hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-2 15:44 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-5-2 13:15
Sorry, 我都冇認話咩賣弄呢樣果樣喎,只不過真係睇唔過眼閣下好似要全北角人要死咁啫,冇乜特別

而且, ...

屈我想全北角去死都 up 得出
冇證冇據唔好亂講野 wo
你肯道歉既話我當你上面既野冇講過
我咁做已經算對你仁慈
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-2 15:57 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-5-2 14:46
佢唔賣弄點顯出自己的存在價值,只不過都係有人受聽佢亂up 咋嘛。

小弟表示摸唔透呢班人去到今時今日都揭穿唔到果位大帝既尾巴
反青沙撐獅隧
bennq 發表於 2016-5-2 19:07 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-5-2 13:18
你冇講錯的,所以在112/116都唔經灣仔同埋銅記既情況下,102/106絕對有權連北角都飛走埋
...

That's why 我由day 1開始都覺得北角人係自私明明有112/116坐 都要死攬住架102/106 要東區人陪兜
而家仲要話112/116 唔經銅鑼灣先會坐 咁點解人地要經銅鑼灣?
因為北角唔夠客呀
其實102/106大可以係健康中街上IEC走
但因為北角人咩都要霸 死霸難霸 要東區人陪兜
同埋112/116兜銅鑼灣分分鐘快過而家102/106塞景隆街

238X 發表於 2016-5-2 19:37 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-5-2 19:07
That's why 我由day 1開始都覺得北角人係自私明明有112/116坐 都要死攬住架102/106 要東區人陪兜
而家仲 ...

116 我唔知,但 112 一開波係連北角都唔入,
根本唔存在「北角唔夠客先要入銅鑼灣」嘅講法

歷史係一開始得 102 (106) 做哂,
到某啲地方多客先至拆線
112(116)由頭到尾都係做銅鑼灣

你咁講,102P / 106A / 106P 無全日到,
我夠可以話「鰂魚涌太古唔夠客所以要經北角」啦

不過諗深一層,早繁(甚至晚繁)東廊西行嗰種塞法,
其實係咪真係咁值得掟哂啲隧巴上去?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
bennq 發表於 2016-5-3 13:12 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-5-2 19:37
116 我唔知,但 112 一開波係連北角都唔入,
根本唔存在「北角唔夠客先要入銅鑼灣」嘅講法

睇返個歷史的確係得102之後先有112/116但有116開始已經係由鰂魚涌<>慈雲山

至於你話「鰂魚涌太古唔夠客所以要經北角」
留意返IEC 個設計
如果你唔係健康西街個落橋位下一個就已經係太古出
唔存在「鰂魚涌太古唔夠客所以要經北角」
另外全唔全日係2巴點拆 之後要過區議會
如果係呀 102P 回程洗乜講咁耐仲要得戈2班

kay 發表於 2016-5-4 07:42 | 顯示全部樓層
個人認為
112應該專心做銅鑼灣客,縮短至天后削減巴士
116就麻煩,縮短去北角碼頭路程計唔差得遠,縮去天后就過份
只怪炮台山電車路一帶無巴士總站

102/106講真對巴士公司無誘因大改,點樣叫巴士公司放棄流水?過海中間又一堆兩邊又一堆
去到112/116服務範圍又乘機搶112/116對家生意

102P,搵辦法全日算,make it simple,無需搞地區矛盾,亦都無意義,學689搞分化矛盾唔會有好結果

其實應該真正服務銅鑼灣既隧巴,係108/117,而唔係其他過海隧巴
不過呢兩條線又做得頹,令人費解
世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2016-5-4 23:40 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-5-4 07:42
個人認為
112應該專心做銅鑼灣客,縮短至天后削減巴士
116就麻煩,縮短去北角碼頭路程計唔差得遠,縮去天后 ...

我諗紅土比彌敦道複雜,108 而家算係肯做起,而且九龍城落銅記仲有 107

至於 117,如果當年係割 112 比城巴而唔係 102,
可能真係有得重組
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知