58 | 顯示全部樓層
TP人 發表於 2016-2-14 13:23
同意
所以我認為 307P 唔全日最大可能性唔係無得賺
而係九巴城巴傾唔掂數,分時段無共識

呢個真係好失望
成個307系都冇上
TP人 發表於 2016-2-14 14:13 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-13 00:21
唔係易塞車,個個鐘數直頭塞硬
旺火3叉個個時間落先達已經夠慢

旺火塞到落旺角道同埋亞皆老街變有緣人班次, 算
出青沙之後落大埔公路沙田段會遇到塞車, 都算
仲有樣最攞膽: 大家睇睇份文件入面既替代路線
係會好似 72 咁落美田路經美桃樓入埋沙田正街停燈,
之後上沙田鄉事會路等轉右果支極品燈落番大埔公路沙田段....

坐 272X 坐到好似買大細咁,
仲可能係沙田吊住架 72 車尾咁過隱
點解唔坐番 72X ?

仲有一樣野想提出以正視聽
其實 72X 行獅隧唔係有其他人所講咁塞咁慢
當 272X 朝早塞緊大埔公路沙田段時,
該時段的 72X 車長已經自動波會改行大老山公路和沙瀝公路直剷獅隧公路巴士專線入獅隧,
而窩打老道南行以及旺角心臟地帶朝早八點幾係好暢通,好少會塞車
所以 72X 朝早係可以 35 至 40 分鐘已經由大中剷到出旺角地鐵站
亦正正解釋點解 272X 載客率只有 57%

同時下繁 72X 大約十分鐘一班返大埔,
通常班班唔企幾個都坐滿全車,
除了旺角道右轉洗衣街塞幾分鐘之外,
窩打老道北行因為順燈,所以基本上十分鐘內已經足夠行完窩打老道入獅隧
新填地街返到大中都係 40 至 45 分鐘搞掂

以上全部都係自己經驗之談
我唔敢話青沙一定係快或慢 (尤其是睇完份文件的走線),
但行獅隧對我來講絕對唔慢
創出自己一片天空  重新領回自我國度
miklcct 發表於 2016-2-14 19:05 | 顯示全部樓層

呢啲咁嘅鄉郊地方有小巴都夠啦,你見隔籬條75K平日都只係靠緊大埔工業邨先有客。
進智公交
樂仔〞 發表於 2016-2-14 19:09 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-2-14 19:05
呢啲咁嘅鄉郊地方有小巴都夠啦,你見隔籬條75K平日都只係靠緊大埔工業邨先有客。
...

如果小巴都夠嘅,邨巴就唔會變 93 座
jocosben 發表於 2016-2-14 19:15 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2016-2-14 19:09
如果小巴都夠嘅,邨巴就唔會變 93 座

甘都係繁時, 如果要全日巴士線非繁就好成問題