hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度觀塘區巴士路線計劃

castanopsis 發表於 2016-2-17 12:35 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-2-17 09:26
康翠可能會覺得「仲要兜觀塘?我不如落寶琳轉地鐵」

安達臣嗰條落觀塘好似正路啲

其實康翠就算落到寶林多數都會搭98D出尖沙咀
一來98D站位就腳
二來寶林搭鐵去尖沙咀要過兩次海,好順利都要40分鐘一個唔好彩北角上唔到(which always happens)、等耐咗車、行慢兩步,已經要45-50分鐘
98D非繁30分鐘已經夠你飛到落尖沙咀
就算繁時將隧塞到落機樓、東九龍走廊紅隧塞到落土瓜灣,寶林去尖沙咀都係50分鐘內

康翠開直車,主要都係想透過一程車過優勢搶多少少市佔率
曉光街落觀塘本身唔係慢,我唔認為好大問題

或者咁講
康翠出尖沙咀如果玩直出其實頂盡都係296D客量,仲有有好多都唔係新客
我個人對296D客量都唔係特別滿意
所以康翠點都要group其他區去做,而group曉光街觀市其實已經係最快選擇
安達臣條線落觀市就變相康翠要行秀明道樂華,其實感覺更差

如果要搵其他選擇,其實都有
鍾意既,可以康翠+安達臣+寶達上秀一group,中秀曉光街樂華淘大一group,三彩啟麗啟德一group
好處係寶達安達臣有得飛觀繞
但對康翠而言此方案有喺安達臣兜圈,隨時仲唔討好
加上無線落觀市就代表14X抽唔走,所以個人唔係好prefer

ma212223 發表於 2016-2-17 12:53 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-17 12:35
其實康翠就算落到寶林多數都會搭98D出尖沙咀
一來98D站位就腳
二來寶林搭鐵去尖沙咀要過兩次海,好順利都 ...

曉麗併山上嘅話會唔會有原有乘客被加價

當然你可以話95收緊$7.4
新線收$7.5都無問題
但九巴其實都係頹做95
當年大白豪嘅時候係密車兼頂閘
一樣被cut到日間大部分時間20

既然296D客量唔理想
尚德+坑口share一條線(到時坑口有直出線)
山上+寶琳share一條線(行山定行隧道可以再討論)
會唔會九巴可以收合理價錢之餘
亦都令整個方案容易通過?
一出RDP   要去鵝頸橋?
castanopsis 發表於 2016-2-17 16:52 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-2-17 12:53
曉麗併山上嘅話會唔會有原有乘客被加價

當然你可以話95收緊$7.4

之前講過,可以全程9.9,尖沙咀方向寶達分段7.5,翠林方向科學館分段7.5
康翠平均每程8.7,寶達曉麗維持13X收費7.5

拆98D個方案其實唔少人都提過(不過多數牽涉康城)
但我覺得康翠要行回頭路到頭來未必會快過行曉麗觀塘出,尤其是好多山上人都話隧道塞車
另外,拆咗之後寶林應該保唔住現有班次,唔知佢地會唔會受落
既然如此,我寧願康翠過山走解決埋13X堆問題
kmb71k 發表於 2016-2-17 17:15 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2016-2-16 22:59
新224X要經宏天廣場兜返上啟晴, 再兜返落啟隧, 好迂回喎, 唔改好過...

而家呢個走線真係唔多開胃

其實不如改為尖東至啟業/啟晴循環線, 去到宏天廣場就經麗晶, 啟晴, 啟業, (或者先啟業, 啟晴, 麗晶)展貿後返機隧返回原線, 咁應該會好得多

以上回應,是否可行?是否合適?
6516 發表於 2016-2-17 17:22 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-2-17 17:15
而家呢個走線真係唔多開胃

其實不如改為尖東至啟業/啟晴循環線, 去到宏天廣場就經麗晶, 啟晴, 啟業, (或 ...

其實只要過8座跟28B入去行個圈, 再係原位出番黎停麗晶商場, 搞掂
~誰@359~ 發表於 2016-2-17 21:14 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-17 16:52
之前講過,可以全程9.9,尖沙咀方向寶達分段7.5,翠林方向科學館分段7.5
康翠平均每程8.7,寶達曉麗維持13 ...

只能夠講安達臣本身個planning係極度短視
安達臣入晒兩條村之後,過幾年就會到石礦場有人口
而家擺落安達臣既線,一係就好似秀茂坪而家咁S / Z字咁拉上去,一係直頭要石礦場落返安秀路先有車搭
既然預見到石礦場有發展,就應該一早將安達村既需求拼落寶達用現有路線處理,而石礦場group安泰

不過都唔緊要啦,觀塘呢個區都擺明係心想就事成,可能到時石礦場又會有另一Set線落荃灣港島尖沙咀
繁時46%既14X都有得加班,冇乜區有呢個待遇
字大只顯得人自大
s3m234 發表於 2016-2-18 12:52 | 顯示全部樓層

zheng_nian_1993 發表於 2016-2-16 23:03
落油塘方向有油長線分段上山方向有安筲線過海分段
其實14D並再無急切全日需要......
...

秀茂坪居民去藍田搭地鐵成日受60號綠van氣, weekend日子起碼等3架車先上到
14D轉全日起碼多一個選擇, 而且213M唔入秀明道係一個敗筆
LAK2 發表於 2016-2-18 12:59 | 顯示全部樓層
新增619>641轉乘, 北角可以$10.5番啟德,
雖然番到觀塘係641無定向班次...

好心合併後641減班, 連同原有621資源
用黎開601P或619P回程(馬師道走人),
然後推條641回程上觀繞...
m_rd08 發表於 2016-2-18 13:46 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2016-2-17 17:22
其實只要過8座跟28B入去行個圈, 再係原位出番黎停麗晶商場, 搞掂

上年RPP個建議就係咁,結果比人ban左
6516 發表於 2016-2-18 15:01 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-2-18 13:46
上年RPP個建議就係咁,結果比人ban左

上年最後講到要搬去啟德另外就係今次換左區議員, 相信會有唔同睇法