hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

3ASV3-JE1672 發表於 2016-2-16 19:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-16 19:44
呢條新18X走線同之前差咁遠
唔該改過個no.先
叫790,比埋城巴做都好,比人一個耳目一新感覺

柴小用開 80 至 89 呢個 range,叫 787 好啲,直情可以令人聯想起飛機般飛快

90 至 99 係鴨脷洲,790 會令人以為係 90、590 啲 friend...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
DDREXTREME + 10 英雄所見略同

查看全部評分

mak5052 發表於 2016-2-16 20:14 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-2-16 19:51
柴小用開 80 至 89 呢個 range,叫 787 好啲,直情可以令人聯想起飛機般飛快

當西區線, 叫758如何 (以前想過18X叫718或752)? 如果是柴灣號碼, 用781 / 785 如何 (1, 5 亦可指西區)?

另外, 究竟18X東行跟788定82X返小西灣? 文件文字指跟788, 但圖示是跟82X
DDREXTREME 發表於 2016-2-16 22:22 | 顯示全部樓層
我又覺得 18X 咁改除笨有精

好處
1. 最東去最西,開拓小西灣柴灣東這兩個鐵路盲點往西區既客源
2. 乘機加價
3. 所經之處避開塞車位,有助穩定班次
4. 因太古城以東既東廊交通相對穩定,skw, tks 乘客較易掌握小西灣開出既 18X 到站時間
5. 往中環不停灣仔,小西灣、柴灣東、筲箕灣總站及太古城往中環可叫多一飛
6. 太古城亦近港島東一號甚至太古坊,對西區客黎講首站太古城有一定吸引力
7. 西環繼續有豪華巴士往北角東電車路至長命斜小西灣既 A12 (乘客角度)
8. 有女仕表示,乘搭港鐵較易俾人摸。

壞處
-. 原本尾站既北角無左一站直達中環西環中聯辦既路線
-. 西灣河 / 太安樓往西環堅城變成巴士真空,政府成功送客入自己袋
-. 萬一真係做起左,就要起現行其他線資源抽調餵佢

hkwp 發表於 2016-2-16 22:32 | 顯示全部樓層

想當年,新巴想班客 upgrade 下,就生條 18X 出來
720(A), 722 客產唔到車?就 $6.5 -> $8 啦

之後西港島綫開咗後就再屈多班客
5P 取消, 18P改慢,出灣仔?就 $4.4/$5.2 -> $8 啦

好啦,啲客唔受喎!咁未試下另一班客囉!
不如試下 $6.2 -> $9 啦?

新巴嘅 logic... 真係唔咁易明,當真係高人!

BTW,好多版友都覺得新巴 cut 咗 18X 會還車,講真,如果要還,一早喺西港島綫開時已經有大把車還了...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 新巴嘅 logic... 真係唔咁易明

查看全部評分

3AV338_HJ245 發表於 2016-2-16 22:56 | 顯示全部樓層
無人留意到以下呢個錯處?
18X往小西灣方向嘅行車路線文字描述係「東區走廊、永泰道、嘉業街、常安街、柴灣道」(即係跟788),而附圖5中嘅18X就係行「東區走廊、迴旋處、柴灣道」(即係跟789)

到底邊個先係真正嘅建議行車路線?
106116_1023 發表於 2016-2-16 23:05 | 顯示全部樓層
1. NA11未能照顧北角至小西灣人的需要,只到北角根本大材小用
2. 682系列好亂
3. 18X改到咁不如取消,正常要快既話就MTR,小西灣柴灣780/788轉MTR
條線似足以前線P12咁載空氣多,趕快拎果6部車加落720,722度最實際西回東坐A12/MTR仲好

評分

neoplan720p + 1 趕快拎果6部車加落720,722度最實際.

查看全部評分

Chelsea FC
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-16 23:14 | 顯示全部樓層

等睇條18X倒走七成客後收唔返跌到全日二千個客仔都冇到時就好笑

不過過到先算啦
英皇道班友點都好大啦啦六架車點都要死保
出左半隻雞之後咩都冇得食
實在講唔過

評分

neoplan720p + 1 等睇條18X倒走七成客後收唔返跌到全日二千.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
paul2357paul 發表於 2016-2-17 00:10 | 顯示全部樓層
........ 發表於 2016-2-16 12:12
......小西灣落太古城坐82/85/82X全部都要成半個鐘,早繁需時更耐......

82X現時既設計又係攞黎抵死既。
點解東行唔太古城走人算數,要碌埋西灣河至筲箕灣?
........ 發表於 2016-2-17 00:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-17 00:10
82X現時既設計又係攞黎抵死既。
點解東行唔太古城走人算數,要碌埋西灣河至筲箕灣?
...

記憶中好似係前一年RDP行華蘭路被ban,同埋太古城居民反對
第二年RDP就變左現時走線

18X會唔會重蹈覆轍就唔知啦

paul2357paul 發表於 2016-2-17 00:26 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-16 23:14
等睇條18X倒走七成客後收唔返跌到全日二千個客仔都冇到時就好笑

不過過到先算啦
英皇道班友點都好大啦啦六架車點都要死保
出左半隻雞之後咩都冇得食
實在講唔過

冇計啦,站在巴士公司既角度:
北角客緊係留黎主力去谷601系、619系、680系、690系、2、2A、18P等等
鰂魚涌客緊係留黎主力去谷722、2、2A
西灣河客緊係留黎主力去谷720、2X