hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

ccicoltd 發表於 2016-2-17 00:39 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-16 19:44
呢條新18X走線同之前差咁遠
唔該改過個no.先
叫790,比埋城巴做都好,比人一個耳目一新感覺

>雖然我見太古城有人等720往嘉亨灣方向..但靠呢類客幫到幾多?18X東區段完全唔入電車路

720 筲箕灣 - 太古城雙向有客,不過用小巴已經足夠有餘。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ML29 發表於 2016-2-17 00:51 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-17 00:10
82X現時既設計又係攞黎抵死既。
點解東行唔太古城走人算數,要碌埋西灣河至筲箕灣?
...

82X現時西灣河、筲箕灣幾個站也算是客倉,要飛走不容易;
不過現時82X走線的確有點「搵笨」,愛秩序灣幾支燈位長期不順,停燈也停了超過五分鐘,根本與82時間差不多。

至於18X建議走線,其實落完筲總再轉出東喜道一樣要停燈位,時間上優勢不大,但服務範圍細客量未必有保證。
(而且$9這個價位貴絕港島常規非過海線,僅次於旅遊線260,吸引力真的麻麻⋯⋯)
We're part of The Go-Ahead Group
kychung 發表於 2016-2-17 00:51 | 顯示全部樓層
我只係睇到鰂魚涌居民進一步被新城遺棄,鰂魚涌唔係個個位都近龜蛋,而且繁時坐龜蛋係要逆流而上
南粵急行 rail.kychung.com
106116_1023 發表於 2016-2-17 02:26 | 顯示全部樓層

kychung 發表於 2016-2-17 00:51
我只係睇到鰂魚涌居民進一步被新城遺棄,鰂魚涌唔係個個位都近龜蛋,而且繁時坐龜蛋係要逆流而上 ...

直情大倒退,D全日線不斷減少同其他東區比較,鰂記本身已經欠左條銅記快線同九龍快線
銅記快線冇希望,九龍快線就期望102P整多幾班/黃昏到夜晚都有服務頂住先(查實北角已經有112)

兼且最好爭取番110非繁經鰂記

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
kychung + 1 + 5 達哥金句: 公平咩

查看全部評分

Chelsea FC
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-17 03:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-17 00:26
冇計啦,站在巴士公司既角度:
北角客緊係留黎主力去谷601系、619系、680系、690系、2、2A、18P等等
鰂 ...

如果有谷線目標既就一早唔應該開18X...再講既想谷線又唔加返車落去
都好難谷得出D咩...
連兩飛都冇得叫隨時更趕客

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 如果有谷線目標既就一早唔應該開18X.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2016-2-17 04:46 | 顯示全部樓層
在18X一事上我覺得大家其實捉錯咗重點

我先不論18X究竟應該取消定保留、資源從何來、鰂魚涌西灣河被架空有無問題
單從新巴營運層面而論,新走線其實係好過現有走線

小西灣本身無鐵,多年來一直有零星既聲音要求18X拉入小西灣
大家個反應都係:快唔過788轉5X,拉來有何用?
但各版友有無反思過,此理論是否仍然適用?
西港島線開通,5X服務一而再再而三被削,5B/10/1等流水線一來慢,二來班次亦受牽連
當巴士不再吸引既時候,班客會流咗去邊?既然都係轉車,當然係小巴轉港鐵
我相信新巴目標,唔係要執雞由$6.5>$9,而係要搶返班理應係獨市,但流失咗既客返來
而觀乎新18X走線,其實都有一定吸引力,唔係大家講到咁一無是處,個人覺得客量係有望至少上返三四千

現時最大問題,唔係新18X有無價值
以佢既走線,肯定會有客回流,所以價值一定有
問題係你憑什麼去說服各區區議員去放行
尤其北角,條18/18P明明班班滿,俾你隔硬減到不似人形
720/A重組後又係不斷累積民怨
任憑你條18X幾大能耐,都唔會有人支持你個方案

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
DDREXTREME + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kay 發表於 2016-2-17 06:59 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-2-17 04:46
在18X一事上我覺得大家其實捉錯咗重點

我先不論18X究竟應該取消定保留、資源從何來、鰂魚涌西灣河被架空有 ...

但呢條新線同依家18X差太遠

再叫返18X係唔恰當

其實當日話籌車開18X

cut車cut得最多係2,成條線唔見左一半車
其次新巴話非繁服務過剩為由,取消720A非繁
18都好似1部起2部止

其實係人都知拉去小西灣就係唔想比人有藉口話同地鐵100%重疊而取消
但問題係,18X點改都有以下問題,完全無解決到

貴,今次貴上加貴
慢,新巴想拉長戰線,用落北角時間去太古城,但筲箕灣同小西灣唔會快好多,仲未計塞車問題
疏,廿分一班,地鐵密過你咁多,又唔係好似過九龍咁要轉車,憑咩去同地鐵隻秋?

其實依家東行18P/X客量都好差
西行18P仲有少少捧場客,但18X咩都無

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 但18X咩都無

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-2-17 07:10 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-2-17 02:26
直情大倒退,D全日線不斷減少同其他東區比較,鰂記本身已經欠左條銅記快線同九龍快線
銅記快線冇希望,九龍 ...

110除非唔經太古城,
否則非繁經鰂魚涌係無必要...

路面運作上太古城同鰂魚涌做哂係會趕客走...

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-17 09:29 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-2-17 02:26
銅記快線冇希望,九龍 ...

興發街上健康村落做唔做到特快效果 ar
根本 QB 呢個位係唔需要老銅特快
而係需要一條正正常常既 2A
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-17 09:41 | 顯示全部樓層

ML29 發表於 2016-2-17 00:51
82X現時西灣河、筲箕灣幾個站也算是客倉,要飛走不容易;
不過現時82X走線的確有點「搵笨」,愛秩序灣幾支 ...

我又唔覺得 82X 東行有幾搵笨 wo
講緊貴 82 三毫 ja ma
咪當流水線咁用 lor
反青沙撐獅隧