hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] BR828 香港→台北 (2016.03.19)
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] BR828 香港→台北 (2016.03.19)

eric278 發表於 2016-3-30 16:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前和太太赴台北旅行,而且在台北參加個人首場海外長跑賽事《台北國道馬拉松2016》
到現在才有空分享當日飛行報告!

航班:長榮航空BR828
日期:2016.03.19
航機:空中巴士A321-200(應該是之前一日夜機BR827抵港的航機)
預定起飛時間:0730
實際起飛時間:0742
預定抵達時間:0910
實際抵達時間:0920

出發前夕,剛好公司周年晚宴,要晚上11時許才回家收拾行李,加上今次同時是出發赴台北比賽,執拾的裝備比以往旅行更多。
結果幾乎整晚都沒有睡,只睡了1小時到0300便起身,收好行李便坐0350在康盛花園開出的N29(0408到尚德)前赴機場。
巴士在九龍灣開始已經「頂閘」,結果大約0525才抵達機場Terminal 1。

之前已用長榮手機APP做好登機手續,很快便取得登機證。

航班編定512號閘口,又要坐接駁巴士到停機坪上機

入到機艙
A321-200只有商務艙才有PTV的,這是經濟艙的電視機

港龍航機

菲律賓航空航機

少見的卡塔爾航空 (QR) 貨機

航機起飛後,見到港珠澳大橋的人工島

飛上半空後,下面全是雲

內子揀了海鮮餐,是魚粥

正常餐是中式點心,有大包、燒賣、珍珠雞、鬆餅及青菜

飛到接近台中

抵達台北桃園機場,正下著雨

在06號轉盤取回行李

去到台北又發生了小插曲,因為之前已計劃好到台北才用自動櫃員機提款,但原來無法提款,
跟著立即用手機檢查,原來未啟動境外提款功能!結果上網啟動後才成功提款。

跟著內子覺得餓,又去了地庫的美食廣場吃小籠包,大約11時才乘坐巴士入台北市,正式展開9天的美食+路跑行程。

今次長榮的服務相當不錯,不過飛機餐就較遜色。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
SPkent + 1 + 1 多謝分享

查看全部評分

還看香港公交
SPkent 發表於 2016-3-30 17:51 | 顯示全部樓層

多謝Mr. Lo嘅分享
長榮個幾鐘航程都有一餐幾好
PoohPoohJoe 發表於 2016-3-30 18:37 | 顯示全部樓層
我想話呢...
樓主你遮左登機證左手邊個名
唔記得左右邊仲有一個...
 樓主| eric278 發表於 2016-3-31 09:08 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2016-3-30 18:37
我想話呢...
樓主你遮左登機證左手邊個名
唔記得左右邊仲有一個...

謝,已更新相片。
還看香港公交
mckhgc 發表於 2016-4-1 23:20 | 顯示全部樓層
小弟2003年初(沙士前)去過台北之後,到而家13年都冇再去,搭單問下去台北既小小問題

1.當年桃園中正機場第一、二航廈我都去過,第二航廈明顯靚好多,事隔咁多年,第一航廈有冇咩翻新裝修?係咪仲明顯比第二航廈差?

2.(好白痴的問題)聽講2003年沙士時,CX削減台灣線飛機餐,只係得個包,至今仍維持,是否屬實?

3.去台北,哪間航空公司是首選?CX?KA?HX?CI?BR?
個人偏好BR,因為BR同HX係用第二航廈(個人認知仲停留o係03年,當年見第二航廈明顯靚好多,如果而家有變請指正),BR搭過覺得不錯,最早機(樓主呢班)又係佢,HX從未搭過,但似乎評價毀多於譽
CI,幾乎係空難代名詞,雖然公道D講,自2002年CI611後至今已再無嚴重事件,係改善左好多,不過心理因素都係非首選!
CX,覺得唔值,尤其如果真係沙士到而家都係得個包的話。
KA,未搭過去台灣,唔知,不過既然係CX旗下,應該都.....
最差配套 狗也不D
Oliver_ME16 發表於 2016-4-2 00:34 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-4-1 23:20
小弟2003年初(沙士前)去過台北之後,到而家13年都冇再去,搭單問下去台北既小小問題

重點係T2,而家所有兩岸直航都係停T2,所以周圍都係大陸客,
今時今日真係寧願停舊T1都唔去T2.

不過咁,T1arm arm翻新完年幾兩年,你可以一試
我...
AVD1 發表於 2016-4-2 04:55 | 顯示全部樓層

我去過兩次台灣,一次坐 BR 一次去程 CX 回程 KA,CI 都坐過不過係去曼谷,
我認為 BR 服務唔差,人性化好多,(其實 CI 空中服務員都幾好,全程面帶笑容,係唔知點解我上次坐個架機一起飛同降落就好急,好「浪」)
至於 CX 同 KA 我上兩次都有 hot meal 食,我認為 IFE 黎講 CX 集團真係完勝 BR,不過短途線中 o既空姐就真係 ……
長途線到目前為止我認為 CX 仲係我首選(當你坐過歐美航空公司 o既時候就自然明白點解 CX 值五星)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cruisesnet 發表於 2016-4-2 15:00 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2016-4-2 00:34
重點係T2,而家所有兩岸直航都係停T2,所以周圍都係大陸客,
今時今日真係寧願停舊T1都唔去T2.

下, 岩岩easter第一次用完t1,
我想講, 我情願去番t2好過

t1個design好有問題

GCx468 發表於 2016-4-2 15:17 | 顯示全部樓層

首先咁多年來, 中正機場已經改名為桃園機場, 第一航廈已完成翻新, 二號未。

台灣媒體以及民間到今已常用"桃機"一詞, 幾乎人人都聽得懂! 尚有一些中老年人會還會稱呼"中正機場", 但年輕的不會!
如果口講: "台北機場" 來形容TPE此機場的話, 會加快暴露出你不是台灣人。

我個人首選係華航。 此5年內我搭過港龍、港航。港航(HX)真係無眼睇, 小弟呢個forum已經數左幾次港航衰咩喇!!
港龍唔錯, 人肉廣播方面都絕對見得人。長榮未搭過, 不過網上search過佢係有卡通電視安全示範既特色!

有樣野叫台語廣播, 僅HX UO沒有提供。飛機上既台語廣播, 避唔開要讀到 "機場" 呢個詞語, 而個"場"字台語讀音甚接近廣東話粗口跟色情字眼, 或會對一些香港乘客產生不安。
咁樣, 港龍(KA)錄音台語廣播已調整"場"字既聲調發音, 但CI BR無咁做! 你如果介意污遭野的話, 要諗一諗!
Oliver_ME16 發表於 2016-4-2 22:16 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-4-2 15:00
下, 岩岩easter第一次用完t1,
我想講, 我情願去番t2好過

設計問題主因係當年無障礙思維未流行,不過佢一樣有升降機你坐,
差在你知唔知部lift響邊o者

我寧願行幾級,都好過同大陸人逼
我...