hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [好似舊聞]黃埔何文田50條巴士小巴服務將削 ...
開啟左側

[報刊新聞] [好似舊聞]黃埔何文田50條巴士小巴服務將削

da54 發表於 2016-3-29 16:59 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-3-29 16:55
巴士路線調整班次,其實個個星期都有,大多數都唔會諮詢區議會,只係出張乘客通告就可以
佢今次起碼叫aler ...

如果只係微調,應該唔駛諮詢,不過如果 cut 車,其實係要諮詢。
至於你們信不信?反正我信了
jocosben 發表於 2016-3-29 18:27 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-3-29 16:59
如果只係微調,應該唔駛諮詢,不過如果 cut 車,其實係要諮詢。

甘你睇番近期好多恆常班次調整,背後車務都牽涉加車減車而唔諮詢區議會
不過今次牽涉新鐵路通車,多條線一齊受影響,運吉知道多人關注所以要事先諮詢

AVW28 發表於 2016-3-29 18:52 | 顯示全部樓層
講真,沙中線一開肯定係巴士線大屠殺,所以我諗會唔會係觀塘延線開果陣斬咁d先,
到沙中線開又再殺埋d要殺既,咁就唔洗太大工程。
LL3850
leungky0528 發表於 2016-3-30 02:33 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2016-3-29 18:52
講真,沙中線一開肯定係巴士線大屠殺,所以我諗會唔會係觀塘延線開果陣斬咁d先,
到沙中線開又再殺埋d要殺 ...

咁樣條沙中線一延誤
就容易令居民多左幾年唔方便

對於年年都可以響RRP提下加減班嘅巴士嚟講
觀塘延線只會係手術開始
唔會一刀切
kei_hk 發表於 2016-3-30 10:09 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2016-3-29 18:52
到沙中線開又再殺埋d要殺 ...

如果一併配合埋沙中線﹐絕對有問題啦﹐稍有智慧都唔會這樣做。觀塘廷線預計今年通車(江湖傳聞9月﹐最遲10月)﹐而沙中線第1期連明確的完工期都未有﹐只係講預計2018年﹐即係最少仲有2年。

而家為2年後開通的鐵路CUT車?
政府強推﹐巴士公司都唔配合啦。巴士公司被迫配合﹐區議會及市民會接受嗎?

而且﹐預計的2018年只係第一期完工﹐只係打通東西線﹐原東鐵的南北線係未有改路線﹐未會過海﹐但會更換新車﹐北區乘客過海係未有新方法﹐對於過海隧巴來講﹐多客量的壓力唔會有明顯改善。
所以﹐對於過海巴士線來講﹐沙中線第1期都唔會受好大打擊。

至於原文建議幾條隧巴線按客量去減班﹐除了我前文提及紅磡去東九龍一段的乘客外。(前文我已言明影響唔會大)
可能﹐仲會有少量乘客會利用黃埔站去紅磡碼頭過海去北角﹐但受到渡輪班次密度所限﹐又係唔好寄望可以令多條隧巴線可以減班。

ricky 發表於 2016-3-30 10:48 | 顯示全部樓層
果個何文田站距離何文田住宅區好遠,唔明點解要cut咁多巴士線
前荃葵青區居民
ahken 發表於 2016-3-30 11:44 | 顯示全部樓層

唔知呢度係唔係真有某公司/某政府部門既打手,唔該唔好做打手做到咁出面先得架

一唔夠人講就大帝前大帝後

有冇聽過“錯就要認,打就企定”先

事實上觀延都未通車,某政府部門已經急急腳要cut要減巴士服務係唔係好有問題先...

點解唔係通完車再睇番個客量變化先去決唔決定去加/減唔係更有說服力咩?

咁簡單既道理都唔曉,咁我枉作小人了...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
YY487 發表於 2016-3-30 11:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ahken 發表於 2016-3-30 11:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-3-30 11:51
而家有話通車之後有理無理表列既路線全部減班?

其後,運輸署會聯同相關巴士和專線小巴公司,密切留意新 ...

Sorry, 我睇錯野了
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
kei_hk 發表於 2016-3-30 12:07 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2016-3-30 10:48
果個何文田站距離何文田住宅區好遠,唔明點解要cut咁多巴士線

小弟以前在紅磡(工廠區)返工﹐的確有唔少人會去漆咸道歐化去等車返東九龍區的。

早上返工點坐車﹐我便無問了。

將來開通MTR後﹐行去黃埔會近一些﹐這班客會唔會轉投MTR﹐真係未來才知。

如果乘客坐車模式有改變﹐巴士公司大可調整巴士線運作策略﹐利用中途短程車/特車方式﹐集中行最多客的地區(紅隧一段)﹐紅磡至東九龍區可以調節整體班次﹐不必所有車都去到總站﹐可考慮小部份車在九龍城掉頭﹐增加回車速度﹐同時又可減少用車量﹐受影響的乘客亦未必太大影響。

都係一句﹐在我最初我回帖已經講了﹐政府係講睇客量轉變去決定調整班次﹐唔係一開通便一刀切去調整班次。

當然﹐一定有巴士線一定會取消/大幅減班﹐多數係同鐵路平衡路線﹐例如建議取消的212。
但以資源運作﹐勢必要減去重覆重疊的路線﹐單以212為例﹐把6F改少少路跟212去東京街已經足夠。原6F深水埗一段有30X替補﹐同一時間MTR亦完全順路﹐我都好懷疑仲有無人會用6F去深水埗(長沙灣道)。