hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 40 往麗港城:下繁設特別班次繞經長沙灣 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴 40 往麗港城:下繁設特別班次繞經長沙灣

Haydn 發表於 2016-3-18 09:00 | 顯示全部樓層

好老實講,214有名你叫,油長悠長,其實兜到阿媽都唔認得,仲要唔經九龍灣、觀塘東九多人既行街點,或者同40重疊果度,只係得黃大仙果邊
如果係咁既話214未必算
AVD1 發表於 2016-3-18 09:58 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-3-18 09:00
好老實講,214有名你叫,油長悠長,其實兜到阿媽都唔認得,仲要唔經九龍灣、觀塘東九多人既行街點,或者同 ...

冇錯,214 係主打觀塘山上客去深水埔區,
深水埔區去觀塘市中心一樣係冇受惠到 ……

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-3-18 10:02 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-3-17 22:39
應該咁講:1818之前果班開出去到美孚廿幾卅人等係上到頂閘
所以佢揀呢班車係因為仲有空間先至兜埋。

下繁有空間經埋深水埔係一件好事呢個 statement 我覺得係有問題,
即係咁,而家荃葵有人仲肯坐 40 或者佢真係要去觀塘而 290 系去唔到,或者可能真係認為 40 經美孚都仲可以接受,
但係如果再經埋深水埔,難保有班人因為覺得咁樣兜路而轉投返港鐵(尤其荃灣客)。

所以如果真係想做深水埔客,我個人認為根本就應該正正經經開返條長沙灣去東九龍 o既九龍區內線,
而唔係無啦啦再拉埋 40 落水 ……
AVD1 發表於 2016-3-18 10:08 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-3-17 19:01
家陣美孚變咗尾站,仲做埋東九特快,收唔返
所謂東九西九特快,已經係撥出去嘅水
你叫東西九特快走去行青 ...

我相信九巴當初將 40 停美孚根本就係為轉乘,完全冇諗過無啦啦長沙灣工業區加美孚會養多左班客出黎,
既然如此,九巴就應該好好諗下整條深水埔區起美孚做尾站去東九龍 o既線。

根本 40 呢條線個 potential 就好大,290 根本就完完全全唔係做緊 40 o既客,
只係九巴無啦啦起度留尾搞到而家唔三唔四。

假如 40 可以做到 42C 咁密加唔停美孚,290 系根本一過彩虹就應該直飛葵涌。
asv2 發表於 2016-3-18 10:21 | 顯示全部樓層

不如正正經經,開條線係西九龍中心/長沙灣廣場開
經美孚,饒宗頤上老龍落觀塘

40 出奇地受歡迎,即係話班客根本唔介意行回頭路,
唔需要你做地圖派行澤安白田落黎,
反而最緊要有得跑下公路(老龍)觀感夠快

toyl 發表於 2016-3-18 10:37 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-18 10:02
下繁有空間經埋深水埔係一件好事呢個 statement 我覺得係有問題,
即係咁,而家荃葵有人仲肯坐 40 或者佢 ...

乜我有講經埋深水埗咩?
老實講而家條線兩個方向一邊經一邊唔經,而果個地方兩繁係有需求,咁點都係應該照顧返呢班客啦!
呢個位置實際上都無一條東行線係利用上路尾站咁走

如果有新單向特別班,最理想係西九龍中心開,經美孚執40上唔到的客再上呈祥道。
LAK2 發表於 2016-3-18 10:55 | 顯示全部樓層

無錯長沙灣廣場/荔枝角站一帶下繁回程係有得做,
如果係講緊繁時線, 我有個創意玩法:貨櫃碼頭...

人流極高, 客源夠集中, 唔係個個位置都近荔景站,
雖然個別有shuttle, 但一程過番東九應有其吸引力

夾埋長沙灣, 坐滿幾班車應該不是夢

不過隱憂係唔知會唔會塞車塞到無定向班次
kei_hk 發表於 2016-3-18 11:09 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2016-3-18 10:55
無錯長沙灣廣場/荔枝角站一帶下繁回程係有得做,
如果係講緊繁時線, 我有個創意玩法:貨櫃碼頭...

行貨櫃碼頭路﹐基本上係自殺。

有惡劣天氣襲港﹐便會影響碼頭交收﹐當恢復正常運作後﹐便會一大堆車排晒大隊做交收﹐塞車係可以預見的。

學上面有人提議﹐由西九開出去美孚再返回原來路線﹐可能真係有得做。

Haydn 發表於 2016-3-18 11:27 | 顯示全部樓層
小弟對東西九線有兩大方案 (但係都有bugs)
一、雙向總站方案
a. 美孚尾站
深水埗開 (可以好似上面版友講既西九龍中心),經長沙灣道/元州街、美孚總站、饒宗頤文化館上龍呈,回程經葵涌交匯處、(長沙灣道、富昌邨掉頭)/(青山道、東京街、麗閣邨)
b. 美孚頭站
美孚開,來回經青山道/元州街,大埔道出入龍呈

二、循環線方案
觀塘做總站,用大埔道入深水埗,經美孚上龍呈返觀塘

唔知大家點睇
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-18 11:29 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-17 18:39
其實應該咁講,東九西九向來都係有需求,
問題係點樣平衡西九客先係重點,
而家 40 服務個西九龍區其實只 ...

所以深旺道掃上去其實夠客做
只係有冇額外資源放落去做既問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過